Päť nemeckých zákonov, ktoré by ste skutočne nemali ignorovať

Zákony platia v každej krajine, avšak nie všade sa do bodky dodržiavajú. Nemecká pedancia je ale svetoznáma, a tak niet divu, že aj pravidlá tu nie sú len na okrasu. Toto je niekoľko príkladov toho, čo je strengstens verboten (prísne zakázané)!

20.12.2016 07:00
Nemecko, zdvihnutý prst, varovanie, pozor,... Foto:
debata

Kominári

V mene zákona otvorte! Tento pokrik nemusíte počuť v Nemecku len od polície, ale aj od kominárov. Je tam totiž nelegálne nevpustiť dnu čističa komínov, ak o to žiada. V súčasnosti kominári kontrolujú hladinu oxidu uhoľnatého a množstvo sadzí, a tak pomáhajú predchádzať požiarom. Do bytoviek by sa dobýjať nemali.

Explózia

Nemci tiež zakazujú spôsobiť jadrový výbuch. Ak sa budete pokúšať obohacovať urán alebo skladovať v špajze plutónium, hrozí vám päťročné väzenie. Minimálne.

Svadba

V krajine klobás a piva nesmiete byť na svojej svadbe v bezvedomí. Inak povedané, žiadne výhovorky, že ste vstúpili do stavu manželského proti (alebo úplne bez) svojej vôli. Príslušný zákon hovorí, že manželstvo nie je platné, pokiaľ minimálne jeden z partnerov nie je počas obradu pri vedomí a nie je si vedomý, že uzatvára zväzok.

Hluk

Vŕtanie, búchanie a iný rušivý lomoz je v nedele a počas sviatkov zakázaný aj u nás, no v Nemecku sa aj skutočne dodržiava. Povinný pokoj neupravuje štátny zákon, skôr miestne vyhlášky a jednotlivé domové poriadky. Niektoré dokonca zakazujú v určitých časoch vyhadzovať do kontajnerov aj sklené fľaše, ktoré pri dopade na dno robia príšerný rámus. Rovnako zakázané je v dňoch pracovného pokoja aj kosenie trávnika – pokuta môže vyjsť až na 50 000 eur. Ak teda musíte chodiť do práce aj v soboty, kúpte si radšej ovečku.

Cintorín

Ako v živote, tak aj po smrti. Nemecké zákony myslia aj na posledný odpočinok, ktorý musíte absolvovať výhradne v areáloch cintorínov. Týka sa to aj spopolnenia, a tak žiadne prababičky v urnách na poličkách v obývačke ako v amerických filmoch. Jedinou výnimkou je pohreb na mori. V roku 2015 navyše spolková krajina Brémy povolila rozptýlenie popola blízkej osoby na vlastnom pozemku.

Zdroj: Thelocal.de; Learnoutlive.com; Telegraph.co.uk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko