Tip na víkend: Zažite novoročnú zabíjačku so sánkovačkou vo Svidníku

V juliánskom kalendári je všetko posunuté, aj Vianoce a Nový rok. Atmosféru vianočného obdobia a juliánsky Nový rok si môžete vychutnať v skanzene SNM - Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku.

13.01.2017 07:00
kroje, Rusko, Ukrajina, ženy, Ukrajiny,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Málokde zachovávajú vianočné tradície tak silno, ako na východe Slovenska. Pravoslávni veriaci oslavujú Roždestvo Christovo čiže Kristovo narodenie 6. januára a Nový rok 14. januára, podľa staršieho juliánskeho kalendára. V Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku preto pripravili novoročnú zabíjačku presne na pravoslávny Nový rok, v sobou 14. januára so začiatkom o 13. hodine.

Návštevníci uvidia výrobu zabíjačkových špecialít, samozrejme, aj z nich ochutnajú a zabavia sa pri ľudovej hudbe. Novoročná zabíjačka je spojená so sánkovačkou, pri ktorej nebudú chýbať novoročné vinše a koledy. Za deťmi príde šašo Fiodor a zabavia sa aj pri stavaní snehuliakov. Národopisná časť múzea je totiž skanzen – múzeum v prírode.

„Obnovujeme tradíciu novoročných podujatí a pozývame všetkých užiť si atmosféru juliánskeho vianočného obdobia v krásnom prostredí múzea v prírode, medzi starými domčekmi. V chladnom počasí sa návštevníci zahrejú obarovou polievkou aj iným pohostením v tradičnej krčme, ktorá je súčasťou skanzenu,“ pozýva Jaroslav Džoganík, riaditeľ SNM – Múzea ukrajinskej kultúry. Juliánsky kalendár dodržiavajú pravoslávni veriaci, ktorých je na Slovensku takmer 50-tisíc.

Väčšinou žijú na severovýchode Slovenska a mnohí sa hlásia k rusínskej národnosti. Pravoslávne Vianoce sa myšlienkou neodlišujú od katolíckych, pravoslávni veriaci absolvujú prísnejší 40-dňový pôst a ku štedrej večeri gazdinky chystajú sedem chodov. Polievku s hríbmi zvanú máčanka, kapustovú polievku, pirohy so zemiakmi, makové bobaľky aj rybu so šalátom, na sviatočnom stole nechýba cesnak ani med.

Múzeum ukrajinskej kultúry sa rozkladá na 11 hektároch a okrem pôvodných obydlí z regiónu predstavuje aj tradičné hospodárske budovy ako stodoly, sýpky, studne, aj technické stavby ako vodný mlyn a vodnú pílu. Vrcholom ľudového staviteľstva Ukrajincov sú však drevené chrámy – cerkvi – a dominantou múzea v prírode vo Svidníku je drevená cerkev z obce Nová Polianka (Mergeška) z roku 1766.

Podľa posledného sčítania obyvateľstva žije na Slovensku viac ako milión ľudí, ktorí sa hlásia k inej ako slovenskej národnosti (prípadne si žiadnu národnosť neuvádzajú), čo je asi jedna pätina občanov. Medzi nimi vyše 33-tisíc Rusínov (0,6 % občanov) a takmer 7,5 tisíca Ukrajincov (0,1 % občanov). „Pre ľudí je to otázka sebaidentifikácie, múzeum a jeho podujatia sú otvorené najširšej verejnosti,“ dodáva riaditeľ múzea.

Kam za zábavou

13. januára, piatok

  • Banská Štiavnica: Putovanie baníka za hviezdou, spoznávanie histórie baníctva prostredníctvom hry, Slovenské banské múzeum Kammerhof, po – pia 8. h – 16. h.
  • Rožňava: Zázračný svet hračiek. výstava, ktorá deťom priblíži, s akými hračkami sa hrávali ich rodičia a starí rodičia, Galéria Baníckeho múzea, do 20. 1. po – pia 8. h – 12. h, 13. h – 16. h
  • Spišská Nová Ves: 12 patrónov vedy, techniky a remesiel, výstava formou stredovekých oltárnych triptychov v súčasnej grafickej úprave, Mulkticentrum

14. januára, sobota

  • Modra: Po stopách Ľudovíta Štúra, vychádzka od hrobu Ľ. Štúra k pamätníku na mieste jeho zranenia (Šnaudy) 10. h, prehliadka Múzea Ľ. Štúra, občerstvenie, 13. h, premietanie dokumentov, 14. h
  • Nitra: Nitradog – Ney Year Show, výstava psov, Agrokomplex, aj 15. 1.
  • Trenčín: Farebný svet v kocke – výstava modelov zo stavebnice lego, modely dopravných prostriedkov, postavičky, známe stavby, vesmírne lode, vláčiky, celé mestá, pohyblivé časti exponátov aj model Trenčianskeho hradu s rozmermi 3 × 2,5 m, hradná kasáreň, 9. h – 15.30 h, do 31. 1.
  • Spišská Nová Ves: 12 patrónov vedy, techniky a remesiel, výstava formou stredovekých oltárnych triptychov v súčasnej grafickej úprave, Mulkticentrum
  • Svidník: Novoročná zabíjačka a sánkovačka, podujatie v skanzene SNM – Múzeu ukrajinskej kultúry s atmosférou juliánskeho vianočného obdobia, novoročné pozdravy a koledy, sánkovačka. Národopisná expozícia v prírode (skanzen), nad svidníckym amfiteátrom

15. januára, nedeľa

  • Bratislava: Končí sa výstava 4 milióny v múzeu, výstava zaujímavých prírastkov zbierkových predmetov Slovenského národného múzea, Vajanského náb. (Justova zbierka, meteorit Košice, nálezy kostrových pozostatkov Keltov z Bratislavského hradu, mince arpádovských panovníkov, predmety osobnej potreby Alexandra Dubčeka, bula pápeža Martina z 15. storočia a ďalšie unikáty zo zbierok SNM)
  • Žilina: Novoročný koncert, netradičné zoskupenie tradičných umelcov v Považskom múzeu, 14. h

19. januára, štvrtok

  • Bratislava: Civilizovaná žena, sprievodné podujatie k výstave Civilizované bývanie pre každého, SNM, Vajanského náb., 17. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #sánkovanie #zabíjačka #Ukrajina #Svidník