Slováci budú môcť od marca využiť letecké spojenie s Lurdami

Letecká linka bude od 27. marca lietať medzi poľským Krakovom a francúzskym pútnickým mestom každý štvrtok a nedeľu.

31.01.2017 13:00
letisko , lietadlo , Ryanair Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Nová letecká linka medzi poľským Krakovom a francúzskymi Lurdami, ktorú od 27. marca zavedie nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair, má pomôcť aj obyvateľom zo severovýchodu Slovenska navštíviť toto pútnické miesto, ale aj celý región Horných Pyrenejí.

Práve s týmto regiónom viaže Prešovský samosprávny kraj (PSK) dlhoročná vzájomná spolupráca.

Ako povedal predseda PSK Peter Chudík na piatkovom predstavení leteckého spojenia a oboch partnerských miest v Prešove, spolupráca s departmentom Horné Pyreneje je jednou z prvých, ktoré kraj podpísal. Začala už v roku 2003, o dva roky neskôr ju kraje spečatili zmluvou.

„Spolupracujeme na báze rozvoja cestovného ruchu a predstavovania regiónov,“ podotkol župan. Nová linka by podľa neho mala pomôcť skrátiť cestu do tohto pútnického miesta, ktorá autom môže trvať aj dva dni. Pôvodná myšlienka bola spojiť Lurdy s Popradom. V prospech poľského Krakova ale rozhodla ekonomická stránka.

„Aj Krakov je ale blízko, z Prešova dve a pol hodiny autom, čiže je to niečo úplne iné ako doteraz,“ dodal Chudík s tým, že kraj sa bude snažiť prilákať aj návštevníkov z Francúzska na Slovensko.

Lurdy sú centrom katolíckych pútí a ročne ich navštívia milióny turistov, vrátane slovenských. Mesto má po Paríži druhú najvyššiu ubytovaciu kapacitu vo Francúzsku.

Ako uviedla jeho primátorka Josette Bourdeu zámerom samosprávy je zvýšiť návštevnosť mesta a pritiahnuť novú klientelu turistov a pútnikov – katolíckych i nekatolíckych, ktorí doteraz do Lúrd nezavítali.

Zároveň má nová linka spríjemniť cestu tým, ktorí do Lúrd chodia, ale musia tráviť dlhý čas cestou. „Ich komfort sa o poznanie zvýši,“ poznamenala Bourdeu.

Lurdy sú podľa nej miestom, kde sa dá duchovne vyžiť, ale miesta samospráva sa podľa primátorky snaží, aby sa zároveň mesto stalo základňou pre výlety do okolia.

„Chceme nielen pútnikom, ale aj turistom ukázať, že Lurdy nie sú len Jaskyňa zjavenia, bazilika a svätyňa, ale mesto na podhorí Pyrenejí. Nádherné scenérie sa preto otvárajú už 40 minút jazdy od mesta. Najtypickejší deň v Lurdách je ísť sa ráno pomodliť, celý deň prežiť mimo Lúrd, pozrieť si prírodné a kultúrne pamiatky a večer sa opäť prísť pomodliť do Lúrd,“ povedala šéfka miestnej samosprávy, podľa ktorej sú letové dni nastavené flexibilne a v Lurdách sa preto dá stráviť predĺžený víkend, urobiť si päťdňový, alebo aj týždňový pobyt.

„Výhodné sú aj ceny leteniek,“ dodala.

Do Lúrd bude lietať 189-miestny Boeing spoločnosti Ryanair. Výkonný riaditeľ medzinárodné letisko Tarbes – Lourdes – Pyrénées Bertrand Bilger konkretizoval, že letovými dňami budú štvrtok a nedeľa.

Vo štvrtok sa bude lietať vo večerných a v nedeľu v ranných hodinách. Cesta bude trvať zhruba 2,5 hodiny. Dodal, že ku každému príletu bude ihneď k dispozícii kyvadlová doprava do Lúrd. Je to zhruba 10 kilometrov, čiže menej ako desať minút cesty autobusom priamo do centra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Krakov #letecká linka