Kuriózne zamestnania v hoteloch: Čo robí architekt aury a komu šijú rybie chvosty?

Na výplatných listinách svetových hotelov možno nájsť všelijaké podivné zamestnania, od architektov aury až po špecialistov na avokádový pokrm guacamole. Niektoré sú len reklamným ťahákom, iné však mimoriadne dôležité.

07.02.2017 07:00
vodná panna, morská panna Foto:
V hoteli Sanderling Resort sa môžete naučiť, ako vkĺznuť do rybieho chvosta šitého na mieru.
debata

Napríklad viazač motýlikov v hoteli Ritz-Carlton Bulkhead v americkej Atlante sa preslávil svojou šikovnosťou, takže vďaka nemu hostia, ktorí sa chystajú na svadbu alebo inú významnú udalosť, vyzerajú ako dokonalí džentlmeni.

V porovnaní s viazačom môže taký „pozorovateľ polárnej žiary“ znieť smiešne. Je to zamestnanec islandského hotela, ktorého úlohou je ostať celú noc hore, aby v prípade, že tancujúca aurora bude stáť za to, zobudil hostí.

Vedúci fajčiarov

Samozrejme, môžeme zdvihnúť obočie nad tabakovým expertom vo washingtonskom hoteli Four Seasons. Avšak tento človek musel zložiť riadne kvalifikačné skúšky, aby mohol dohliadať a starať sa o miestny cigarový klub.

Špecialitou Andyho Frasera zo škótskeho hotela Balmoral je zase pomáhať hosťom vystopovať ich škótskych predkov a konkrétny rodinný tartan – kockovanú látku, ktorá sa líši podľa predkov, lokality alebo klanu.

Pokiaľ mu hostia pošlú vopred svoj rodokmeň, vrhne sa na miestne matriky a osloví expertov. Akonáhle sa hosť objaví, už bude vedieť, ktorý tartan zo škótskeho národného registra je ten jeho. A Fraser mu tiež ukáže podniky, kde mu ušijú kilt v rodinných farbách.

Chvosty morských panien, stláčač gombíkov

Tí, čo nechcú byť súčasťou reálneho sveta, sa v hoteli Sanderling Resort v americkom štáte Severná Karolína môžu zveriť do rúk zamestnancov, ktorí ich za 49 dolárov za hodinu naučia, ako vkĺznuť a zase sa vysúkať z rybieho chvosta šitého na mieru a ako sa s ním vo vode graciózne pohybovať.

Ortodoxným Židom, ktorí v piatok po západe slnka prestávajú používať elektrinu, je v jeruzalemskom King David Hoteli k dispozícii špeciálny šabatový technik. Elektronické karty na otváranie izby im vymení za obyčajné kľúče, ale obsluhuje aj výťah, ktorý zastavuje na každom poschodí tak, aby hostia nemuseli stláčať tlačidlá.

Stoštyridsaťdva rokov starý ženevský hotel Le Richemond zase najal miestneho dodávateľa hľuzoviek Clémenta Jacquemiera, aby bral hostí na prechádzky so svojím psom špeciálne vycvičeným na vyčmuchávanie tejto delikatesy. Nájdené huby im potom uvarí kuchár v hotelovej reštaurácii Le Jardin, podotýka agentúra Bloomberg.

Psie wellness aj kalifornský gajdoš

Na psov myslia v hoteli Belmond Splendido v talianskom meste Portofino. Zvieratá si v tomto nádherne situovanom zariadení môžu poriadne dopriať a kochať sa pri tom napríklad výhľadom na dianie na riviére. A zvieracia masérka, samozrejme, nepoužíva iné ako švédske masážne techniky „na zahriatie a miesenie psej svaloviny“.

Kevin Berry zasa už 16 rokov v historickom londýnskom hoteli Dorchester udržuje všetok starožitný nábytok a nie je jediný, kto má také zamestnanie. V londýnskom luxusnom hoteli Café Royal funguje dvojčlenný tím v zložení strýko-synovec, ktorý sa venuje lešteniu mnohých tamojších mramorových múrov a údržbe nábytku.

Hoci sa hotel Ritz-Carlton nenachádza v Škótsku, ale v americkej Kalifornii, má vlastného gajdoša. Ten hrá na tento nástroj 52 týždňov v roku väčšinu dní v týždni hodinu a pol pred západom slnka. Hrať začína pri prvej jamke golfového ihriska a potom obchádza celé letovisko. Dôvodom je, že rekreačná oblasť údajne mimoriadne pripomína škótske útesy…

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #hotel