Wellness je trendom súčasnosti. Podľahli ste mu aj vy?

Trendom dnešnej doby je vyzerať a cítiť sa dobre. Životný štýl označovaný ako wellness dokáže udržať ľudské telo v dobrej kondícii, odolávať stresu, získať potrebný pokoj, oddych a vyrovnanosť.

20.02.2017 07:00
wellness, bazén, kúpalisko, relax, oddych,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Za pojmom „wellness“ sa skrýva svet zmyslových zážitkov, vôní a farieb, telesnej a duševnej harmónie. Aj Slováci čoraz častejšie vyhľadávajú pohodu a relax vo forme wellness pobytov, ktoré urobia ich uponáhľaný život zdravším a príjemnejším. Podľa Ivety Pupišovej, konzultantky v oblasti hotelierstva, náročnosť Slovákov rastie.

„Slováci sú oveľa náročnejší na kvalitu služieb než v minulosti, pretože majú skúsenosti z cestovania po celom svete a porovnávajú automaticky úroveň služieb doma so zahraničím. Preto čoraz viac hotelierov aj na Slovensku pochopilo, že nestačí investovať len do zariadenia hotela či wellness centra, ale aj do kvalitných služieb,“ uviedla Pupišová.

Ľudia si tento druh relaxu najčastejšie objednávajú cez čoraz obľúbenejšie zľavové portály. „Predaj wellness pobytov naozaj patrí medzi najpredávanejšiu kategóriu vôbec. Je to spôsobené najmä širokou ponukou wellness hotelov – viac ako 100 ponúk, ale aj samotným záujmom ľudí o wellness počas pobytu,“ konštatuje Svetlana Tarageľová, riaditeľka portálu ZľavaDňa. Ako dodala, zvyšuje sa aj predaj kúpeľných pobytov.

„V porovnaní rokov 2015 a 2016 sa zvýšil takmer o 46 %, a to vďaka vyššiemu záujmu, ale aj bohatšej ponuke. Tešia sa veľkej obľube najmä medzi staršími zákazníkmi. Preto aj napríklad v predvianočnom období predaj kúpeľných pobytov prevyšuje predaj wellness pobytov. Mladší zákazníci ich kupujú ako darček pre svojich rodičov či starých rodičov,“ vraví Tarageľová.

A čo rozhoduje o výbere konkrétneho wellness pobytu? Podľa Tarageľovej je ich výhodou najmä to, že hotel väčšinou ponúka bohaté doplnkové aktivity ako bowling, detský kútik, zľavnené vstupy na okolité atrakcie a podobne. To, ako môže zákazník stráviť čas v hoteli alebo v jeho okolí, zohráva veľkú úlohu.

„V prvom rade teda rozhoduje lokalita. Zákazníci však tiež hľadajú wellness pobyty minimálne s polpenziou, neobmedzeným vstupom do bazéna a ideálne je, keď je v pobyte aj masáž alebo iná wellness procedúra. Pri wellness pobytoch zákazníci uprednostňujú pobyty na 2 až 4 noci,“ približuje Tarageľová.

Ilustračné foto Foto: SHUTTERSTOCK
wellness, kúpele, relax, vaňa, kúpanie, oddych, Ilustračné foto

Jej slová potvrdzuje aj Štefan Miho, marketingový manažér portálu Zľavomat.sk. „Okrem výhodnej ceny a atraktívnej lokality je pre  Slovákov rozhodujúcim faktorom pri výbere pozitívne hodnotenie hotela inými zákazníkmi. Zaujíma ich najmä kvalita služieb či ochota a profesionalita personálu. Vyplýva to z výsledkov 40-tisíc hodnotení wellness pobytov na zľavovom portáli Zľavomat.sk,“ konštatoval.

„Pozitívne hodnotenia a odporúčania inými zákazníkmi sú pre slovenských zákazníkov oveľa dôležitejšie pri výbere miesta na oddych než napríklad v Česku. Slováci sú v písaní on-line hodnotení hotelov aj reštaurácií dokonca aktívnejší než ich českí susedia. Hotel, ktorý má nákladnú reklamnú kampaň, no jeho hodnotenia od zákazníkov na webe nie sú príliš lichotivé, má väčšinou problém s obsadenosťou. Odporúčania ľudí sú segmente hotelierstva dôležité – môžu viac ako inde rozhodnúť o podnikateľskom úspechu či neúspechu zariadenia. Sme radi, že si to uvedomuje čoraz viac hotelierov na Slovensku, ktorí poskytujú kvalitné služby,“ uviedol Miho.

Podľa Tarageľovej sa kúpeľné pobyty v tomto mierne líšia. Rozhoduje tu najmä to, na akú liečbu sa dané kúpele orientujú. Ak má zákazník napríklad srdcovo-cievne problémy, vyberie si Kúpele Sliač. Hlavným faktorom je preto zameranie kúpeľov. Potom je to obsah balíka – zákazníci vyžadujú plnú penziu, minimálne 2 kúpeľné procedúry na deň a konzultáciu s doktorom. Zaujímajú sa aj o to, či kúpele disponujú liečivou alebo termálnou vodou. Na kúpeľných pobytoch zvyčajne zákazníci zostávajú dlhšie, od 3 až do 7 nocí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #wellness