Obnova Budatínskeho hradu pokračuje, chystá sa budova pre drotárstvo

Vyzerá, akoby k Budatínskemu hradu ani nepatrila, hoci je stáročia jeho súčasťou. Nízka dlhá ošarpaná budova, prilepená k nedávno obnovenej kaplnke, známa ako hospodárska budova.

09.03.2017 13:00
Budatínsky hrad, Foto: ,
Od rieky Váh vidno krásne zrekonštruovaný Budatínsky hrad.
debata (2)

Kedysi bol cez jej bránu hlavný vstup do areálu hradu. Patrí k posledným veľkým objektom, ktoré nevyhnutne vyžadujú rekonštrukciu. Tá by sa mohla začať už v tomto roku. Žilinskej župe sa podarilo získať milión eur na obnovu z eurofondov. Potom v nej bude stála expozícia drotárstva.

Prízemná dlhá budova je prvým, čo návštevník po vstupe do parku od parkoviska pri hrade zbadá. Zatiaľ je to nevábny pohľad na ošarpaný opustený objekt. Kedysi baroková stavba, neskôr upravená v klasicistickom štýle, do ktorej sa vstupovalo cez most ponad priekopu, ktorého existenciu potvrdil archeologický výskum.

Postavená bola podobne ako susediaca kaplnka v polovici 18. storočia. Stojí na základoch pôvodného renesančného opevnenia. „Kedysi bol cez hospodársku budovu oficiálny hlavný vstup do areálu hradu,“ uviedol historik Považského múzea v Žiline Michal Jurecký.

Budova slúžila ako sklad, boli v nej aj miestnosti pre služobníctvo. Ešte v 17. storočí mal hrad vlastné polia, napríklad za riekou Kysuca sa pestovala kapusta, smerom na Kysuce boli zeleninové záhrady, na východe ovocné sady, priamo pri hrade bola chmeľnica.

„Úrodu z nich bolo treba niekde uskladniť a na to slúžila táto hospodárska budova. A, samozrejme, aj na uskladnenie dávok v podobe naturálií z dedín, ktoré patrili do Budatínskeho panstva,“ hovorí Jurecký.

Budova prispôsobovala vzhľad tomu, na čo slúžila. Po vojne sa v nej napríklad vyrábali kočíky či sídlil archív. Postupne schátrala do súčasnej podoby.

Výhľad na ošarpanú budovu a nádvorie zo... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Budatínsky hrad, nádvorie, kaplnka Výhľad na ošarpanú budovu a nádvorie zo zrekonštruovanej kaplnky.

S úpravou budovy chce župa začať čo najskôr. Momentálne hľadá v súťaži dodávateľa rekonštrukčných prác. V obnovenej budove dostane priestor drotárstvo, ktoré bolo vždy súčasťou expozícií Považského múzea v Žiline, ktoré v hrade sídli.

„Po rekonštrukcii hospodárskej budovy Budatínskeho hradu vznikne priestor, kde bude umiestnená stála expozícia drotárstva,“ hovorí Zuzana Kmeťová, riaditeľka Považského múzea v Žiline.

Už teraz si môžu návštevníci pozrieť malú časť z drotárskych zbierok múzea, od leta je umiestnená v znovuotvorenom Budatínskom hrade. Výstava je venovaná príbehu drotárstva a drotárov a dokumentuje, ako remeslo vznikalo.

V hrade táto expozícia zostane. Múzeum o zbierkové predmety z drotárstva núdzu nemá, dosiaľ sú stovky ďalších exponátov ukryté v depozite.

„Drotárstvo v hospodárskej budove Budatínskeho hradu bude samostatná a stála expozícia. My máme tých zbierkových predmetov veľmi veľa, viac ako 6-tisíc,“ dodala Kmeťová.

Prízemná budova po rekonštrukcii, ktorá by mala byť ukončená koncom roka 2018, bude bezbariérová. Okrem výstavných priestorov tam nájdu návštevníci zázemie s toaletami, so šatňami i priestor na tvorivé dielne.

Len časť z drotárskych zbierok Považského múzea... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
postavičky, drotárska zbierka Len časť z drotárskych zbierok Považského múzea je zatiaľ od leta vystavená priamo v hrade. Po opravení hospodárskej budovy bude veľká drotárska expozícia práve tam.

Budatínsky hrad je jeden z mála zachovaných vodných hradov na Považí. Stojí blízko Žiliny, na strategickom mieste pri sútoku Kysuce a Váhu. Kedysi bol obohnaný vodnou priekopou, ktorá už neexistuje.

Hrad bol niekoľkokrát prebudovaný, dostavovaný, rôzne obdobia, požiare a iné udalosti, ako aj rôzni majitelia i funkcie menili jeho vzhľad z obranného hradu na obytné a reprezentatívne šľachtické sídlo. Asi aj preto ho istý čas nenazývali hradom, ale Budatínskym zámkom.

V 20. rokoch minulého storočia dal požiarom zničenú stavbu opraviť jeho posledný majiteľ zo šľachtického rodu Gejza Csáky, ktorý v ňom býval do roku 1945. Istý čas v ňom bola československá armáda a následne bol hrad s parkom značne zdevastovaný.

Od roku 1956 je hrad v správe Považského múzea v Žiline. Vlastníkom je žilinská župa. Od januára 2007 bol hrad pre havarijný stav zavretý, čo návštevníci podrobovali veľkej kritike. Opravuje sa postupne, tak ako sa darí župe získavať prostriedky.

„Hrad je klenotom horného Považia a ak už započítam aj túto poslednú investíciu, z eurofondov sa nám podarilo na jeho obnovu získať päť miliónov eur a ďalší milión sme dofinancovali z nášho rozpočtu,“ uviedol župan Juraj Blanár.

Vlani v lete k dovtedy sprístupnenému parku a hradnej veži pribudla konečne časť interiéru samotného hradu a otvorená je i baroková kaplnka. Okrem hospodárskej budovy treba ešte opraviť nádvorie, severnú fasádu a ešte aj niektoré priestory v hrade.

V rámci programu európskych projektov slovensko-poľskej spolupráce získal ŽSK:

  • 1 milión eur na rekonštrukciu hospodárskej budovy Budatínskeho hradu
  • viac ako 360-tisíc eur na obnovu unikátnej železničky v areáli Múzea Liptovskej dediny v Pribyline
  • takmer 780-tisíc eur do rozvoja Oravského hradu (rekonštrukcia historickej fary, kde má vzniknúť multimediálne prírodovedné múzeum)

ZDROJ: ŽSK

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Budatínsky hrad