Najvyššia budova v Európe vyrastá pri brehu Temže

Zatiaľ čnie "len" do výšky 244 metrov, je z neho vidieť predovšetkým ťažkopádnu betónovú konštrukciu a londýnsky horizont skôr hyzdí.

05.04.2011 11:07
Shard
Zatiaľ čnie do výšky 244 metrov, je z neho vidieť predovšetkým ťažkopádna betónová konštrukcia a londýnsky horizont skôr hyzdí. Až bude ale mrakodrap vyrastajúci na pravom brehu Temže budúci rok na jar dokončený, má sa stať sklenenou dominantou mesta a s výškou 310 metrov najvyšším mrakodrapom v Európskej únii.
debata

Keď však bude mrakodrap vyrastajúci na pravom brehu Temže na budúci rok dokončený, má sa stať sklenenou dominantou mesta a s výškou 310 metrov najvyšším mrakodrapom v Európskej únii.

Najskôr sa oficiálne nazýval podľa umiestenia London Bridge Tower. Začalo sa mu však hovoriť Shard of Glass (Sklenený črep) a nakoniec len Shard.

Navrhol ho taliansky architekt Renzo Piano, známy napríklad ako spoluautor parížskeho Centre Pompidou. V prípade Shardu sa nechal inšpirovať opisom Londýna 18. storočia od talianskeho maliara Canaletta. Podľa neho bola metropola plochým mestom, z ktorého vystupovali špičky kostolných veží. Nová stavba však bude kostolné veže výrazne prevyšovať. Bude mať 72 obývaných poschodí a ďalších 15 bude tvoriť sklenená nadstavba. Dole má podľa Piana mrakodrap „splývať s mestom“ a na vrchole „sa prakticky rozplynie“.

Stavba bude stáť na mieste kancelárskych budov zo 70. rokov. Na konci roku 2010 sa dostavalo betónové jadro budovy, ktorej šikmé steny pokryje 56-tisíc štvorcových metrov špeciálnych sklenených panelov. Táto fáza má byť dokončená v máji 2012. Na prvých 28 poschodiach majú byť kancelárie pre 7 000 ľudí, nasledujú dve podlažia reštaurácií, na 34. až 52. poschodí bude hotel Shangri-La, na ďalších 12 poschodiach najvyššie položené byty v Británii a na poschodiach 68 až 72 budú vyhliadkové priestory pre verejnosť.

Aj keď zatiaľ jediným istým kupcom priestoru v Sharde je hongkonská hotelová skupina Shangri-La, majitelia stavby predpokladajú, že kancelárie budú vynášať 36 miliónov libier za rok a byty sa budú predávať zhruba za desať miliónov libier. Podľa predpisov britskej organizácie pre bezpečnosť leteckej prevádzky nesmie v Londýne vyrásť stavba vyššia ako 310 metrov, a tak bude Shard až 45. najvyššou budovou na svete. Bude však najvyššou v EÚ. V Európe by ju mala po dokončení prekonať Mercury City Tower v Moskve a v roku 2016 budova Hermitage Plaza v parížskej štvrti La Défense, ktorá by mala byť vysoká 323 metrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba