Ceny zájazdov stúpnu aj o 30 eur

Dovolenkárov vyjdú tohtoročné zájazdy drahšie. Vysoké ceny ropy totiž so sebou ťahajú hore aj ceny za dopravu do turistických destinácií.

31.03.2011 10:28 , aktualizované: 12:00
pláž, more, dovolenka, slnko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Cestovné kancelárie už začínajú k cenám zájazdov prirátavať takzvané palivové príplatky, ktoré zavádzajú letecké spoločnosti. Dovolenkárov vyjde pobyt lietadlom o 20 až 30 eur viac na jednu osobu.

„Pri autobusových zájazdoch sme boli nútení zvýšiť ceny o päť eur,“ doplnil Oliver Kluch z cestovnej kancelárie Koala Tours. K zavádzaniu palivových príplatkov pristúpili v úvode tohto mesiaca. Ľudí, ktorí si dovolenku zaplatili v plnej miere už predtým, sa nové príplatky nedotknú. Noví dovolenkári a tí, čo nezaplatili plnú cenu zájazdu, pocítia drahšiu ropu na vlastnej peňaženke.

V podobnom čase zavádzal palivové príplatky aj Firotour. „Dali sme ešte turistom čas do konca mesiaca, aby si doplatili plné ceny zájazdov bez započítania príplatku,“ uviedla Anežka Hrabovská z Firotouru.

Palivové príplatky zatiaľ nezaviedli všetky cestovné kancelárie. Niektoré ešte čakajú, ako sa vyvinú ceny ropy a ako zareagujú letecké spoločnosti. Sezónu totiž spúšťajú koncom mája až začiatkom júna. „Momentálne ešte čakáme. Dnes sa nám končia zľavy v prvej chvíli a potom uvidíme,“ dodala Mária Gallová z cestovnej kancelárie Satur.

Nájdu sa dokonca aj také, ktoré palivové príplatky ani neplánujú zaviesť. „Nepristúpili sme k takému kroku a ani nepristúpime. Katalógové ceny sa meniť nebudú, zvýšené ceny leteniek uhradíme z vlastného rozpočtu,“ povedal Jozef Želizňák z cestovnej kancelárie Bubo Travel.

Ceny ropy môžu rozkývať trh so zájazdmi ešte aj v budúcnosti. „Nedá sa vylúčiť, že cena ropy, a teda aj palivové príplatky ešte pôjdu hore. Zatiaľ situácia vyzerá tak, že pri týchto palivových príplatkoch by mohli zostať,“ dodal Stanislav Macko z Asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr.

Rovnako sa dvíhajú aj ceny samostatných leteniek, ktoré si môžu dovolenkári kúpiť cez predajcov. Pri jednosmerných letenkách zdražujú od troch do 15 eur v závislosti od dĺžky letu. „Najmenej sa dvíhajú ceny na európskych letoch, kde je najväčšia konkurencia, a najviac na zaoceánskych,“ vysvetlil Lukáš Švaro z portálu pelikan.sk, ktorý predáva letenky.

Súčasne ovplyvňuje slovenských dovolenkárov a turistov aj situácia v Japonsku a Líbyi. „Predaj leteniek do Japonska pri destináciách ako Tokio, Nagoya a Osaka poklesol takmer o 70 percent,“ dodal Švaro. Zvyšnú časť tvoria podľa neho najmä obchodní cestujúci, ktorí hlavne z ekonomických dôvodov nechcú rušiť už dohodnuté stretnutia. Turisti sem lietajú len minimálne. Konflikt v Líbyi má zase za následok zrušenie poznávacieho zájazdu cestovnej kancelárie Bubo Travel v júli tohto roku.

debata chyba