Na svete je najnovší rebríček top letísk: Aké je ich tajomstvo úspechu?

Internetová stránka spoločnosti Skytrax, ktorá na základe odoziev od samotných cestovateľov hodnotí kvalitu služieb v leteckej doprave, zverejnila rebríček tých najlepších letísk sveta.

05.04.2017 07:00
letisko, tabuľa, zrušený let, Foto: ,
Na najlepších letiskách všetko funguje ako hodinky.
debata (1)

V správe World Airport Awards už niekoľko rokov po sebe hodnotí spokojnosť zákazníkov a piaty raz po sebe sa na vrchol prebojoval singapurský vzdušný prístav Changi International Airport.

Changi je jedným z najväčších dopravných uzlov v juhovýchodnej Ázii a zároveň dôležitým pohonom ekonomiky tohto mestského štátu.

Riaditeľ letiska Lee Seow Hiang sa z úspechu teší a uvedomuje si, že úspech je zásluhou každého z 50 000 zames­tnancov, píše Businessinsider­.com.

Rebríček spoločnosti Skytrax je založený na odozvách takmer 14 miliónov pasažierov zo 105 krajín. Do prieskumu sa dostalo 550 letísk, ktoré sa hodnotili podľa 39 kritérií vrátane celkového pohodlia, umiestnenia toaliet až po znalosti cudzích jazykov personálu.

Viedenské letisko si vyslúžilo 29. miesto v rebríčku, Budapeštianske má 76. priečku, Pražský vzdušný prístav je na 93. mieste z prvej stovky.

15. Kodanské letisko (CPH)

  • Ročný počet vybavených cestujúcich: 26,6 milióna
  • Predchádzajúce miesto v rebríčku: 18.

Kodaň je jedným z najrušnejších stredísk severnej Európy a svoju základňu tu majú spoločnosti Scandinavian Airlines a Norwegian Air Shuttle. Turisti si na letisku pochvaľovali jasné a dobre umiestnené značenie a efektivitu pri vybavovaní. Malým negatívom je preplnenosť.

Príspevok, ktorý zdieľa Michael Midtgaard (@micmid),

14. Tokijské medzinárodné letisko Narita (NRT)

  • Ročný počet vybavených cestujúcich: 39,1 milióna
  • Predchádzajúce miesto v rebríčku: 11.

Narita je prvým z dvoch japonských letísk, ktoré sa umiestnili v prvej pätnástke rebríčka. Leží asi 55 kilometrov od Tokia, takže obsluhuje väčšinu medzinárodných cestujúcich z a do metropoly. Toto letisko je hlavnou križovatkou pre letecké spoločnosti ANA, Japan Airlines, Delta a United.

Turisti tu oceňujú najmä nápomocný a priateľský personál, čisté zariadenia a bohaté možnosti stravovania.

13. Medzinárodné letisko Vancouver (YVR)

  • Ročný počet vybavených cestujúcich: 22,3 milióna
  • Predchádzajúce miesto v rebríčku: 14.

Kanadské letisko má hodnotenie ako najlepšie severoamerické už 8. rok po sebe. Cestujúci sa tešia, že tu stretnú príjemný personál s vysokou úrovňou organizovanosti a za veľké plus považujú tiež jednoduchý prístup do centra Vancouveru.

Letisko sa môže pochváliť aj terminálom hydroplánov, rovnako ako značnou zbierkou umenia.

ばいばいカナダ。 #canada #vancouverairport #帰国 #帰福 #泣けたわ #寂しいな

Príspevok, ktorý zdieľa Ayumi. (@ayumi_s21),

12. Japonské medzinárodné letisko Kansai (KIX)

  • Ročný počet vybavených cestujúcich: 25,2 milióna
  • Predchádzajúce miesto v rebríčku: 9.

Letisko sa nachádza na umelom ostrov v zátoke Osaka. Je dôležitým uzlom pre spoločnosti ANA a Japan Airlines. Cestujúci, ktorých vyspovedal Skytrax, chválili modernú architektúru letiska Kansai, čisté zariadenia a ochotný personál. Obľúbenou časťou je terasa Sky View, z ktorej je nádherný výhľad na prichádzajúce a odchádzajúce lety.

11. Amsterdamské letisko Schiphol (AMS)

  • Ročný počet vybavených cestujúcich: 58,3 milióna
  • Predchádzajúce miesto v rebríčku: 13.

Amsterdamské letisko patrí medzi najrušnejšie v Európe a je uzlom pre KLM, Transavia a Delta. Otvorili ho v roku 1916 a je známe svojou širokou ponukou voľnočasových aktivít – má napríklad útulnú knižnicu, v ktorej cestujúci môžu čakať na svoj let v príjemnom prostredí s najlepším priateľom človeka v ruke.

10. Letisko Frankfurt (FRA)

  • Ročný počet vybavených cestujúcich: 61 miliónov
  • Predchádzajúce miesto v rebríčku: 12.

Tento vzdušný prístav je štvrtým najvyťaženejším letiskom Európy a jedným z najvýznamnejších tranzitných uzlov na svete. Je domovskou základňou viac ako 270 lietadiel Lufthansy.

Cestujúci tu pochválili jednoduchý presun medzi terminálmi a bohaté nákupné a reštauračné možnosti. Niektorým sa však nepozdávalo pridlhé čakanie pri príletoch.

Príspevok, ktorý zdieľa Simi Marry (@simi_marry),

9. Londýnske letisko Heathrow (LHR)

  • Ročný počet vybavených cestujúcich: 75 miliónov
  • Predchádzajúce miesto v rebríčku: 8.

Heathrow je tretím najrušnejším letiskom sveta a zároveň najväčším z piatich londýnskych letísk. Letisko je uprostred významnej rekonštrukcie, pribudne aj nový terminál 2. Heathrowskú 8-ročnú budovu terminálu 5 vyhlásili v rámci hodnotenia Skytrax za najlepší letiskový terminál sveta.

Najväčšie britské letisko je základňou spoločností British Airways a Virgin Atlantic.

Our chariot awaits!

Príspevok, ktorý zdieľa Jason Belne (@jason_sw1),

8. Letisko Zürich (ZRH)

  • Ročný počet vybavených cestujúcich: 27,7 milióna
  • Predchádzajúce miesto v rebríčku: 7.

Leží len 13 kilometrov od srdca mesta a slúži ako domovský prístav pre letecké spoločnosti Swiss International Air Lines a ako križovatka, ktorá spája najväčšie švajčiarske mesto s ostatnými časťami krajiny.

Pre cestujúcich, ktorí tu majú dlhšie medzipristátie, ponúka letisko požičovňu bicyklov a kolieskových korčúľ a tiež exkurzie do Švajčiarskeho múzea dopravy Luzern.

7. Medzinárodné letisko Chubu v japonskej Nagoji (NGO)

  • Ročný počet vybavených cestujúcich: 9,8 milióna
  • Predchádzajúce miesto v rebríčku: 6.

Je postavené na umelom ostrove uprostred zálivu Ise pri meste Nagoja v strednom Japonsku, je známe aj ako Centrair. Svoju základňu tu majú lietadlá spoločnosti Japan Airlines a ANA. Toto letisko si drží svetové prvenstvo medzi regionálnymi letiskami.

Atrakciou je 300-metrová plošina, z ktorej môžu cestujúci sledovať lode smerujúce do a z prístavu Nagoja. K dispozícii tu majú tiež kúpele, v ktorých môžu relaxovať s pohľadom na západ slnka v zálive.

Príspevok, ktorý zdieľa Ken Asai (@ken.asai),

6. Katarské medzinárodné letisko Hamad (DOH)

  • Ročný počet vybavených cestujúcich: 30 miliónov
  • Predchádzajúce miesto v rebríčku: 10.

Hamad je mladé letisko, fungovať začalo len v roku 2014. Je domovom aerolínií Qatar Airways. Cestujúci sa pre Skytrax zhodli, že tamojšie dva terminály sú architektonicky najzaujímavejším a zároveň najluxusnejším komplexom sveta.

Príspevok, ktorý zdieľa Sergii Bondarenko (@sergiibondarenko),

5. Medzinárodné letisko v Hongkongu (HKG)

  • Ročný počet vybavených cestujúcich: 68,3 miliónov
  • Predchádzajúce miesto v rebríčku: 5.

Stojí na umelom ostrove pri pobreží Hongkongu a od roku 1998, keď ho otvorili, sa stalo jedným z najobľúbenejších na svete.

Patrí medzi najrušnejšie v Ázii a je domovským vzdušným prístavom spoločností Cathay Pacific, Hong Kong Airlines a Dragonair. Pri termináli 2 sa nachádza golfové ihrisko SkyCity Nine Eagles.

Príspevok, ktorý zdieľa Miss Waterlily (@miss_waterlily),

4. Mníchovské letisko (MUC)

  • Ročný počet vybavených cestujúcich: 42,3 milióna
  • Predchádzajúce miesto v rebríčku: 3.

Druhé najvyťaženejšie nemecké letisko (po Frankfurte) leží severovýchodne od centra mesta. Jeho sklená vzdušná architektúra zaujme na prvý pohľad. Je križovatkou Air Berlin, Lufthansa a Condor. Neďaleký park ponúka možnosti na relax, dá sa tu zahrať minigolf či prezrieť expozícia historických lietadiel.

3. Juhokórejské medzinárodné letisko Incheon (ICN)

  • Ročný počet vybavených cestujúcich: 49,3 milióna
  • Predchádzajúce miesto v rebríčku: 2.

Vlaňajšiu striebornú medailu musel Incheon vymeniť za bronzovú. Stále je však medzi svetovou letiskovou elitou a je 24. najvyťaženejším vzdušným prístavom sveta. Od roku 2001, keď ho spustili do prevádzky, sa rozkladá na ostrove blízko hlavného mesta Soul a je domovskou základňou Korean Air.

Cestujúci oceňujú širokú ponuku obchodov a reštaurácií, ale aj množstvo kultúrnych predstavení, ktoré sú tu k dispozícii. Nachádza sa tu dokonca aj Kórejské kultúrne múzeum.

Príspevok, ktorý zdieľa shara maer (@southernseoul07),

2. Tokijské medzinárodné letisko Haneda (HND)

  • Ročný počet vybavených cestujúcich: 75,3 milióna
  • Predchádzajúce miesto v rebríčku: 4.

Haneda si oproti minuloročnému hodnoteniu polepšila o dve priečky. Toto letisko je druhým a zároveň vyššie hodnoteným tokijským medzinárodným letiskom, nachádza sa len niekoľko kilometrov od samotného srdca metropoly krajiny vychádzajúceho slnka.

Je piatym najrušnejším letiskom sveta a obľubujú ho obchodní cestujúci aj turisti vďaka jeho efektívne fungujúcim službám a dobrému servisu, ale aj čistote a bohatým nákupným možnostiam.

Príspevok, ktorý zdieľa Kikyo Kompa (@kikyokompa),

1. Singapurské medzinárodné letisko Changi (SIN)

  • Ročný počet vybavených cestujúcich: 55,4 milióna
  • Predchádzajúce miesto v rebríčku: 1.

Fanfáry pre päťnásobného víťaza. Changi si svoju zlatú pozíciu dokázal obhájiť už niekoľko rokov po sebe. Slúži ako domov pre lietadlá spoločností Singapore Airlines, SilkAir a Tigerair a je 16. najvyťaženejším letiskom planéty.

Chvály od turistov sa dočkalo vďaka svojej nezvyčajnej architektúre, efektívnej prevádzke, luxusnému vybaveniu a bohatým možnostiam na nákupy a jedenie.

Je tu aj bohatá ponuka zábavy – cestujúci čakajúci na svoj let si môžu čas krátiť v kine, na multimediálnej „palube“, v kúpeľoch či na divokej šmykľavke.

Zdroj: Aci.aero; Airlinequality­.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #letiská