Návštevnosť Vlkolínca vlani lámala rekordy

Vlkolínec, osadu zapísanú v zozname Svetového dedičstva UNESCO, navštívilo v minulom roku takmer 59-tisíc turistov. Podľa ružomberskej radnice, ktorá osadu spravuje, ide pravdepodobne o najvyššiu návštevu v histórii.

04.04.2017 14:00
v01-za-vlkolinec Foto: ,
Vlkolínec
debata

„A to ešte odhadujeme, že ďalších približne 15-tisíc ľudí zavítalo do osady bezplatne,“ uviedol dnes pre médiá vedúci oddelenia regionálnej politiky mestského úradu Martin Hromada.

Predpokladajú, že mohlo ísť o Ružomberčanov alebo turistov, ktorí prišli inou ako hlavnou cestou – z Vlkolínskych lúk či tzv. Kráľovskou cestou.

Návštevnosť Vlkolínca už niekoľko rokov po sebe stúpa. Kým v roku 2011 zaznamenali 40 695 ľudí, v roku 2013 to už bolo 52 688.

Výnimkou bol len rok 2015 s návštev­nosťou 46-tisíc turistov. „Vtedy sa totiž počas niekoľkých týždňov v sezóne rekonštruovala prístupová cesta v Bielom Potoku,“ spresnil Hromada.

Vlkolínec podľa jeho slov po dobudovaní všetkých služieb, samostatného priestoru pre rôzne podujatia, parkoviska, prístupovej cesty, dopravného kyvadlového systému môže navštíviť dvoj- až trojnásobok ľudí počas roka.

Do Vlkolínca počas letnej sezóny lákali okrem tradičnej ľudovej architektúry aj ručne tkaný koberec, maketa Domu UNESCO a tvorivé dielne.

„Do aktivít sa mohli zapojiť všetci návštevníci Vlkolínca. Na koberec pridávali stužky so svojim menom a krajinou odkiaľ prišli. Podobnými iniciálami označovali aj šindle, tvoriace strechu makety Domu UNESCO,“ informoval asistent primátora Ružomberka Michal Praženica.

Tvorivé dielne pod vedením pedagógov Základnej umeleckej školy Ľudovíta Fullu boli k dispozícii denne v Roľníckom dome a priľahlom humne. Organizátorom dielní bolo mesto Ružomberok.

Deti aj dospelí si mohli vybrať maliarske, hrnčiarske, tkáčske aktivity, ako aj paličkovanie a drevorezbu. Najobľúbenejšou bola podľa radnice práca s hlinou a tkanie koberca.

Vznikol tak takmer 30-metrový tkaný koberec s vlastnoručne vyrobenými stužkami, na ktorých sú názvy krajín a podpisy ľudí, ktorí sa na tvorivých dielňach zúčastnili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vlkolínec