Medzi najkrajšie jaskyne sveta patrí aj Demänovská. Turisti milujú jej unikáty

Jaskyne odnepamäti lákali pozornosť svojou tajuplnou krásou – od ľadových kráľovstiev na Islande, cez červené pieskovcové „vlny“ Antilopieho údolia až po slovenské unikáty, ktoré nadchýnajú celý svet.

09.04.2017 07:00
debata (1)

Mramorové jaskyne, Patagónia, Čile

Domáci radi hovoria, že takto nejako to musí vyzerať aj v nebi: tyrkysové vody jazera Carrera, jedného z najhlbších na zemi, na hraniciach Čile a Argentíny, sú zastrešené modrými vzorovanými oblúkmi, ktoré osvetľuje zvonka slnko.

Príspevok, ktorý zdieľa Jasmine S (@jazaay_),

Súbor týchto jaskýň má neprekvapilo najväčšiu zásobu mramoru na svete – vedci predpokladajú, že je ho tam asi 5 miliónov ton.

Jaskyňa Phraya Nakhon, Thajsko

V srdci thajského národného parku Khao Sam Roi, asi 300 kilometrov južne od metropoly Bangkok, leží jaskyňa, ktorej fotografie vyzerajú ako vystrihnuté z rozprávky. Budhistický chrám nasvietený lúčmi slnka prenikajúcimi cez strešný jaskynný priezor – dokonalé. Stavba je pavilónom, ktorý tu dal postaviť kráľ Chulalongkorn – Rama V.

Príspevok, ktorý zdieľa Frederik Kjeldgaard (@fvkjeldgaard),

Jaskyne Uplisciche, Gruzínsko

Neďaleko Stalinovho rodiska sa nachádza mesto vytesané do pieskovcovej skaly. Vzniklo pred tisícročiami a čoskoro sa rozrástlo na dôležité obchodné centrum na Hodvábnej ceste s asi 5 000 obyvateľmi. Hoci sa ho nepriatelia mnohokrát pokúšali dobyť, podarilo sa to až v 13. storočí Mongolom.

Príspevok, ktorý zdieľa Elena (@ln_lotus),

Okolo Uplisciche je silné opevnenie a z najvyššieho miesta sa na celé mesto pozerá kostol z 10. storočia s freskami vnútri. Najväčšou budovou je skalná hala s dvoma podpornými stĺpmi Tamaris Darbasi.

Jaskyňa Devetaška, Bulharsko

Obrovská krasová jaskyňa na severe krajiny bola útočiskom pre ľudí po desiatky tisíc rokov, dnes je domovom 30 000 netopierov. Samotný priestor je veľkolepý, jaskyňa má dĺžku 2 kilometre a pri vstupe víta návštevníkov 60 metrov vysoká hala.

Príspevok, ktorý zdieľa Wildlifevolunteerbackpackers (@wildlifevolunteerbackpackers),

V niektorých častiach je strop vysoko aj 100 metrov a slnečné svetlo preniká dnu cez priezory, ktoré sa volajú Oči.

Asi 200 metrov od vchodu sa priestor rozdeľuje na dve chodby. Ľavou časťou preteká riečka, ktorá kde-tu formuje vodopády a jazierka. Pravá strana je suchá a teplá a končí sa niekoľkými miestnosťami, z ktorých najväčšia kruhová sa nazýva Oltár.

V roku 2011 sa tu natáčal hollywoodsky film The Expendables 2, no tamojším úradom sa nepozdávalo, že štáb niekoľkokrát porušil predpisy ohľadne životného prostredia.

Benagilská jaskyňa, Algarve, Portugalsko

Tento prírodný zázrak v regióne Algarve roky formovalo more. Pod kamenným prístreškom je krytá piesková pláž prístupná iba loďkou. Na bokoch v stenách aj v strope sú príjemné svetlíky, cez ktoré prenikajú dnu slnečné lúče a vanie príjemný vetrík.

Príspevok, ktorý zdieľa Viagemfamilia (@viagemfamilia),

Celé pobrežie má dĺžku až 150 kilometrov a okrem Bengailskej ukrýva ešte množstvo jaskyniek a vápencových zákutí.

Antilopí kaňon, Arizona

Toto úchvatné oranžové veľdielo prírody vraj objavilo v roku 1931 malé dievča, ktoré neďaleko páslo ovce. Indiánsky kmeň Navahov však túto jaskyňu poznal už dávno, v ich jazyku sa volá Tse bighnilini, teda Miesto, kade voda tečie cez skaly.

Príspevok, ktorý zdieľa Miguel Ángel Castro (@_lenux),

Antelope Canyon tvorí dvojica oddelených úzkych údolí, ktoré dostali prozaické pomenovania – Nižšie a Vyššie. Vstupy do oboch sú od seba vzdialené niekoľko kilometrov a do každého sa aj platí osobitné vstupné.

Jaskyňa Vatnajökull, Island

„Je zo skla?“, zapochybuje nejeden návštevník, keď sa rozhliadne okolo. Jaskyňa sa nachádza v tisícročnom ľadovci, ktorý zďaleka nie je najväčším ľadovcom na Islande.

Príspevok, ktorý zdieľa Adventurebeyond808 (@whereisjosenow),

Vnútro je úchvatné. Dokonale vyhladený priehľadný ľad s odleskmi modrej vyzerá ako majstrovské dielo umelca.

Jaskyňa s ľadovcom sa nachádza v rovnomennom národnom parku, ktorého súčasťou je okrem čarovnej jaskyne aj niekoľko ďalších dychberúcich ľadovcov, vodopádov a zátok.

Demänovská jaskyňa slobody, Liptov

Najkrajšia jaskyňa rozsiahlej sústavy Demänovských jaskýň sa rozprestiera na severnej strane Nízkych Tatier. Vytvorila sa v sivomodrých vápencoch v šiestich poschodiach. Turisti na nej najviac obdivujú množstvo a pestrosť kvapľov – okrem bielych sú tu aj žlté, ružové, červené až fialové.

Demänovská jaskyňa slobody Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Demänovská jaskyňa slobody Demänovská jaskyňa slobody

Na dne sa skvejú sintrové jazierka – Zlaté, Koralové, Leknové, Perlové, Hroznové. Unikátom sú jaskynné perly pripomínajúce hrášok vo Veľkom dóme, ale aj inovaťové stalaktity (visiace zhora). Všetky kvaple stále rastú a vynikajú svojím leskom.

Verejnosti je jaskyňa prístupná od roku 1924 (otvorili ju 3 roky po jej objavení) od kedy sa tu vybudovali chodníky a zaviedlo elektrické osvetlenie. Vchod, ktorým teraz vstupujú návštevníci, umelo prekopali v roku 1930.

Demänovská jaskyňa slobody
Demänovská jaskyňa slobody
+24Demänovská jaskyňa slobody

Zdroj: Extremeicelan­d.is; Poznavaci-zajezdy-usa.com; Wikipedia.org; Ancient-origins.net; Nizketatry.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa