Pri ceste do USA čaká turistov nepríjemná novinka: Kontrola mobilov aj financií

Cudzincov, ktorí chcú navštíviť Spojené štáty, a to hoci aj na krátky čas, môžu úrady požiadať, aby im ukázali kontakty vo svojich mobilných telefónoch, prezradili prístupové heslá k svojim účtom na internetových sociálnych sieťach a sprístupnili údaje o finančnej aktivite.

07.04.2017 14:45
letisko, kontrola, pasažieri, cestujúci,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (13)

Zároveň sa budú musieť podrobovať výsluchu ohľadom svojich svetonázorov. Informoval o tom denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na úradné zdroje, ktoré skúmajú možné postupy preverovania ľudí cestujúcich do USA.

Intenzívnejšie previerky sa majú vykonávať už na amerických veľvyslanectvách, kde cudzinci žiadajú o vstupné vízum.

Dotknúť sa majú však aj občanov 38 spojeneckých krajín s bezvízovým stykom, ako sú Francúzsko či Nemecko, ktoré sa však musia podrobovať americkým bezpečnostným štandardom, majú zdieľať údaje o daných osobách a zavádzať spoľahlivejšie cestovné doklady.

Opatrenia, ktorých plný rozsah sa ešte verejne nepreberal, majú byť splnením sľubu prezidenta Donalda Trumpa, že zavedie „extrémne preverovanie“ cudzincov cestujúcich do USA. Podľa WSJ však bude vzbudzovať kritiku, že previerky sú príliš dotieravé.

Navyše hrozí, že podobným odvetným opatreniam budú vystavení tiež Američania mieriaci do cudziny.

Poradca amerického ministra pre vnútornú bezpečnosť Gene Hamilton trvá na tom, že ak je pochybnosť o zámeroch danej osoby, ktorá smeruje do USA, musí zaťať zuby a uspokojivo preukázať americkým úradom, že prichádza s čestnými úmyslami.

Podľa úradných zdrojov je boj proti terorizmu naliehavou úlohou, ktorá ospravedlňuje tvrdé pravidlá a podozrievavejší prístup aj voči prichádzajúcim cudzincom.

Kvôli snahe o zníženie rizika teroristických útokov na americkom území šéf Bieleho domu podpísal dvakrát v marci príkaz dočasne zastavujúci vydávanie víz občanom niekoľkých väčšinovo moslimských krajín. Platnosť dekrétov však zablokovali americké súdy, ktoré ich označili za diskriminačné.

Trumpove opatrenia bola namierená proti občanom Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a pôvodne aj Iraku, ktorým sa dočasne mali prestať vydávať víza. Prerušujú tiež program prijímania utečencov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #bezpečnosť #USA #mobilný telefón #kontakty #Donald Trump