Počas Veľkej noci doma nesedíme: Kam mieria Slováci v čase voľna?

Slováci s obľubou cestujú aj počas veľkonočných sviatkov, najčastejšie si za cieľ vyberajú európske metropoly. Najväčší záujem je o Rím, Benátky, Londýn, Paríž.

11.04.2017 07:00
turistka, selfie, Florencia, fotenie Foto: ,
Turistka si robí selfie vo Florencii.
debata (3)

Okrem miest cestovali aj na lyžovačky, tento rok zasa kraľuje Egypt. Medziročný nárast predaja zájazdov do tejto severoafrickej krajiny je až 300 %.

Počas Veľkej noci si Slováci užívajú dlhšie voľno, od piatka do pondelka sa nepracuje až 4 dni. Mnoho ľudí tak využíva sviatky na cestovanie. Rovnako to bude aj tento rok.

Lyže už vešiame na klinec

Minuloročná Veľká noc pripadla na koniec marca, v tomto roku bude zhruba o 3 týždne neskôr, teda sa očakáva teplejšie počasie. S neskorším dátumom sviatkov je spojený aj výber dovoleniek. „Zatiaľ čo v minulom roku vyrazilo veľa turistov ešte na lyže do Rakúska či Talianska, tento rok sa dá očakávať nárast počtu klientov, ktorí využijú sviatky na absolvovanie kratších poznávacích zájazdov,“ povedala Eva Sedlmajerová zo Student Agency.

Ceny poznávacích zájazdov sa potom líšia podľa dĺžky pobytu a aj požadovaných služieb. Jednodňový poznávací zájazd do Krakova autokarom sa dá kúpiť od niekoľko desiatok eur, štvordňové, teda „celo-veľkonočné“ zájazdy sa pohybujú do 190 eur za osobu.

Okrem poznávacích zájazdov si môžu klienti vyhľadať aj zájazdy na veľkonočné trhy do Rakúska. V ponuke sú aj cesty na ľudové slávnosti a festivaly spojené s Veľkou nocou – napr. veľkolepé sprievody v Španielsku alebo v Taliansku.

Európske mestá za 4 dni

Najväčší záujem klientov, ktorí sa rozhodli na tieto štyri dni vycestovať, je o Rím a Vatikán, Benátky, Londýn a Paríž.

Vo Večnom meste či najmenšom mestskom štáte si turisti najmä užívajú sviatočnú atmosféru a obdivujú pamiatky, metropoly Británie a Francúzska zasa ponúkajú okrem histórie aj nákupy či návštevu Disneylandu. Populárne sú aj zájazdy na kvetinové slávnosti do Holandska.

Tohtoročný priaznivý termín veľkonočných sviatkov však ponúka aj ďalšie cestovateľské možnosti. Rastie počet predaných dovoleniek do exotiky, kde je už teraz teplo, oproti vlaňajšku stúpol záujem o Egypt až trojnásobne. Ceny zájazdov sú na jar veľmi priaznivé.

Okrem Egypta mieria cestovatelia aj do Spojených arabských emirátov, Španielska alebo na jarnú Malorku, či celoročne obľúbené Kanárske ostrovy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #Veľká noc