Náš tip: Kam s deťmi počas sviatkov? Na veľkonočný hrad!

Na Veľkú noc sa môžete s deťmi zabaviť v múzeu hračiek. Na hrade v Modrom Kameni pripravili počas celých sviatkov pátraciu hru so šašom Hugom, jarné tvorenie aj pripomienku starých zvykov.

13.04.2017 07:00
hračky, deti, výrobky, Modrý kameň Foto:
V múzeu bábok a hračiek vedia, ako vyrobiť štipcovú veľkonočnú bábku.
debata (1)

Počas veľkonočných sviatkov od štvrtka 13. apríla do pondelka 17. apríla si môžete užiť zábavu s deťmi na hrade Modrý Kameň. Ak ste tam ešte neboli, na hrade sídli Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, takže deti si prídu na svoje hneď dvojnásobne. Veľkonočný hrad ponúka zábavu aj špeciálnu prehliadku spojenú so sviatočnými zvykmi.

Hlavným bodom programu je pátracia hra, v ktorej deti dostanú tri úlohy. Na záver navštívia šaša Huga, ktorý pozná veľa čarovných trikov a šikovné deti odmení.

„Pri jarnom tvorení chlapci najradšej pletú korbáče, u nás originál z vŕbového prútia, aby boli pripravení na šibačku. Dievčatá si môžu vyskúšať zdobenie vajíčok voskovaním. Alebo si môžu vyrobiť aj veľkonočnú bábku či dekoráciu,“ pozýva Katarína Hanková.

V múzeu bábok a hračiek vedia s deťmi spraviť maňušku, marionetu aj štipcovú bábku. A na Veľkú noc sa hodí povedzme zajac ako štipcová bábka. Nápadom sa však medze nekladú. Náročnejší sa môžu podučiť napríklad aranžovaniu ikebán či výrobe paličkovanej čipky.

„Okrem zábavy pre deti oživíme prehliadku múzea o tému veľkonočného obdobia a starých zvykov,“ hovorí Katarína Hanková. Deti sa tak oboznámia s históriou a symbolikou veľkonočných sviatkov v kresťanskom ponímaní aj so starými pohanskými sviatkami jari. U nás sa obe tradície zaujímavo spojili a zapadli do seba, novšie zvyky sa pridali k starším.

Aj samotný hrad Modrý Kameň stojí neďaleko starého avarského náleziska v Želovciach a prehliadka sa začína v kaplnke sv. Anny, pristavenej v polovici 18. storočia k pôvodnému kaštieľu a k ešte staršiemu hradu z 13. storočia. Pri prehliadke si návštevníci prejdú každým veľkonočným dňom a rôznymi symbolmi sviatkov od vajíčka až po baránka.

Šaša Huga aj jeho pátraciu hru a kúzla nájdete na hrade po všetky veľkonočné dni. Po celý čas sa deti môžu zapojiť do jarného tvorenia, povoziť sa na šliapacích kárach v parku a hosťom budú k dispozícii aj stánky s občerstvením a remeselníci s ponukou svojich výrobkov.

Kam za zábavou

13. apríla, štvrtok

  • Martin: Prázdninujte v múzeu – kraslice, tvorivé dielne, 10. h – 15. h. Slovenská národné múzeum
  • Modrý Kameň: Veľkonočný hrad, oživené tradície, veľkonočná pátračka, šašo Hugo a kúzelná dielnička, výroba korbáčov, kraslíc, dekorácií, do 17. 4.

14. apríla, piatok

  • Beckov: Veľká noc na hrade, maľovanie kraslíc, remeselníci, program, do 17. 4.
  • Červený Kameň: Soľ nad zlato, scénické prehliadky na motívy ľudovej rozprávky, 10. h – 17. h, do 17. 4.
  • Košice: Ekumenický pašiový sprievod, od evanjelického kostola, Mlynská ul., 13. h
  • Prešov: Živá krížová cesta, Hlavná ul. a okolie, 10. h
  • Trenčín: Veľká noc v duchu tradícií, výstava, hrad, do 18. 4.
  • Revištské Podzámčie, okr. Žarnovica: Veľká noc v Zveroparku, živé zvieratá, pátracia hra, remeselníci, súťaž o najdlhší korbáč, do 17. 4.

15. apríla, sobota

  • Modra: Slávnosti snežienok, vítanie jari, jarné zvyky, pletenie korbáčov, opekanie jahňaťa, symbolická šibačka, hľadanie vajíčok, tvorivé dielne pre deti, hotel Pod lipou, 14. h
  • Nový Smokovec: Veľkonočné mestečko, program, zdobenie veľkonočného stromu,
  • Pribylina: Sviatky jari v Múzeu liptovskej dediny, ľudoví výrobcovia, škola zdobenia kraslíc a medovníkov, práce s včelím voskom, drevom, pletenia z prútia, príprava a ochutnávka prívarkov, v nedeľu zábava (14. h), od 10. h
  • Vígľaš: Sviatky jari na zámku, hrané rozprávky, škola remesiel aj plieskania bičom, prehliadka zámku, od 14. h
  • Zuberec – Brestová: Veľkonočné sviatky v Múzeu oravskej dediny, ukážky výroby kraslíc, pletenia korbáčov, drotárstva, hrnčiarstva, výroby sviečok a ďalších remesiel, predaj trstenskej keramiky, 11. h – 15. h, do pondelka 17. 4.

16. apríla, nedeľa

  • Beckov: Veľká noc na hrade, maľovanie kraslíc, remeselníci, folklórny program, hľadanie vajíčok, do 17. 4.
  • Čičmany: Veľká noc v Čičmanoch, fotenie v čičmianskom kroji, premietanie filmov, ochutnávka jedál, vyšívanie, 13. h – 15. h
  • Košice: Beh v zoo, 10. h – 12. h
  • Zuberec – Brestová: Veľkonočné sviatky v Múzeu oravskej dediny, folklórny program – jarné obrady, vynášanie Moreny, 14. h, do pondelka 17. 4. ukážky výroby kraslíc, pletenia korbáčov, drotárstva, hrnčiarstva, výroby sviečok a ďalších remesiel, predaj trstenskej keramiky, 11. h – 15. h

17. apríla, pondelok

  • Beckov: Veľká noc na hrade, maľovanie kraslíc, remeselníci, divadielko, hľadanie vajíčok, do 17. 4.
  • Červený Kláštor: Veľkonočná oblievačka v kúpeľoch

20. apríla, štvrtok

  • Žilina: Medzivojnová architektúra Žiliny (1918 – 1938), prednáša Dušan Mellner, Rosenfeldov palác, 17. h

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň