Hadí ostrov, potkaní chrám, jaskyňa švábov: Antidovolenkové miesta ako vyšité

Ak namiesto pokojnej dovolenky niekde na pláži či v majestátnych horách túžite prežiť hodiny hrôzy a následne noci plné môr, inšpirujte sa týmito tipmi.

19.04.2017 07:00
debata

Hadí ostrov, São Paolo, Brazília

Ostrov Ilha de Queimada Grande sa nachádza necelých 150 kilometrov od pobrežia a označujú ho za jeden z najnebezpeč­nejších kúskov zeme na planéte.

Na meter štvorcový tu pripadá 1 až 5 desivých zlatých zmijí. Plazy na ostrove uviazli asi pred 11 000 rokmi, keď sa hladina mora zdvihla a oddelila ich domovinu od Brazílie.

Na izolovanom ostrovčeku sa u nich vyvinuli nezvyčajné schopnosti – lovia v korunách stromov a ničnetušiace vtáky dokážu uštipnúť priamo vo vzduchu. Tu však nastal problém: pevninskí príbuzní zmijí môžu svoju korisť po uštipnutí sledovať po zemi, kým nezastanú mŕtve.

No vtáky by ešte stihli uletieť a hady z ostrova Ilha de Queimada Grande by ostali s prázdnym žalúdkom. Preto sa ich jed stal 5-krát silnejším, a tak operená obeť padne k zemi takmer okamžite. Na ľudí tento jed pôsobí desivo – sval dokáže doslova rozpustiť.

V 20. rokoch minulého storočia preto brazílska vláda zakázala vstup na tento ostrov – aby chránila ľudí aj hady.

Jaskyne Gomantong, Borneo, Malajzia

Tamojšie vápencové klenby sú geologickými divmi, no návštevníci si nedokážu užívať úchvatné výhľady na takmer 100-metrové steny. Naopak, svoj zážitok popisujú ako jeden z najodpornejších v živote.

Jaskyne Gomantong sú totiž domovom viac ako dvoch miliónov netopierov, vďaka ktorým je zem pokrytá guánom, teda netopierím trusom.

Komu by však exkrementy nezhnusili toto miesto, toho privítajú milióny malajských švábov (ktoré sú všade, kde je guáno).

Netopiere a šváby vystriedajú ďalšie prekvapenia v podobe hadov, škorpiónov, sladkovodných krabov a jedovatých stonožiek.

Svätyňa Karni Mata, India

Miesto modlitby aj hnusu – inak nazývané aj Svätyňa potkanov. Chrám je plný uctievaných potkanov čiernych, nazývaných aj kabbas, žije ich tu odhadom 25 000.

Väčšine by vďaka tomu ani nenapadlo sem zavítať, no mnohí, naopak, merajú veľké vzdialenosti, aby im tu vzdali hold. Chrám priťahuje návštevníkov z celej krajiny, ale aj odvážnych turistov.

Haw Par Villa, Singapur

Haw Par Villa je 80-ročný zábavný park, ktorý je však opakom všetkého, čo by ste očakávali pod slovom „zábavný“.

Brána tvorená čínskymi oblúkmi vyzerá sľubne, ale hneď po vstupe sa ocitnete v prapodivnom svete, ktorému kraľuje vyše 1000 sôch, z ktorých každá ďalšia je bizarnejšia ako tie predošlé (obrovský krab s ľudskou hlavou navrchu nie je vrcholom).

Hlavnou „atrakciou“ je sekcia Desať nádvorí pekla. Zámerom bolo najmä deti tu učiť o morálke: jednotlivé časti vysvetľujú 10 hriechov a tresty, aké budú v prípade ich spáchania nasledovať.

Je tu napríklad podobizeň človeka, ktorého reže na polovicu obrovská píla (za zlé zaobchádzanie s knihami), ďalšieho trhajú na kúsky (pretože podvádzal na skúške), iného zasa hodili na koberec ostrých nožov (za požičiavanie peňazí za neúmerne vysoké úroky).

Sopka Kawah Ijen, Jáva, Indonézia

Tento vulkán je hrôzostrašný aj úchvatný zároveň. Na ostrove sú totiž pod povrchom zhromaždené veľké množstvá sírnych plynov, ktorých teplota dosahuje nepredstaviteľných 537 stupňov. Ako presakujú nahor pomedzi horniny, pri kontaktne so vzduchom horia.

Plyny niekedy skondenzujú do formy kvapalnej síry, ktorá dostáva modrú farbu a steká po kameňoch ako láva.

Okolitý vzduch je plný oxidu siričitého a neďaleký kráter sa skvie jasnozelenou kyselinou chlorovodíkovou. Pestré farby…

Záhrada sôch Veijo Rönkkönen, Parikkala, Fínsko

Veijo Rönkkönen, ktorý zomrel v roku 2010, bol jedným z najznámejších súčasných fínskych umelcov. Žil však izolovaným životom samotára a svoje diela odmietal vystavovať na verejnosti.

Svoju zbierku takmer 500 betónových sôch (všetky zrejme do istej miery autoportréty) umiestnil na vlastnom dvore. Najväčšou sadou je asi 200 figúr, ktoré zaujímajú rôzne jogínske pózy.

Niektoré sochy sú skutočne zlovestné – mníška číhajúca spoza krovia či muž v habite s dlhočiznými natiahnutými rukami.

Sochám na príjemnosti nepridávajú ani skutočné ľudské zuby či tmavé oči zapadnuté hlboko do hlavy.

Les Aokigahara, prefektúra Jamanaši, Japonsko

Tento zdanlivo pokojný les v dolnej časti hory Fuji má príšernú históriu. Zalesnené úbočie, medzi ľuďmi známe ako Les samovrahov, je druhým „najpopulárnejším“ svetovým miestom pre samovraždy (po moste Golden Gate v San Franciscu).

Napríklad v roku 2010 sa tu pokúsilo zbaviť vlastného života 247 ľudí, z toho 54 svoj skutok aj dokonalo.

Prečo práve tento les tak láka nešťastných ľudí, nevedno. Niektorí veria, že tu sídlia démoni známi z japonskej mytológie. Iní si zasa myslia, že mnohí sa jednoducho stratili, pretože stromy tu rastú mimoriadne nahusto, a tak nie je ničím výnimočným, že kto do hory vkročí, nenájde viac cestu von.

Desivý labyrint v kombinácii s neblahou povesťou robí z tohto lesa skutočne desivé miesto.

Zdroj: Cntraveler.com; Wikipedia.org; Atlasobscura.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #desivý zážitok