Náš tip na víkend: Hlavné mesto má sviatok, chystá Bratislavské mestské dni

Sídlo uhorských kráľov a metropola Slovenska otvára počas víkendu brány domácim aj hosťom. Rodáci sa môžu stať turistami vo vlastnom meste a "cezpoľní" dostanú šancu objaviť jeho rozmanitosť a krásu.

21.04.2017 07:00
Bratislava pre všetkých Foto:
Bratislavské mestské dni
debata

Blíži sa deň svätého Juraja a to je pre Bratislavu významný sviatok. Privilégiá už od 13. storočia mešťanom dovoľovali práve 24. apríla slobodne voliť richtára a svojich zástupcov.

Takáto výsada bola to na tie časy ojedinelá v celej Európe. Dnes dávnu tradíciu pripomínajú Bratislavské mestské dni.

Od piatka 21. apríla do nedele 23. apríla sa návštevníci môžu oboznámiť s históriou a dávnou kultúrou hlavného mesta, zašportovať si, zabaviť sa či oddýchnuť si v prírode. Veď máloktoré veľké mesto má toľko zelene.

Hoci poznačená necitlivými zásahmi, Bratislava stále dýcha niekdajšou noblesou. Otočte si tereziánsky hrad hore nohami a ráčte ku stolu!

Hneď v piatok od 15.30 hodiny spoznáte pri prechádzke so sprievodcom priateľskú Lazaretskú a susednú Špitálsku ulicu. Na nádvorí Starej radnice sa až do nedele otvára remeselný jarmok, v mestskej knižnici burza kníh a pred Starou tržnicou a v nej Cyklofestival s prednáškami, diskusiami, testovacími jazdami a bezplatnou kontrolou technického stavu bicykla.

Dáte prednosť detskému programu na Hlavnom námestí alebo sa radšej zapojíte do turistickej šifrovacej hry po stopách korunovácií? Navštíviť môžete zoo, Vodárenské múzeum a ostrov Sihoť alebo si môžete zašportovať. Vyberte si sobotu či nedeľu.

Po oba dni mestom bezplatne premávajú historické vozidlá označené písmenbom H a na Župnom námestí je pristavený Veselý autobus, kde sa deti aj tí väčší môžu posadiť za volant a odfotiť sa.

V sobotu v Primaciánom paláci uvidíte Bratislavu v budúcnosti očami mladých, ako smArt city. Pred palácom zažijete bubnovú šou a tvorivé dielne aj prehliadku smetiarskeho auta. Tiež len v sobotu sa otvorí Dobrý trh na Jakubáku a bezplatne môžete navštíviť Múzeum dejín mesta v Starej radnici a Múzeum historických interiérov v Apponyiho paláci.

V nedeľu je na programe oddych na Železnej studničke s lesnou pedagogikou pre deti, lanové centrum Kamzík a dostihový deň v Závodisku Petržalka.

Celý víkend sa dá spoznať mesto aj v jeho jadre. Prehliadku môžete začať hoci v Múzeu vinohradníctva v Apponyiho paláci ochutnávkou najkvalitnejších slovenských vín. Na Židovskej ulici sídli Múzeum hodín, v Michalskej veži Múzeum zbraní a o pár metrov ďalej historická lekáreň U červeného raka.

Umeleckú tradíciu pripomínajú pamätné tabule na Ventúrskej ulici, kde koncertovali v detskom veku Mozart aj Liszt, ale aj múzeum sochára Arthura Fleischmanna či skladateľa Johanna Nepomuka Hummela. Vstup je bezplatný po oba dni od 10. do 18. hodiny.

Čerešničkou na torte je prehliadka Katedrály sv. Martina, kde sa takmer 300 rokov konali korunovácie – 11 uhorských kráľov a 8 kráľovien vrátane Márie Terézie.

Korunovačné klenoty uhorských kráľov – koruna, meč, plášť, žezlo a jablko – patria k najstarším zachovaným insígniám na svete a dlho ich chránili múry Bratislavského hradu, bez pravých korunovačných klenotov bola totiž korunovácia neplatná.

Dnes sa nachádzajú v budove maďarského parlamentu, ale katedrála ako symbol mesta stojí na svojom mieste od prvej polovice 14. storočia a je otvorená bezplatne v sobotu od 15.30 do 18. hodiny a v nedeľu od 13.30 do 16. hodiny.

Ako turisti v sobotu o 10.30 hodine objavíte inými očami veľkolepú Štúrovu ulicu, o 13.30 h spoznáte architektúru v dobe Márie Terézie na trase od Primaciálneho námestia na Bratislavský hrad. Ďalšie prehliadky sa spájajú s činnosťou špitálskych rádov, reformáciou, kriminalitou, ale aj s plesmi a tanečným divadlom, ktoré poctila návštevou cisárovná Mária Terézia.

Nedeľné prehliadky odhalia príbehy zo židovského geta, vývoj modernej architektúry v meste, predstavia hudobnícku rodinu Albrechtovcov aj najstarší verejný park v strednej Európe.

Historické centrum spoznajú aj zahraniční turisti pri prehliadkach v anglickom a nemeckom jazyku, v sobotu aj v nedeľu od studne na Primaciálnom nám. o 14. hodine.

Kam za zábavou

21. apríla, piatok

  • Bratislava: Bratislavské mestské dni, program, jarmok, burza kníh, bezplatné vstupy do múzeí a športových areálov, do 23. 4.
  • Bánovce nad Bebravou: Jarný jarmok, aj 22. 4.
  • Banská Štiavnica: Deň Zeme, tematická vychádzka po rudnej žile Terézia, prehliadka banského múzea, od Nám. sv. Trojice 6 (budova Mineralogickej expozície – Berggericht), 9. h
  • Bratislava: Emócie, výstava v Bibiane, do 8. 10.
  • Bratislava: Cyklofestival, prednášky, diskusie, testovacie jazdy, bezplatná kontrola technického stavu bicykla, Stará tržnica
  • Pezinok: Vínne trhy, aj 22. 4.
  • Svätý Jur: Hody, do 23. 4.

22. apríla, sobota

  • Banská Bystrica: Otváranie Bánoša, farmársky trh, drobnochovatelia, folklór, ľudová hudba, tradičné remeslá a jedlá, hry a súťaže pre deti, otvorenie poľnohospodárskej sezóny v Banskobystrickom kraji, SOŠ Pod Bánošom
  • Bratislava: Bratislavské mestské dni, prehliadka korunovačnej Katedrály sv. Martina, ms. múzeí, zoo, Vodárenského múzea a ostrova Sihoť, detský program (Hlavné nám.), tvorivé dielne, bubnová šou (Primaciálne nám.), prehliadky mesta so sprievodcom, korčuľovanie (ZŠ O. Nepelu, Dúbravka), plávanie (Pasienky), burza kníh v Ms. knižnici
  • Bratislava: Národná slávnosť na Devíne, výročná pripomienka pôsobenia sv. Cyrila a sv. Metoda a vychádzky štúrovcov na hrad, od 9.30
  • Bratislava: Samove hry v Devínskej Novej Vsi, historický šerm, umelecké remeslá, hudba, jazdci na koňoch, sokoliari, 13.30 – 19.30
  • Bratislava: Dni remesiel a tradícií vo Vajnoroch, drotárstvo, sochárstvo, výtvarníctvo, práca s textilom a keramikou, výroba šperkov, bábkové divadlo, folklór, hudba, tanec, zábava, farmárske pochúťky, NC Vajnoria, 14. h – 18. h
  • Bratislava: Dobrý trh na Jakubáku, 10. h – 17. h
  • Handlová: Veľkonočná Rallye, dopravno-výchovná automobilová súťaž pre deti a rodičov, prezentácia 8.30 HUTIRA relax klub (29. augusta 92)
  • Nitra: Jarná cyklojazda, Svätoplukovo nám., 16. h
  • Pohronská Polhora: Deň valašskej kultúry a sviatosť ovčiarstva, prvé vyháňanie oviec, mágia na Juraja, detský program spojený s valašskou kultúrou, Salaš Zbojská, od 9. h
  • Rajecké Teplice: Farmársky deň, Nám. SNP
  • Stupava: Detské hry na biofarme, 14. h – 17. h
  • Trenčín: Trenčianske HRAdosti, 300 druhov hier v ZŠ Ľ. Štúra, 10. h – 18. h
  • Trnava: Blšák, Hviezdoslavova ul.
  • Spišská Nová Ves: Otvorenie sezóny, nového mosta a ostrova Madagaskar, zoo, 11. h
  • Spišský Hrušov: Furmanské preteky

23. apríla, nedeľa

  • Bratislava: Bratislavské mestské dni, lesná pedagogika na Železnej studničke, lanové centrum Kamzík, dostihový deň (Závodisko Petržalka), prehliadka ms. múzeí, zoo, Vodárenského múzea a ostrova Sihoť, prehliadky mesta so sprievodcom, korčuľovanie (ZŠ O. Nepelu, Dúbravka), plávanie a posilňovňa (Pasienky), burza kníh v Ms. knižnici
  • Bratislava: Spoza obrazu, nedeľa s deťmi v Slovenskej národnej galérii, program, 15. h – 17. h
  • Trenčín: Akvatera, výstava akvaristiky a teráristiky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Bratislavské mestské dni