Afganistan zriaďuje ministerstvo cestovného ruchu. Čo si od neho sľubuje?

Afganistan je bohatý na prírodné krásy a archeologické pamiatky, ale zároveň sužovaný násilím a neistotou. Teraz zriaďuje ministerstvo cestovného ruchu, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na afganskú vládu. Program nového ministerstva zatiaľ nie je známy a neverejnili ani rozpočet úradu.

26.04.2017 18:00
debata

Ministra nového rezortu Ghulam Nabi Farah do funkcie dosadili na základe prezidentského dekrétu. Je blízky hlave štátu Ašrafovi Ghanímu a predtým mal poverenie venovať sa vzťahom hlavy štátu s parlamentom.

Až doteraz mala krajina odbor cestovného ruchu pri ministerstve kultúry. Ten podľa mnohých kritikov prezidentského dekrétu, ktorý obišiel parlament, úplne dostačoval.

Medzi hlavné turistické atrakcie Afganistanu patrí napríklad údolie Bámjánu, kde však hnutie Taliban vo februári 2001 vyhodilo do vzduchu obrovské kamenné sochy Budhov.

Neďaleko sa nachádza aj prvý afganský národný park Bande Amír. Je pomenovaný podľa púštnej rieky a unikátnej sústavy azúrovo modrých jazier na nej.

Tunajšie sivé a červené skaly si vyslúžili porovnanie s americkým Národným parkom Grand Canyon. Turisti radi mieria aj do údolia Pandžšír na sever od Kábulu.

V roku 2015 podľa oficiálnych štatistík Afganistan navštívilo 20 000 turistov, väčšinou z blízkych krajín. S cestovaním po tejto krajine je však stále spojené riziko.

V roku 2016 minibus, v ktorom na západe Afganistanu cestovala skupinka Európanov a Američanov, napadli bojovníci hnutia Taliban raketovým útokom.

Turisti vyviazli síce s ľahkými zraneniami, tento incident však môže poslúžiť ako memento turistom s nadmierou odvahy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #cestovný ruch