Holandsko oslavuje kráľovu päťdesiatku. Bilancuje: V živote som prekročil mnoho čiar

Oranžová záplava sprevádza vo štvrtok už tradične oslavy Kráľovho dňa v Holandsku. Päťdesiatku kráľa Willema-Alexandra ľudia oslavujú v uliciach i na rôznych večierkoch po celej krajine.

27.04.2017 15:30
Holandsko, Willem-Alexander, Kráľov deň,... Foto: ,
Holandský kráľ Willem-Alexander s manželkou Máximou a dcérami Amaliou, Alexiou a Ariane.
debata (1)

Monarcha pri príležitosti svojich okrúhlin poskytol médiám nezvyčajne otvorený rozhovor, v ktorom sa okrem iného priznal, že sa „dopustil mnohých chýb a prekročil veľa čiar“.

Kráľ s manželkou Máximou a tromi dcérami svoje narodeniny trávi v meste Tilburg na juhu krajiny, kde sa zhromaždili tisíce ľudí, aby panovníka privítali.

Holandský kráľ Willem-Alexander osalvuje 50 rokov. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Holandsko, Willem-Alexander, Kráľov deň, oslava, narodeniny Holandský kráľ Willem-Alexander osalvuje 50 rokov.

Polícia v Tilburgu prijala prísne bezpečnostné opatrenia. V mnohých uliciach umiestnila betónové bloky, aby zabránila autám vojsť do štvrtí, ktorými kráľovská rodina prechádza mestom.

Oslavy sa konajú aj v Amsterdame, kde sa mnoho miestnych aj turistov plaví po vodných kanáloch na oranžovo vyzdobených lodiach.

Smútok za bratom, radosť z dcér

Pri príležitosti svojich päťdesiatin Willem-Alexander poskytol holandskej televízii interview, v ktorom hovoril okrem iného o bolesti, ktorú mu priniesla smrť jeho brata. Princ Friso zomrel na následky zranení, ktoré utrpel pri páde lavíny počas lyžovania v rakúskych Alpách v roku 2012.

Holandský kráľ Willem-Alexander s dcérami na... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Holandsko, Willem-Alexander, Kráľov deň, oslava, narodeniny Holandský kráľ Willem-Alexander s dcérami na vystúpení speváka Guusa Meeuwisa, ktorý hrá pri príležitosti osláv jeho 50. narodenín.

Kráľ povedal, že chcel v rozhovore ukázať, „kto je ten muž, ktorý má päťdesiat, ale cíti sa na tridsať“. Okrem iného uviedol, že mal „divokú“ mladosť, vďaka ktorej sa však dobre spoznal.

Panovník hovoril aj o výchove svojich troch dcér. Princezné Amalia, Alexia a Ariane dostali prvý mobilný telefón v desiatich rokoch, boli to ale vždy použité prístroje svojich rodičov, ktorí tiež rozhodujú, kedy ich deti vypnú.

To by malo byť vždy večer a cez prázdniny. „Teda aspoň teoreticky to tak je,“ uviedol kráľ. „Prakticky to však niekedy vyzerá trochu inak,“ pripustil s úsmevom.

Holandský kráľ Willem-Alexander oslavuje 50 rokov. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Holandsko, Willem-Alexander, Kráľov deň, oslava, narodeniny Holandský kráľ Willem-Alexander oslavuje 50 rokov.

Willem-Alexander je holandským kráľom od roku 2013, keď po 33 rokoch na tróne abdikovala jeho matka Beatrix. Súčasný panovník je prvým mužom na holandskom tróne od roku 1890.

Po jeho odchode budú Holanďania zrejme opäť oslavovať Kráľovnin deň. Následníčkou trónu je totiž trinásťročná dcéra Willema-Alexandra, princezná Amalia.

Holandská kráľovná Máxima oslavuje manželove... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Holandsko, Willem-Alexander, Kráľov deň, oslava, narodeniny Holandská kráľovná Máxima oslavuje manželove 50. narodeniny.
Holanďania oslavujú 50. narodeniny kráľa. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Holandsko, Willem-Alexander, Kráľov deň, oslava, narodeniny Holanďania oslavujú 50. narodeniny kráľa.
Kráľovná Máxima, princezné Amalia, Ariane a... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Holandsko, Willem-Alexander, Kráľov deň, oslava, narodeniny Kráľovná Máxima, princezné Amalia, Ariane a Alexia a holandský kráľ Willem-Alexander.
Holandská princezná Amalia počas osláv otcovej... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Holandsko, Willem-Alexander, Kráľov deň, oslava, narodeniny Holandská princezná Amalia počas osláv otcovej 50-tky.
Holandský Kráľov deň. Deti sú oblečené v... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Holandsko, Willem-Alexander, Kráľov deň, oslava, narodeniny Holandský Kráľov deň. Deti sú oblečené v oranžovom a čakajú na príchod kráľa Willema-Alexandra, ktorý oslavuje 50 rokov.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #narodeniny #oslava #kráľ