Splav Hornádu láka turistov do raja

Nielen turistiku, ale aj možnosť splaviť rieku Hornád na kajakoch, kanoe a nafukovacích člnoch ponúka Národný park Slovenský raj. Túto službu sprístupnil turistom po rokoch už vlani a bol o ňu obrovský záujem. Tento rok ju ponúka znovu. Sezónu na Hornáde otvorili 1. mája, vodáci budú môcť jeho vody zdolávať až do 31. októbra.

04.05.2017 12:30
splav, rieka, Hornád, člny, kajaky, kanoe Foto:
Prví vodáci tohtoročnej sezóny sa Hornádom spustili už 1. mája.
debata

Trasa medzi Hrabušicami a Čingovom je dlhá 11,75 kilometra a vodáci ju zvládnu za dve až päť hodín. Záleží od toho, koľko prestávok si dajú. Po Hornáde pádlujú jednou z najatraktív­nejších časti národného parku, preto si dávajú viacero prestávok a kochajú sa okolitou prírodou.

„Správa Národného parku Slovenský raj povolila regulovaný splav kaňonu prielom Hornádu pre veľký záujem verejnosti. Keďže to však predstavuje pre prírodu Slovenského raja aj určitú záťaž a enviromentálne riziká, splav bude limitovaný a pod neustálou kontrolou Správy Národného parku Slovenský raj,“ hovorí riaditeľ parku Tomáš Dražil.

Vodáci, ktorí sa Hornádom smerom na Čingov vydajú, musia splniť viacero podmienok. Zaregistrovať sa, zaplatiť poplatok 10 eur za osobu a dodržiavať všetky bezpečnostné predpisy.

„Splavovanie je povolené len v jedno- alebo dvojmiestnych kajakoch, kanoe a nafukovacích člnoch. Viacmiestne lode, rafty a iné vodné dopravné prostriedky sú zakázané,“ zdôrazňuje Dražil.

Na Hornád sa môže vydať denne maximálne 70 plavidiel a aj to iba vtedy, ak výška hladiny rieky dosahuje ráno o ôsmej v deň splavu 70 až 110 centimetrov. Najneskorší čas na vydanie sa na trať je 14. hodín.

Ak by niekto chcel zdolať takmer dvanásťkilometrovú trasu načierno, teda bez registrácie, hrozí mu pokuta do výšky 66 eur.

„Splav som si fantasticky užil. Hornád som zdolal aj s kamarátom ešte vlani a stálo to za to. Tento rok by som si to rád zopakoval. Do Slovenského raja sa chystáme niekedy cez leto. Výlet do Slovenského raja chceme spojiť aj s turistikou a inými voľnočasovými aktivitami. Rozhodne je tam čo robiť,“ prezradil Bratislavčan Ivan Martinský.

Počas vlaňajšej sezóny, ktorá trvala tiež od začiatku mája do konca októbra, splavilo Hornád takmer tisíc vodákov. Najväčší záujem o túto aktivitu mali podľa pracovníka Správy NP Slovenský raj Róberta Javorského Slováci a Češi, no do vĺn Hornádu sa na plavidlách vydali aj vodáci iných národností.

„Boli medzi nimi Maďari, dokonca sme zaregistrovali aj turistov z Izraela,“ podotkol Javorský. V pondelok 1. mája, kedy tohtoročnú sezónu otvárali, bol o splav veľký záujem.

„Nahlasovalo sa 118 ľudí, no napokon asi tretina neprišla. Prví sa na Hornád vydali vodáci z Čiech. V utorok sme tu mali aj skupinu z Litvy a nápor očakávame najmä koncom týždňa a počas víkendu,“ dodal Javorský.

Splav riekou Hornád, ktorá pramení na severovýchode okraja Nízkych Tatier a do Slovenského raja pri Hrabušiciach sa dostáva po asi tridsiatich kilometroch toku, je rozdelený na tri úseky.

Takmer dvanásťkilometrová trasa začína v Hrabušiciach, pokračuje cez Hrdlo Hornádu, Letanovský mlyn až do Čingova. Starostka Hrabušíc Jana Skokanová zdôrazňuje, že možnosť splavu Hornádu láka do ich obce a katastra ešte viac turistov ako doposiaľ. Druhým lákadlom je aj vlaňajšie otvorenie Ferraty Kyseľ.

„V našom katastri máme aj ďalšie turistické atrakcie ako sú rokliny Suchá Belá, Veľký Sokol či Piecky. Vlani k nám zavítalo okolo 150-tisíc turistov. Potvrdzuje sa, že Slovenský raj je po Vysokých Tatrách druhou najnavštevovanejšou turistickou destináciou u nás,“ poznamenala starostka Hrabušíc.

Obec Hrabušice ponúka turistom aj možnosť ubytovania. Najmä v autocampingu Podlesok, ktorý prevádzkuje obec, ale aj v súkromných ubytovniach. Kapacita chatiek v Podlesku je pre 110 ľudí, ďalších šesťsto môže prespať v stanoch či karavanoch.

Podľa Skokanovej k nim turisti chodia nielen v lete, ale aj celoročne. Lákadlom zimy sú miesta pre ľadolezcov a počas tejto bol aj zamrznutý Hornád. Trasa, ktorú teraz zdolávajú vodáci, absolvovali v zime kurčuliari a lyžiari na bežkách.

„Priali tomu klimatické podmienky, keďže bola mimoriadne silná zima. Hornád túto zimu zamrzol po siedmich rokoch,“ dodala Skokanová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #splavovanie #Hornád