Štyri spôsoby, ako vám pri cestovaní ukradnú pas. Pozor na ne!

Interpol eviduje vo svojej databáze milióny ukradnutých pasov – dokladov, ktorých zmiznutie počas zahraničnej cesty poriadne skomplikuje pobyt aj samotný návrat domov. Aké najčastejšie spôsoby využívajú zlodeji, ktorí si brúsia zuby na váš pas?

13.05.2017 07:00
pasy, cestovné doklady, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Nepozornosť

Na letisku často držíte svoj pas v ruke, pretože ho chcete mať stále na očiach. No práve toto zdanie je klamlivé. Mnoho ľudí položí svoj doklad na stôl počas sadania na stoličku v reštaurácii či priamo na kufor čakajúc v rade na kontrolu. Stačí, aby akože nepozorný okoloidúci narazil do vášho stola či zakopol do tašky, ospravedlnil sa, a tým odpútal pozornosť od krádeže.

Ďalším obľúbeným miestom zlodejov, ktorí sa špecializujú na pasy, sú hotelové recepcie, kde sa zahraniční turisti ubytovávajú (najlepšie v celých skupinách). Jedného „hosťa“, ktorý práve počas vášho podpisovania či študovania časov raňajok prišiel vrátiť kľúč a odíde aj s vaším pasom vyloženým na pulte, si málokto všimne.

„Nehoda“

Tento trik je starý ako krádeže samotné. Nepozorný okoloidúci na vás vyleje svoj džús, vykydne zmrzlinu či rozsype chrumky. Pri zhrozenej snahe očistiť vás vám nenápadne strčí ruku do vrecka či tašky a naučenými nepozorovanými pohybmi odcudzí cestovný doklad. Ak sa stenete obeťou podobného incidentu, slušne odmietnite pomoc nešikovníka a nedovoľte mu dotýkať sa vás a pomáhať vám.

Tlačenica

Preplnené dopravné prostriedky, čakárne, rady sú priam magnetom na vreckových zlodejov. Stačí, že sa na vás natlačia alebo vás drgnú a váš doklad je preč. Preto je namiesto vrecka či dokonca ruksaku či kabelky vložte svoje cennosti do kapsy pri tele, ideálne pod oblečenie. Vyhnite sa tiež noseniu pasu či iných dôležitých dokladov v peňaženke – pri jej vyberaní počas platenia zbytočne upozorníte aj na dokumenty.

Falošná kontrola

V niektorých krajinách, kde sa snažia nachytať ilegálnych prisťahovalcov, vás môžu na ulici zastaviť uniformovaní policajti, ktorí budú chcieť skontrolovať vaše dokumenty. Dávajte si však pozor, aby vás neoklamali falošní úradníci v kostýmoch, bez odznakov, ktorými by sa pred prehliadkou legitimovali.

Zdroj: Cntraveler.com; Telegraph.co.uk; Dailymail.co.uk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #pas