Nechce sa vám putovať do Fatimy? Pošlite za 2 500 eur namiesto seba náhradníka

Božie odpustenie, poďakovanie. Kvôli tomu putujú veriaci na sväté miesta, no nie všetkým sa predstava, že musia niekoľko dní kráčať pešo, pozdáva. Päťdesiatdvaročný Portugalčan Carlos Gil však prišiel s „geniálnym“ nápadom – za 2 500 eur sa ponúkol vykonať púť do Fatimy ako „náhradník“. Píše o tom agentúra AFP.

16.05.2017 10:00
Fatima, Portugalsko, socha, Panna Mária, púť Foto: ,
Pútnici vo Fatime.
debata

Gil patril k takmer miliónu pútnikov, ktorí sa cez víkend v tejto malej obci v centrálnom Portugalsku zúčastnili na svätorečení dvoch z troch malých pastierikov, ktorí tvrdili, že tu v roku 1917 uvideli Pannu Máriu.

Okrem ponuky, že za poplatok vykoná namiesto niekoho túto cestu, si do „cenníka“ zaradil aj ďalšie položky: zapálenie sviečky za 25 eur a odriekanie ruženca 250 eur. Kto by mal záujem, mohol Carlosa požiadať, aby posledných 400 metrov pred svätostánkom prekonal na kolenách.

S pútnickou palicou v ruke a ľahkým batohom na chrbte opustil svoju malú bielu vilu blízko Cascais východne od Lisabonu. Do Fatimy sa vybral včas, aby uvidel pápeža Františka. Už v roku 2010 tu bol prítomný na omši, ktorú slúžil pápež Benedikt XVI.

Klientov neprezrádza

Prešiel celkovo 200 kilometrov pešo, vedľajšími cestami; hlavným sa vyhýbal. Pokiaľ ide o to, kto si jeho púť objednal, iba uvádza, že ho jedna žena kontaktovala cez aplikáciu WhatsApp.

Ostatné je vraj spovedné tajomstvo. „Zo zásady sa ich nikdy nepýtam na dôvody, aby som nemal tendenciu ich súdiť,“ vysvetľuje.

Pápež František vo Fatime. Foto: SITA/AP, Paulo Novais
Fatima, Portugalsko, pútnici, pápež František Pápež František vo Fatime.

Púť, či už ju človek vykoná sám alebo pre druhého, môže mať rôzne dôvody: splniť sľub daný Bohu, žiadať o uzdravenie, o počatie, o úspech v profesionálnom živote, poďakovať za splnenie prosby, vyžiadať si odpustenie hriechov…

Carlos Gil tvrdí, že nerobí „žiadny biznis, ale že slúži blížnym“, najmä chorým, ktorí nemôžu chodiť. „U mňa je to vášeň, som katolík, ale keby som sa narodil v Saudskej Arábii, bol by som moslim a vykonal by som púť do Mekky,“ usmieva sa.

Vyhlasuje, že sa na púť nijako nepripravuje. „Je to duchovná záležitosť,“ hovorí.

Cirkev takýto obchod neschvaľuje

V roku 2001 mu napadla myšlienka obnoviť starú stredovekú tradíciu, keď sa pútnici nechávali najímať bohatými šľachticmi, ktorí na púť nemali čas alebo dosť fyzickej prípravy.

Myslí si, že v Portugalsku nemá konkurenta, ale v Nemecku existujú tiež „nájomní“ pútnici, ktorí ponúkajú svoje služby na internete.

O tomto fenoméne sa príliš nehovorí, tým skôr, že katolícka cirkev takýto obchod neschvaľuje. Pri púťach do Mekky je táto tisícročná tradícia bežnejšia.

S nástupom Františka, charizmatického a ľuďom blízkeho duchovného, na pápežský stolec, začali žiadosti o púť prichádzať častejšie.

Carlos Gil uvádza, že ročne vykoná dve alebo tri púte a zakaždým to je len pre jednu osobu.

Kontakt je sprostredkovaný cez internetové stránky peregrino.org. Klientela, ktorá Carlosa Gila kontaktuje, je lusofónna. Akonáhle je obchod uzavretý, klient prevedie peniaze a po ukončení púte dostane certifikát.

Svätý maklér

Carlos Gil inak pracuje ako agent s nehnuteľnosťami. „Moji kolegovia vedia, čo robím a veľmi sa na tom smejú. Agent s nehnuteľnosťami, ktorý sa chce stať svätým,“ hovorí so smiechom.

Jeho rodičia chceli, aby sa stal kňazom, ale tento plán stroskotal, keď rodina musela v roku 1975, počas nepokojov, ktoré sprevádzali boj za nezávislosť Angoly, bývalej portugalskej kolónie, náhlivo krajinu opustiť.

Kvôli svojim „nájomným“ púťam sa Gil stal na sociálnych sieťach terčom ostrých kritík. „Ľudia sú niekedy veľmi agresívni, nepoznajú ma,“ hovorí.

Tvrdú kritiku si vyslúžil aj od prezidenta Združenia priateľov Fatimy Rodriga Cerqueira: „Takí nájomní pútnici sú našou hanbou. Vzhľadom na ich ceny je to podvod,“ zdôrazňuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #púť #Fatima