Tip: Noc v múzeu bude skvelá! (+ prehľad ponúk múzeí)

Ako sa stať astronautom? Akú hodnotu majú zdedené rodinné poklady? Ako vyzerá múzeum pri svetle sviec a starých lámp? A čo tu po nás vlastne zostane? Na tieto a ďalšie otázky nájdete odpoveď práve dnes v desiatkach múzeí či galérií po celom Slovensku.

19.05.2017 07:00
SNM, boje, bojovníci, SLOVENSKÉ NÁRODNÉ MÚZEUM Foto:
V Archeologickom múzeu SNM sa počas Noci múzeí budú biť staroslovanskí bojovníci.
debata (1)

Počas tohtoročnej noci múzeí a galérií zažijete všetko, čo len chcete. Nočné prehliadky zámku s duchmi a strašidlami v Bojniciach, ohňostroj pred jediným kompletne zachovaným šľachtickým kaštieľom v Betliari, zhudobnenú poéziu a ďalšie koncerty, kvízy a zábavky nielen pre deti, divadlo, workshopy, tvorivé dielne s keramikou v Modre, maľovanie v galériách aj prehliadku záhrady z konského chrbta vo Zvolene.

A to je len malá ochutnávka z toho, čo na sobotu 20. mája pre hostí pripravili múzejníci a galeristi po celom Slovensku.

„Pre návštevníkov sú pripravené zaujímavé výstavy, autorské výklady, tvorivé dielne, animácie a iné aktivity vo viac ako 60 inštitúciách a 110 lokalitách na Slovensku. Múzeá sa na podujatie spájajú, aby sprostredkovali čo najlepší zážitok až do neskorých nočných hodín,“ pozýva Zuzana Vášáryová zo Slovenského národného múzea.

Vďaka Bratislavskej integrovanej doprave a Železniciam SR sa návštevníci zadarmo alebo v cene vstupenky dostanú do viac ako 40 múzejných a galerijných objektov na tzv. Malokarpatskom okruhu a na okruhu Záhorie cez Malacky po Veľké Leváre.

Najväčšie múzeá a galérie v centre Bratislavy spojí bezplatná historická doprava. Spájajú sa aj inštitúcie v Košiciach, aj múzeá na území Banskej Bystrice a Zvolena, kde okrem spoločného vstupného premáva historický vlak medzi Bystricou a Zvolenom a na cestu stačí opečiatkovaná vstupenka.

Slovenské národné múzeum v Martine predvedie krojoparádu s ukážkami prác majstrov ľudovej výroby a tvorivými dielňami. V Liptovskom Mikuláši Janko Kráľ navštívi svoje múzeum a pod jeho arkádami povedie vzburu.

V múzeu jaskyniarstva deti zostúpia do hlbín zeme, podstúpia skúšku odvahy a odhalia tajomstvá farieb dúhy i minerálov. V Hurbanove sa spolu s ozajstným kozmonautom Róbertom Vokálom pripravia na let do vesmíru.

V Historickom múzeu na Bratislavskom hrade si deti s reštaurátormi budú maľovať keltské mince, v Archeologickom múzeu majú stredovekú hrnčiarsku dielňu a staroslovanskí bojovníci tam predvedú ukážky lukostreľby a súbojov.

V Starej radnici deti oslávia 300. narodeniny Márie Terézie a v múzeu školstva bude šantiť bábkové divadielko. Viac podujatí nájdete na stránke nmag. Program je bohatý, stačí si len vybrať.

Kam za zábavou

19. mája, sobota

  • Žilina: Štvorylka 2017 na Námestí Andreja Hlinku 12.00 hod.

20. mája, sobota: Noc múzeí a galérií

  • Banská Bystrica: Kostýmové prehliadky, historická lukostreľba, slovanské očistné obrady, pozorovanie hviezd, SSM
  • Banská Štiavnica: Hra o citróny, boj o pozíciu pri dvore, 16. h – 21. h, Kammerhof
  • Bratislava: Parížska experimentálna skupina les gens d’Uterpan, SNG, Detský ateliér – Mária Terézia a my, Stará radnica, 19.30/Everest očami geológa, 10.30, Giganty ľadovej doby, 16. h, Meteory a meteority, 17. h, Čo po nás ostane, 15. h, Prírodovedné múzeum/Chorvátčina pre dovolenkárov, múzeum Chorvátov
  • Dolná Krupá: Sonáty za mesačného svitu, kaštieľ
  • Hanušovce nad Topľou: Pletenie koša, rozkladanie ohňa, výroba nádob z dyne, praveká hudba, koncert vážnej hudby, strašidelná prehliadka kaštieľa
  • Košice: Pátracia hra, technické múzeum/Prezentácia kníhviazačskej práce, VSM, tkanie na krosnách, Galéria ÚĽUV
  • Kremnica: Veľká obrazová lúpež – pátranie po stratenom obraze Salvadora Dalího, mincovňa, žongléri, hudba rôznych žánrov, nemý film s Chaplinom, Štefánikovo nám.
  • Martin: Bábkové divadlo Kráska a zviera, tvorivé dielne, hodnotenie umeleckých diel, sláčikové kvarteto, Turčianska galéria
  • Prešov: Maľovanie so soľou, šachový turnaj, Solivar
  • Rimavská Sobota: Ľudovo-umelecká výroba, prírodné mydlá, výroba cigánskych tkaničiek, pletenie lana, výroba bižutérie, vianočných ozdôb a dekorácií z korálikov, Gemersko-malohontské múzeum, 18. h a 21. h
  • Sereď: Rytieri na hrade Šintava, ukážka, Fándlyho fara
  • Spišský hrad: Tajomná noc so živými sochami
  • Sklabiná: Bábkové divadlo, zhotovenie čipkových bábok, chodúle, katapult, Múzeum kultúry Maďarov, 14. h
  • Svidník: Čepčenie nevesty, Múzeum ukrajinskej kultúry
  • Zvolen: Tvorivé hry pre deti, V knižnici Ostrolúckych – čítanie, hudobný večer s Geišbergovcami, Lesné a drevárske múzeum/Divadlo pre deti, tvorivý ateliér, večer spoločenských hier, SNG – zámok

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #múzeá #Noc múzeí