Galéria optických ilúzií Tricklandia má rok, videlo ju takmer 100-tisíc návštevníkov

Takmer stotisíc návštevníkov zavítalo počas prvého roku fungovania do trick-artovej galérie v Starom Smokovci s názvom Tricklandia. Projekt galérie optických ilúzií, ktorá ponúka celkovo 24 atrakcií na ploche 500 štvorcových metrov sa ujal, prvý rok podľa zakladateľov v mnohom prevýšil ich očakávania.

22.05.2017 18:00
Tricklandia Foto: ,
Zrkadlový kaleidoskop Pavla Barabáša.
debata

„Teší nás neutíchajúci veľký záujem o galériu a následne spravidla pozitívne reakcie návštevníkov. Rovnako pozitívne nás prijali ubytovatelia v regióne, ktorí majú úprimnú radosť, že majú kam posielať svojich hostí,“ uviedol Ondrej Šupa z oddelenia marketingu a komunikácie galérie.

Najčastejšie do galérie zavítajú mladé rodiny s deťmi, dvojice, partie, ale nezriedka aj dôchodcovia.

„Táto veková kategória nás prekvapila, ako záujmom, tak aj skvelým feedbackom,“ povedal Šupa. Ako v minulosti uviedol, na začiatku ani nedúfali, že by mohli takýmto spôsobom zaujať aj seniorov.

Tí niekedy do galérie ani nechceli vstúpiť so slovami, že to už nie je pre nich, po návšteve galérie napokon podľa Šupu priam žiarili.

Expozícia novej Tricklandie – galérie...
Expozícia novej Tricklandie – galérie...
+7Expozícia novej Tricklandie - galérie...

Samostatnou kategóriou v rámci návštevnosti sú podľa neho školské výlety, ktoré v galérii očakávajú najmä pred letnými prázdninami. Ako ďalej prezradil, galéria by mala v najbližších dňoch privítať 100-tisíceho návštevníka.

Nedávno v galérii spustili unikátnu kombináciu trick-artu a rozšírenej reality na niektorých z exponátov. „Vďaka nej cez objektív doslova ožijú. V týchto dňoch finišujeme vývoj našej vlastnej aplikácie, vďaka ktorej budú o rozšírenú realitu obohatené takmer všetky exponáty.

Návštevníci sa majú rozhodne na čo tešiť,“ uviedol Šupa. Novinkou zimnej sezóny boli zase tri gravitačné miestnosti. „Neznamená to žiadne levitovanie, skôr sa pomocou trikov pokúšame gravitáciu oklamať,“ povedal vtedy pracovník oddelenia marketingu a komunikácie galérie.

Obrazy v miestnostiach sú statické, ale návštevníci ich dokážu rozpohybovať tabletom alebo mobilným telefónom, pomáhajú im pri tom animátori.

„Zo začiatku ich treba trošku naviesť, zvyčajne sa však rýchlo chytia a občas ešte stále prekvapene sledujeme, čo všetko dokážu vymyslieť,“ skonštatoval Šupa, podľa ktorého sa vytvorením tohto typu galérie vo Vysokých Tatrách z časti podarilo vyplniť priestor, formu zábavy, ktorá tam predtým chýbala.

„Iba zčasti preto, lebo vo Vysokých Tatrách je stále veľmi veľa priestoru na rozvoj a originálne nápady. Kiežby naša galéria inšpirovala ďalších šikovných ľudí v regióne a ukázala im, že sa to dá aj svojpomocne a z vlastných zdrojov, ak sa chce,“ dodal.

Galéria optických ilúzii otvorila svoje priestory v máji minulého roka, predstavuje nevšedným spôsobom kultúrne a umelecké bohatstvo na Slovensku, tradície, ale aj rozprávky. Jej zakladateľmi sú Marián Aštáry a Marián Bizub.

Podarilo sa im vytvoriť zábavný park s trick-artovými obrazmi, ktoré sa snažia z dvojrozmerného obrazu spraviť trojrozmerný a ľudia sa môžu stať jeho súčasťou. Súčasťou galérie je podľa jej tvorcov aj jedno z najkrajších zrkadlových bludísk v strednej Európe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Tricklandia