Osem miest, ktorým turisti lezú najviac na nervy

Sú miesta, kde sa návštevníkom páči a domáci ich navyše vítajú s otvorenou náručou. Druhou kategóriou sú destinácie, ktoré sú pre turistov sklamaním – zveličené recenzie v cestovateľských bedekroch, ktoré vôbec nezodpovedajú realite, špina, zlá obsluha... Tretiu skupinu tvoria miesta s osobitným geniom loci, ktoré turisti milujú napriek tomu, že tamojším obyvateľom lezú prišelci poriadne na nervy a najradšej by sa ich zbavili. Aké majú na to dôvody?

30.05.2017 07:00
debata (2)

Benátky

Čarovné mesto postavené na kanáloch je magnetom na návštevníkov z celého sveta. Spletité uličky, modré lagúny, romantické gondoly… Niet divu, že práve tu sa rozhodli svoje životy spojiť aj hollywoodska hviezda George Clooney so svojou láskou Amal Alamuddinovou.

Námestie San Marco Foto: SHUTTERSTOCK
benátky, san marco, turisti, taliansko, Námestie San Marco

Benátkam však nové móresy, ktoré sa v poslednom čase začali zavádzať kvôli spokojnosti turistov, začali prekážať.

Nedávne nariadenie zakazuje vznik nových stánkov s kebabmi a ďalším rýchlym občerstvením, aby sa tak neničili tamojšie „dávne tradície a dobré spôsoby“.

A tak sa možno pri návšteve mesta lásky a otázke na najbližší „Mekáč“ dočkáte od Benátčanov veľmi nevrlej odpovede.

Barcelona

Keď sa v roku 2015 dostala na primátorské kreslo Ada Colau, vyhlásila, že chce regulovať počty (nespratných) turistov (do takmer dvojmiliónovej metropoly Katalánska zavíta ročne viac než 7 miliónov návštevníkov).

Barcelona Foto: SHUTTERSTOCK
Barcelona Barcelona

„Nechceme, aby sa z nášho mesta stal lacný obchod so suvenírmi,“ povedala Colau a ako negatívny príklad uviedla Benátky.

Mnohým Barcelončanom hovorila z duše – hnevajú sa na nevychovaných turistov v centre, ktorí sa potužení alkoholom neraz hlučne zabávajú až do rána na balkónoch prenajatých apartmánov alebo priamo v uliciach.

Primátorka zmrazila udeľovanie povolení na výstavbu a otváranie nových hotelov, penziónov či barov a portál AirBnb, ktorý sprostredkúva krátkodobé prenájmy súkromných bytov a domov, pokutovala 30 000 eurami. Colau tiež navrhla tiež novú turistickú daň a celkové obmedzenie množstva návštevníkov.

Santorín

Legendárny grécky ostrov s typickými bielo-modrými domami, ktorý leží na juhu súostrovia Kyklady, na rozhraní Egejského a Krétskeho mora, má s prívalmi turistov problémy tiež. V roku 2016 bol tamojší prístav najrušnejším z celej krajiny.

Santorín Foto: SHUTTERSTOCK
Santorini, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka, grécko Santorín

Preto si Santorín povedal dosť a rozhodol sa obmedziť počet turistov, ktorí na jeho pôdu vystupujú z výletných lodí. Z pôvodných 10 000 turistov, ktorí sa denne priplavili na ostrov, bude po reštrikciách maximálne 8 000 (čo je aj tak obrovské číslo).

Amsterdam

Generálny riaditeľ marketingu mesta Frans van der Avert nedávno uviedol, že Amsterdam nápor turistov ťaží. Na Svetovom fóre cestovného ruchu v Lucerne sa posťažoval, že v mnohých menších historických mestách Európy už nechce v centre nikto bývať a obáva sa, že podobný osud čaká aj holandskú metrpolu. „Na prezentáciu Amsterdamu vo svete neminieme už ani jediné euro,“ vyhlásil.

Amsterdam Foto: Katarína Sedláková, Pravda
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Amsterdam

Avert tiež povedal, že mesto nemá záujem zvyšovať počty návštevníkov, chce, aby prichádzali vychovanejší a slušnejší turisti, ktorí majú záujem si prehliadnuť mesto, nie len ho zneužiť ako kulisu pre svoje neviazané párty.

Šéf marketingu tiež dodal, že medvediu službu robia Amsterdamu aj nízkonákladové letecké spoločnosti. „Najväčšie problémy robia pasažieri Ryanairu,“ vyhlásil.

Japonské onseny

Mnoho turistov, ktorí cestujú do Japonska, mieri k onsenom – prírodným horúcim prameňom s tradičnými komunitnými kúpeľmi, ktoré sa nachádzajú po celej krajine. Väčšinu z návštevníkov pustia dnu bez problémov. Ak však máte tetovanie, je tu problém.

Príspevok, ktorý zdieľa 秘湯巡り大好き❗️ (@onsen_journey),

Prieskum Japonskej agentúry pre cestovný ruch (JTA) z roku 2015 zistil, že viac ako polovica všetkých onsenov zakázala návštevníkom s kerkami vstup alebo ich aspoň požiadala, aby svoje obrázky na koži zakryli, čo mnohí považujú za poburujúce a urážlivé.

Na Japonských ostrovoch je totiž tetovanie stále tabu a neodmysliteľne sa spája len s mudrcmi či gangstrami, aj keď s globalizáciou sveta sa i čoraz viac mladých Japoncov k tejto problematike stavia vlažne a dokonca sa niektorí tiež nechávajú tetovať.

Talianske Cinque Terre

Táto nádherná pobrežná oblasť v Ligúrii, na talianskej riviére na severozápade krajiny, zapísaná aj v zozname svetového dedičstva UNESCO, dlho dokázala udržiavať počty turistov na uzde.

Cinque Terre Foto: SHUTTERSTOCK
Cinque Terre, Taliansko Cinque Terre

Avšak pod tlakom neúnosne rastúceho návalu návštevníkov Cinque Terre vo februári 2016 oznámila, že zavádza systém „vstupeniek“.

Akonáhle počet turistov v oblasti dosiahne 1,5 milióna, uzavrie sa. Toto číslo sa môže zdať celkom vysoké, no počas predchádzajúcich liet zažívali dediny inváziu až 2,5 miliónov rekreantov.

Ostrovy Koh Khai

Thajsko je mimoriadne obľúbenou destináciou s úchvatnou prírodou a na naše pomery nízkymi cenami. Slováci si tak môžu dopriať cestovanie po krajine, skvelé jedlo, služby od výmyslu sveta. (Takmer) v celom kráľovstve sa stretnete s milými ľuďmi, ktorí sa tešia z prítomnosti turistov.

Thajsko Foto: SHUTTERSTOCK
Thajsko, sloboda, more, pláž, bicykel, dovolenka, turistka, Thajsko

Niektoré miesta sú však výnimkou kvôli environmentálnym problémom, ktoré im návaly návštevníkov spôsobili. Ostrovy Koh Khai Nok, Koh Khai Nui a Koh Khai Nai, ktoré sú známe svojím dychberúcim podmorským svetom s farebnými koralmi, ku ktorým sa v húfoch potápali výletníci z blízkeho Phuketu, sú od mája 2016 uzavrené.

Miestne orgány uviedli, že až 80 % útesov je znehodnotených, a preto platí prísny zákaz vstupu turistov.

Bhután

Cestovný ruch v Bhutáne sa rozbehol až v roku 1974, no malé kráľovstvo na juhovýchode Himalájí sa napriek enormnému záujmu turistov rozhodlo ich počty regulovať v záujme zachovania svojej jedinečnej prírody a kultúry.

Kláštor tigrie hniezdo, Bhután Foto: SHUTTERSTOCK
Bhután, tigrie hniezdo, kláštor, hory, ázia Kláštor tigrie hniezdo, Bhután

Za svoje heslo si pri povoľovaní vstupu návštevníkov zvolilo „vysoké príjmy, nepatrný dopad“. Výsledkom je prísne obmedzovanie a výber cestovateľov a drahé víza a vysoké poplatky za privilégium navštíviť Bhután – a každý deň pobytu sa platí až 190 eur.

Zdroj: Msn.com; Wikitravel.or­g/Cinque_Terre; Tourism.gov.bt; Phuket.com; Japan-guide.com

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Japonsko #barcelona #Benátky #Amsterdam #Thajsko #Bhután #Santorini