Stop cestovaniu pedofilom. Austrália chce zakázať vydávanie pasov delikventom

Austrálska vláda chce zakázať vydávať cestovné pasy usvedčeným pedofilom. Informoval o tom spravodajský server BBC News. Podľa ministra spravodlivosti Michaela Keenana by sa rozhodnutie týkalo približne 20 000 sexuálnych delikventov, ktorí absolvovali uložený trest, ale zostávajú pod dohľadom úradov. Vláda chce takýmto spôsobom bojovať proti sexuálnemu turizmu.

31.05.2017 09:30
debata

„Žiadna vláda nepodnikla také rozhodné a rázne kroky, ktoré majú zabrániť vlastným občanom cestovať do zahraničia, často do chudobných štátov, a zneužívať tam deti,“ povedal Keenan.

Sexuálni delikventi budú môcť o pas znova žiadať, keď ich úrady vyškrtnú z registra pedofilov. Podľa Keenan pribudne každý rok na túto listinu približne 2 500 osôb.

Asi 3 200 ľudí by pritom nárok na cestovný pas stratilo navždy. Tí sú totiž na zozname pedofilov, ktorí sa musia pravidelne hlásiť úradom, zaradení na doživotie.

Vláda návrh vypracovala spoločne so senátorom Derrynom Hinchom, ktorý sa dlhodobo usiluje o tvrdšie zákony týkajúce sa sexuálnych delikventov.

„Idete na Bali, do Phnompenhu alebo do Kambodže a vidíte tam týchto austrálskych mužov stredného veku alebo kaukazských mužov s miestnymi mladými chlapcami – oni tam nie sú, aby sa opaľovali,“ povedal Hinch.

V minulom roku vycestovalo do zahraničia asi 800 registrovaných austrálskych pedofilov, viac ako tretina bez súhlasu austrálskych orgánov.

Indonézsky súd vlani poslal na 15 rokov do väzenia Austrálčana Roberta Ellisa za zneužívanie jedenástich dievčat vo veku od ôsmich do 17 rokov.

Podľa Detského fondu OSN (UNICEF) sa ročne približne dva milióny detí po celom svete stanú obeťami sexuálneho zneužívania.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #pedofili #pasy