Medžugorie obhajuje svoju Pannu Máriu napriek pápežovi. Mestu ide biznis

Pápež neverí, že sa Panna Mária v Medžugorí zjavila, ale Danielle Pittauovú to nezaujíma. Je presvedčená o tom, že jej návšteva v tomto malom bosnianskom mestečku zachránila život, píše agentúra AFP.

05.06.2017 14:00
debata

#medjugorje

Príspevok, ktorý zdieľa foto.djani (@foto.djani),

„Neustále vo mne stúpalo akési teplo, až sa zastavilo tu,“ hovorí a ukazuje si na brucho. „Keď mi niekto hovorí, že sa v Medžugorí nič nestalo, odpoviem mu, aby sem prišiel a vyskúšal si to. Viem vo svojom srdci, že je to tak,“ hovorí sedemdesiatdvaročná Belgičanka, ktorá trpela rakovinou. Prvýkrát sem prišla pred 11 rokmi po operácii nádoru močového mechúra. Lekári jej nedávali veľa nádeje.

Tri svetlá a potom príchod

V tomto mestečku na hraniciach Bosny a Chorvátska štyri dievčatá a dvaja chlapci údajne v júni 1981 videli Pannu Máriu. Teraz sa denne zjavuje trom z nich a ďalším trom raz za rok. Označujú sa za vizionárov a posolstvo od Panny Márie sa rozširujú na internetových stránkach medjugorje.hr.

V rozhovore pre miestnu tlač jedna z nich, päťdesiatdvaročná Vicka Ivankovičová, popísala zjavenia, ku ktorým údajne dochádza denne o 18:40, takto: „Pred jej príchodom sa trikrát zjaví svetlo. Je to znamenie, že prichádza. Je odetá do sivých šiat, má biely závoj, hviezdnu korunu, modré oči, čierne vlasy a ružové líca. Zjavuje sa na šedom obláčiku, nedotýka sa zeme,“ uviedla.

Päťdesiatdvaročná Mirjana Dragičevičová vypovedala 2. marca o poslednom posolstve: „Panna Mária v ňom odporúčala ľuďom, aby žili v láske podľa slov Syna, aby svet bol iný.“

Vyhľadávajú najmä penzión vizionárky

Podľa poľského arcibiskupa Henryka Hosera, ktorého do Medžugoria vo februári Vatikán vyslal, toto miesto ročne navštívi 2,5 milióna pútnikov. Mestečko s 2 300 obyvateľmi, predovšetkým katolíckymi Chorvátmi, buduje svoju prosperitu práve na týchto zázrakoch.

Souvenirs on sale in Međugorje, Bosnia and Herzegovina, where the Virgin Mary allegedly appeared in 1981. #Međugorje #Medjugorje

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Verdelli -Beijing (@andriu_vi),

Medžugorie, ukryté medzi pahorkami, je plné pútnikov, ktorí sa zhromažďujú na priestranstve pred kostolom svätého apoštola Jakuba s dvoma zvonicami alebo nakupujú v obchodoch so suvenírmi, ktoré susedia s penziónmi, hotelmi a reštauráciami.

Bohatstvo, ktoré mestečku takto prichádza, je ťažké odhadnúť. Majiteľov ubytovacích zariadení úrady často podozrievajú, že nehlásia úplný počet hostí, aby sa tak vyhli plateniu daní. Podľa miestnej tlače turisti obzvlášť vyhľadávajú penzión, ktorý vlastní jedna vizionárka.

„Pápež to nakoniec bude musieť akceptovať“

„Z náboženského hľadiska je Medžugorie veľmi úrodnou pôdou,“ vyhlásil arcibiskup Hoser a dodal, že lokalita, ktorú spravujú františkáni, je v súlade s „novou evanjelizáciou“.

Ratko Perić, biskup z Mostaru, si však nedáva servítky pred ústa. „Nejde o autentické zjavenia Panny Márie,“ hovorí a ironicky dodáva, že by tak od júna 1981 muselo dôjsť k 47 000 zjaveniam.

Vatikán, ktorý nemá nič proti púťam na sväté miesta, nezverejnil závery svojho vyšetrovania z rokov 2010 až 2014. Pápež František, podľa ktorého táto „návštevníčka“ nie je Ježišova matka, však vyhlásil: „Kto by si mohol myslieť, že by Panna Mária povedala: príďte zajtra o toľkej a toľkej hodine a ja oznámim svoje posolstvo tomu a tomu vizionárovi?“

„Mnohí považujú toto miesto za výnimočné a budú tam prichádzať aj naďalej. Pápež to nakoniec bude musieť akceptovať,“ hovorí štyridsaťšesťročná Poľka Julita Buzeková, ktorá mieri k miestu zjavenia.

„Je to miesto milosti. Panna Mária tu bude spájať katolíkov, pravoslávnych aj moslimov,“ hovorí päťdesiattriročný kňaz Francesco z Paríža, ktorý sem každoročne vodí skupinu pútnikov.

#medjugorje #bosniaherzegovina #businesstrip . . .

Príspevok, ktorý zdieľa Celina (@celina_jungup),

debata chyba
Viac na túto tému: #pútnici #Medžugorie