Dovolenka s deťmi: Na čo si dať pozor, čo zbaliť, ako cestovať

Viete, ktoré dovolenkové destinácie sú pre malé deti najvhodnejšie, a, naopak, ktorým by ste sa mali vyhnúť? Aký typ ubytovania je najlepší? Čo zbaliť do kufra dieťaťu, na čo určite nezabudnúť?

06.06.2017 07:00
dovolenka, leto, deti, letná dovolenka, bazén,... Foto:
Rodinám s malými deťmi cestovné kancelárie neodporúčajú ubytovanie v klasickom hoteli.
debata

Dopravný prostriedok

Lietadlo: na miesto dovolenky sa ním určite prepravíte najrýchlejšie, je pohodlné a letecké spoločnosti navyše často ponúkajú bezplatné alebo zľavnené letenky pre deti. Názory pediatrov na cestovanie malých detí lietadlom sa však rozchádzajú.

Niektorí tvrdia, že letieť je pre malé deti nevhodné pre tlak v lietadle (tlak v kabíne zodpovedá nadmorskej výške 1 500 m nad morom), ako aj pre možnú infekciu (vzduch v lietadle cirkuluje).

Menej prísna časť detských lekárov sa domnieva, že letieť môže aj niekoľkotýždňové bábätko. Cesta by nemala trvať dlhšie ako tri hodiny, nezabudnite dieťaťu pribaliť deku a čiapku kvôli klimatizácii v kabíne.

Dôležité je podávať mu pri vzlietaní a pristávaní nejaký nápoj – dieťa pregĺga, čím sa zabráni zaľahnutiu v ušiach. Dieťaťu však ponúkajte tekutiny počas celého letu, suchý vzduch v kabíne spôsobuje dehydratáciu organizmu.

Autobus: absolútne nevhodný pre deti do troch rokov, ak je cesta dlhšia ako dve až tri hodiny. Malé dieťa nedokáže obsedieť na svojom sedadle a plačom môže obťažovať ostatných spolucestujúcich. Okrem toho šoféri autobusu odmietajú zastavovať tak často, ako potrebujete.

Vlak: pre staršie deti môže byť zážitkom. Deti do štyroch rokov by však vlakom nemali absolvovať cestu dlhšiu ako tri hodiny. Ak nemáte inú možnosť prepravy, v každom prípade trvajte na miestenkách, aby ste ako rodina mohli cestovať spolu.

Loď: Cesta loďou sa neodporúča deťom do dvoch rokov. Kolísanie lode im môže spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť. Podľa pediatrov je potrebné na loď aj starším deťom zobrať vhodný liek proti prípadnej nevoľnosti.

Auto: najvýhodnejší dopravný prostriedok, keď si možno naplánovať prestávky podľa vlastných potrieb.

Vhodné ubytovanie

Rodinám s malými deťmi cestovné kancelárie neodporúčajú ubytovanie v klasickom hoteli. Najvhodnejšie je ubytovať sa v apartmáne alebo bungalove s vlastnou kuchynkou alebo v špecializovanom rodinnom hoteli.

Niektoré hotely ponúkajú pre deti animačné programy, alebo ak si chcete večer vyjsť von, tak ponúkajú opatrovateľku.

Apartmán by mal mať klimatizáciu. Apartmán by nemal byť na príliš rušnom mieste, v cestovnej kancelárii sa pýtajte na možnosti ubytovania niekde v ústraní. Niektorým deťom môže prekážať slaná morská voda, preto by mal byť v dovolenkovom rezorte aj bazén so sladkou vodou.

Zdravie detí

Platí, že s malým dieťaťom by sa nemalo cestovať do exotických krajín, pobyt v ktorých si vyžaduje rôzne špeciálne očkovania. Klíma v krajine, kde strávite dovolenku, by sa nemala veľmi odlišovať od tej, na ktorú je dieťa zvyknuté.

Na dovolenke hrozí riziko úpalu, spálenia pokožky a žalúdočné nevoľnosti, prípadne hnačky z infikovaného jedla alebo vody. Ako im predchádzať? Malé deti do troch rokov by sa nemali vôbec opaľovať. Na pláž si určite nezabudnite zobrať slnečník. Na priamo slnko deti netreba púšťať medzi jedenástou hodinou dopoludnia a treťou hodinou popoludní. Vtedy je slnečné žiarenie najsilnejšie.

Čo sa týka stravy, pozor si dajte najmä na vodu. Deťom zásadne nepodávajte vodu z vodovodu. Kupujte uzavreté minerálky. Pozor na ľad v nápojoch a na umyté ovocie – takisto sa v nich môže nachádzať kontaminovaná voda.

Čo by ste mali zabaliť do detskej batožiny

Plienky: na cestu s deťmi, ktoré ešte potrebujú plienky, sa vybavte dostatočným počtom kusov. Rátajte minimálne s jedným kusom na každé dve hodiny cesty. Nezabudnite si vziať plienky aspoň na prvé dva dni pobytu, kým objavíte, kde sa dajú kúpiť.

Bavlnené plienky: využijete ich ako podložku na prebaľovanie, uterák alebo ľahkú prikrývku, keď dieťa počas cesty spí.

Navlhčené utierky, hygienické vreckovky: oceníte ich pri prebaľovaní, ale aj na utretie tváre alebo špinavých rúk.

Detská kozmetika: v kufri nesmie chýbať kozmetika, na ktorú je vaše dieťa zvyknuté. Na dovolenke radšej neexperimentujte s novými značkami ani nekupujte kozmetiku v mieste, kde dovolenkujete. Vyhnete sa tak možnej alergickej reakcii dieťaťa na nové prípravky. Nezabudnite takisto na vhodný opaľovací prípravok.

Autosedačka: vo väčšine dovolenkových destinácií, ako aj krajín, cez ktoré na dovolenku cestujete, je autosedačka povinná.

Skladací kočík: deťom do dvoch rokov zoberte aj kočík. Môžete doň uložiť unavené dieťa počas prechádzky, v nevyhnutnom prípade ho využijete aj ako postieľku.

Cestovná postieľka: ak ste si postieľku nerezervovali v ubytovacom zariadení, kde budete dovolenku tráviť, zoberte so sebou skladaciu. Ak cestujete autobusom, lietadlom alebo vlakom, zvážte, či sa bez postieľky naozaj nezaobídete kvôli komplikovanej preprave.

Nočník: ak je dieťa zvyknuté používať ho aj doma, zabaľte mu ho, prípadne detskú sedačku na záchodovú misu.

Oblečenie: do dovolenkovej batožiny zabaľte dostatočné množstvo oblečenia, aby ste nemuseli na dovolenke prať. Počítajte na každý deň minimálne s dvoma kusmi vrchného ošatenia. Do úvahy berte aj možné zmeny počasia. Nezabudnite na klobúčiky, šiltovky a nepremokavú bundu alebo pršiplášť.

Hračky: najmä malé deti si ľahšie zvyknú na nové prostredie, ak im pribalíte aspoň dve-tri obľúbené hračky.

Čo má obsahovať detská lekárnička: lieky proti kinetóze, prípravky proti spáleniu, lieky na alergiu, prípravky na ošetrenie rán a podliatin, lieky na trávenie, lieky na zníženie teploty, kvapky do očí a uší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #cestovanie #letná dovolenka #cestovanie autom #dovolenka 2017