Devätnásť krajín, kde sa najlepšie vychovávajú deti: Česko je na 2. mieste, tvrdia prisťahovalci

Kto pomýšľa na zbalenie piatich slivák a presťahovanie sa do zahraničia, zvažuje pri výbere konkrétnej krajiny mnoho faktorov. Rodiny navyše berú do úvahy, aké prostredie pre život s deťmi nové bydlisko bude poskytovať. Musia zvážiť napríklad prídavky na deti a rôzne rodinné úľavy, možnosti voľnočasových aktivít, kvalitné a cenovo dostupné vzdelanie...

13.06.2017 07:00
hypotéka, rodina, rodičia, deti Foto:
Na vrchol sa dostala krajina tisícich jazier, pretože žiadny z prisťahovaných rodičov tu nemal žiaden negatívny zážitok.
debata (6)

InterNations, najväčšia svetová sieť pre ľudí, ktorí žijú a pracujú v zahraničí, sa rozhodla spraviť medzi vysťahovalcami prieskum o kvalite života mimo ich rodnej hrudy. Dôležité aspekty rozdelila do 43 rôznych kategórií a respondentov požiadala, aby ich zhodnotili na stupnici od 1 do 7.

Jednou z podkategórií je aj Index rodinného života, ktorý hodnotil prostredie pre život s deťmi v 45 krajinách. Každá z krajín, ktoré InterNations zaradila do prieskumu, musela mať minimálne 31 hodnotení, uvádza Weforum.org.

Vysťahovalci posudzovali všetko ohľadne starostlivosti o deti od vzdelávacieho systému, cez starostlivosť o zdravie až po bezpečnosť. Tu je 19 najlepších.

19. Južná Kórea

Rodičia tu oceňujú najmä kvalitné vzdelanie. Oproti vlaňajšku, keď školský systém hodnotilo ako vynikajúci len 22 % prisťahovalcov, krajina pokročila a v najnovšom prieskume ho najvyšším počtom bodov zhodnotilo až 47 % rodín.

18. Mexiko

Rodiny, ktoré sa sem prisťahovali, nielenže vychválili dobrú vyváženosť pracovného a súkromného života, čo im umožňuje tráviť s deťmi dostatok času, ale Mexiko dosiahlo navyše 8. miesto v kategórii „Priateľský postoj k rodine s deťmi“.

17. Filipíny

Krajina je jednou z najlepších na svete čo sa týka kvality poskytovaného vzdelávania, rodinného pohodlia a priateľského prístupu k deťom.

16. Singapur

Prisťahovalci mimoriadne kladne hodnotili tamojšiu pozitívne nastavenú spoločenskú klímu voči rodine a tiež bezpečnosť detí, no Singapur sa zároveň stal jednou z najhoršie hodnotených krajín z pohľadu nákladov vzdelávanie a zdravotnícku starostlivosť.

15. Juhoafrická republika

Čo sa týka voľnočasových aktivít pre deti, JAR je skvelá. V oblasti rodinného blahobytu však pohorela.

14. Luxembursko

Aj keď hodnotenie krajiny z pohľadu dostupnosti starostlivosti o deti a vzdelávanie je priemerné, v bezpečnosti detí a rodín je špičkou.

13. Holandsko

Krajina zaznamenala dobré výsledky v celkovej starostlivosti o deti a kvalite vzdelávania.

12. Poľsko

Krajina sa umiestnila na 12. miesto najmä vďaka vysokému hodnoteniu v kategórii náklady na starostlivosť o deti a vzdelávanie, ale aj vďaka kvalitnému školstvu.

11. Francúzsko

Mnohí prisťahovalci oceňujú, že tu môžu hovoriť svojím rodným jazykom – podľa prieskumu až 36 % detí rozpráva svojou rečou, no 60 % rodičov zároveň deklaruje, že ich deti majú tiež excelentnú francúzštinu.

10. Nemecko

Tento štát ponúka vysokokvalitné a voľne dostupné vzdelanie, aj keď prisťahovalci radšej posielajú svoje deti do medzinárodných škôl.

9. Belgicko

Krajina sa v tomto roku opäť dostala na svoju pozíciu z roku 2014 vďaka zlepšeniu najmä pokiaľ ide o dostupnosť starostlivosti o deti a vzdelania.

8. Taiwan

Ázijský ostrovný štát zaznamenal dobré výsledky najmä v oblasti bezpečnosti detí, ale aj v podkategórii „priateľský postoj k rodine s deťmi“.

7. Austrália

Vysoké skóre získala krajina kengúr vďaka prvému miestu v kategórii „dostupnosť voľnočasových aktivít pre deti“.

6. Nórsko

Severská krajina poskočila z vlaňajšej 17. priečky o 11 miest vďaka obrovskému zlepšeniu v starostlivosti o deti.

5. Švédsko

Top päťku otvára ďalší škandinávsky štát, no Švédsko zaznamenalo oproti vlaňajšiemu hodnoteniu pokles z 3. miesta. Podľa prisťahovalcov sa totiž mierne zhoršila kvalita vzdelávania, čo správa InterNations vysvetľuje súvisom s pokračujúcou krízou švédskeho školského systému.

4. Rakúsko

Od predchádzajúceho roku náš západný sused poklesol o jedno miesto v dôsledku slabšieho hodnotenia v kategóriách „starostlivosť o rodinu“ a „kvalita vzdelávania“. Navyše prisťahovalci s rodinami v Rakúsku nikdy necítili priateľský postoj väčšinovej spoločnosti. V tejto oblasti je Rakúsko dokonca až na chvoste rebríčka – na 43. mieste zo 45.

3. Izrael

Táto krajina si od vlaňajška polepšila o jedno miesto: 81 % respondentov je tu spokojných s možnosťami starostlivosti o deti a podobne pochvalne sa vyjadrovali aj o dostupnosti dobrého vzdelávania, pričom 84 % vyjadrilo všeobecnú spokojnosť s rodinným životom v tejto krajine.

2. Česká republika

Na skvelom druhom mieste je Česko, ktoré si polepšilo o 12 priečok. Až 74 % opýtaných prisťahovaných rodín sa zhodlo, že vzdelanie je tu dobre dostupné, aj keď v kvalite má ešte medzery.

1. Fínsko

Na vrchol sa dostala krajina tisícich jazier, pretože žiadny z prisťahovaných rodičov tu nemal žiadnu negatívnu skúsenosť ani zážitok. Vo Fínsku je vraj skvelá starostlivosť o zdravie detí, zaistená bezpečnosť a 70 % respondentov uviedlo, že kvalita vzdelávania je vynikajúca (pričom svetový priemer spokojnosti v tejto kategórii je len 21 %).

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #vysťahovalectvo #výchova detí