Slovinské dni v Bystrici predstavia zaujímavú turistickú destináciu

Slovinskú kultúru, literatúru, ekonomiku aj turizmus budú prezentovať Slovinské dni, ktoré sa uskutočnia vo štvrtok 8. a v piatok 9. júna v Banskej Bystrici. Tento rok sa konajú v kontexte 25. výročia uznania samostatnosti Slovinska, informovala Dominika Mojžišová z kancelárie primátora Banskej Bystrice.

08.06.2017 11:00
Piran, Slovinsko, Foto:
Tartiniho námestie v Pirane (ilustračné foto).
debata

Organizátori v rámci dvojdňového programu predstavia Slovinsko ako zaujímavú turistickú destináciu. Už vo štvrtok 8. júna budú môcť Banskobystričania od 18:00 na Námestí SNP ochutnať slovinské špeciality aj vína a pozrieť si vystúpenie hudobnej skupiny Same baby.

Na radnici bude sprístupnená výstava vynálezcu fotografie na sklo Janeza Puhara. Deti spoznajú najobľúbenejšiu slovinskú spisovateľku detských kníh i jej knihu Dinosaury, ktorá pred dvomi rokmi vyšla aj v slovenskom preklade.

„Pre Banskobystričanov a návštevníkov je pripravená tiež hodina slovinčiny s našou lektorkou. Bude zaujímavá, keďže sú si naše jazyky spomedzi tých slovanských najviac podobné, no zároveň tak veľmi rozdielne,“ uviedla veľvyslankyňa Slovinskej republiky Bernarda Gradišnik.

V piatok 9. júna si na svoje prídu najmä milovníci filmov. V kinosále Múzea SNP budú o 19:30 premietať film Kohútie raňajky.

„Veríme, že si každý v našom programe nájde to svoje. Veľmi radi by sme Slovinsko predstavili obyvateľom Banskej Bystrice a Banskobystrického kraja,“ pozýva veľvyslankyňa.

Slovinské dni sa počas minulých rokov uskutočnili na Slovensku už niekoľkokrát. Organizátori s podujatím navštívili mestá Košice či Trenčín, v ktorých malo podujatie veľký úspech.

Tento rok si vybrali práve Banskú Bystricu, ktorú považujú za jedno z najkrajších slovenských miest. Ich cieľom je najmä predstaviť krajinu a prezentovať jej zaujímavosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko