Šikovný Google: Na mapovanie vzdialených miest využíva slony a ťavy. Opice sú proti

Spoločnosť Google sa snaží nafotiť svet ako ho vidí cestovateľ, teda približne na úrovni očí. V odľahlých častiach zemegule, v ťažko dostupnom teréne, je to však pomerne náročné.

17.06.2017 07:00
Pakistan, ťava, slnko Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Google sa neustále usiluje svoje služby zatraktívniť, a tak vysiela do celého sveta svoje fotoaparáty, z ktorých zábery sa objavujú v aplikácii Street View, ktorá je súčasťou Máp Google.

Po nasnímaní mnohých miest a ulíc sveta za pomoci vozidiel sa Google vydal aj na neschodnejšie cestičky.

Autá sa však príliš neosvedčili. Mimo vozoviek často uviazli v bahne či piesku, nedokázali prejsť cez potoky a rieky.

Počas nedávneho mapovania austrálskeho vnútrozemia spoločnosť využila služby turistov-dobrovoľníkov, píše portál The Wall Street Journal.

Tí sa s ruksakmi, na ktorých boli pripevnené špeciálne kamery, vydali napríklad k známej hore Uluru (Ayers Rock), ktorá sa nachádza približne 2 800 kilometrov severozápadne od Sydney, uprostred púšte.

Museli sa však vyhnúť nafoteniu jednej strany červeného pahorku, ktorý je pre domorodcov posvätný.

Na ostrove Vanuatu v južnom Pacifiku čakali na fotografov ešte bláznivejšie výzvy – mali za úlohu nafotiť tamojšiu aktívnu sopku chrliacu lávu bez toho, aby im kamera padla do žeravej hmoty.

V Kambodži zasa číhalo iné nebezpečenstvo – fotografické vybavenie padlo do oka drzým opiciam, ktoré ho počas svojho vyčíňania úplne zničili.

Na ďalšie miesta nasadila spoločnosť „ťažkú techniku“: Thajsko pomohol mapovať s kamerou na chrbte slon, Spojené arabské emiráty si zasa môžeme prezrieť vďaka obetavej ťave.

Aj keď sú tieto miesta uprostred prírody úplne nekomerčné a nenachádzajú sa tu žiadne hotely, reštaurácie či iné podniky, ktoré by si zaplatili v mapách reklamu, Google sa ich snaží zmapovať ako súčasť veľkého balíka služieb (a tak nalákať zákazníkov na iné platené produkty spoločnosti).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #google maps