Tip: Nemáte záhradu? Objavte čarovné miesta uprostred mesta

Nemáte vlastnú záhradu a chýba vám kúsok prírody? Máte radi prechádzky v parku či piknik v tráve? Tento víkend je ako stvorený na návštevu čarovného miesta. Vyberte sa do niektorého z verejných alebo inak neprístupných parkov či záhrad a objavte ich krásu.

09.06.2017 07:00
Víkend otvorených parkov a záhrad,... Foto: ,
Návštevníci na prehliadke záhrady pri Veľvyslanectve Ruskej federácie počas medzinárodného festivalu záhradnej kultúry na Slovensku - Víkend otvorených parkov a záhrad.
debata

Víkend otvorených parkov a záhrad už desiaty rok odkrýva čarovné miesta, ktoré sú po stáročia súčasťou mestskej kultúry. Historické kláštorné záhrady či šľachtické parky, ale aj moderné komunitné či prírodné záhrady v sobotu 10. júna a v nedeľu 11. júna privítajú návštevníkov na mnohých miestach Slovenska.

Len v Bratislave bude počas tohto víkendu otvorených 17 parkov a záhrad, kde sprievodcovia – dobrovoľníci či majitelia a správcovia – ponúkajú bezplatné lektorované prehliadky a zaujímavý sprievodný program.

Obľúbené sú návštevy parku Veľvyslanectva Ruskej federácie pri historickej Fándlyho vile z roku 1915 (na snímke) či historická Kochova záhrada, Františkánska kláštorná záhrada, pre rodiny s deťmi Vrakunská komunitná záhrada či Prüger-Wallnerova záhrada pri Horskom parku.

Dobrovoľní sprievodcovia predstavia hosťom aj vilu riaditeľa vtedajšej Dynamitky s historickým parčíkom, Ondrejský cintorín, barokovú záhradu na terase Bratislavského hradu a tento rok pribudne parčík na Svoradovej ulici a Gaštanica na Kolibe. Návštevníci môžu získať aj Malý návod na vytvorenie prírodnej záhrady.

Víkend otvorených parkov a záhrad. Foto: Ivan Majerský, Pravda
víkend parkov a záhrad, dobové oblečenie, stolovanie, ženy, šaty, záhrada, Víkend otvorených parkov a záhrad.

Na Slovensku máme hneď niekoľko významných arborét, kde sa príroda rozvíja pod dohľadom vedy. Počas Víkendu otvorených parkov a záhrad možno navštíviť Lesnícke arborétum Kysihýbeľ v Banskej Štiavnici, Arborétum Mlyňany SAV, aj najvyššie položené arborétum v strednej Európe v Liptovskom Hrádku. Arborétum Borová hora Technickej univerzity vo Zvolene sa k podujatiu pripojí o týždeň, 17. a 18. júna.

Program či lektorované prehliadky ponúka aj Zámocký park v Hlohovci, Park pri kaštieli v Tomášove, Ekopark Holá hora z Prešova, Budatínsky park v Žiline, Botanická školská záhrada v Trnave, Včelárske múzeum a Arborétum v Kráľovej pri Senci, Voľnokrajinársky park v Topoľčiankach, Historický park Budimír, Kaštieľ Csákyovcov z Hodkoviec, Park slovenských národovcov v Revúcej, múzejná záhrada Mestského múzea Fándlyho fary v Seredi, Hunyadyovský park v Mojmírovciach, historický park v Lednických Rovniach, záhrada vily Dominika Skuteckého v Banskej Bystrici, park pri hrade a kaštieli z Liptovského Hrádku, záhrada cirkevnej materskej školy a ďalšie čarovné a možno nepoznané miesta.

Vo svete sa je myšlienka otvárania parkov a záhrad a sprístupňovania ich hodnôt verejnosti uplatňuje vo viacerých krajinách, na Slovensku ju realizuje nezisková organizácia zameraná na ochranu kultúrneho a prírodného dedičstva Národný trust.

Kam za zábavou

8. júna, štvrtok

  • Modrý Kameň: Balašova pieseň, otvorenie historickej expozície, historické divadelné predstavenie, dobová hudba, aj 20. 6.

10. júna, sobota

  • Beckov: Rytieri neba na hrade, sokoliari
  • Bratislava: Korunovačné slávnosti, sprievod dvoch kráľov mestom, Hlavné nám. (16. h), program, sprievodca, detské workshopy, šermiarske vystúpenia, barokové tance, korunovačný ateliér pre deti v GMB, program do 17. 6.
  • Bratislava: Kde bolo, tam bolo, interaktívny detský festival, Stará tržnica, aj 11. 6.
  • Červený Kláštor: Cykloparáda
  • Banská Štiavnica: Budenie sitnianskych rytierov, bábkové divadielka, hry a súťaže, tajch Počúvadlo
  • Levice: Levické hradné slávnosti, Tekovské múzeum, 10. h
  • Sládkovičovo: Rozprávkový (Vincov) les, akcia k MDD
  • Sliač: Detský divadelný festival,
  • Petronell-Carnuntum (AT): Rímsky festival,
  • Trnava: Cajgelvíkend, Trojičné nám., aj 11. 6.

11. júna, nedeľa

  • Martin: Turčianske slávnosti folklóru, Múzeum slovenskej dediny
  • Trebišov: Zahrajme sa v jazdiarni, podujatie v Múzeu južného Zemplína, 14. h – 16. h
  • Vychylovka – Nová Bystrica: Sladká nedeľa – kuchyňa starých materí, podujatie s ukážkami a ochutnávkou v skanzene kysuckej dediny
  • Trnava: Dračí deň detí, výcvik oslobodzovania princezien, marionetové divadlo, medzi Bazilikou sv. Mikuláša a hradbami, 15. h – 19. h

14. júna, streda

  • Bojnice: Rozprávkový zámok, do 25. 6.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víkend otvorených parkov a záhrad