Areál Woodstocku zaradili do zoznamu národných pamiatok

Areál, kde sa konal hudobný festival Woodstock, je odteraz zaradený na zoznam amerických národných pamiatok. Ako napísal hudobný magazín Rolling Stone, oznámil to newyorský guvernér Andrew Cuomo. Na známej hudobnej udalosti v roku 1969 vystúpili hviezdy ako Jimi Hendrix, Janis Joplinová, the Who alebo Jefferson Airplane.

09.06.2017 11:00
Venice Beach, autá, hippies, woodstock, Los... Foto: ,
Spomienka na éru hippies (ilustračné foto).
debata

Podľa guvernéra bol festival „kľúčovou udalosťou v dejinách New Yorku i Ameriky“. Do areálu, kde sa asi 144 kilometrov od New Yorku nachádzala farma Bethel Woods, vtedy vyrazilo pol milióna ľudí. Ikonický festival zaznamenal Michael Wadleigh v známom dokumentárnom filme Woodstock.

V súčasnej dobe patrí areál Centru umenia v Bethel Woods, rozprestiera sa na viac ako 300 hektároch a zahŕňa múzeum, amfiteáter s kapacitou 15 000 miest, menšiu galériu umenia a konzervatórium.

Zaradenie do registra národných pamiatok sa koná pri príležitosti 50. výročia takzvaného leta lásky, keď sa v roku 1967 počas happeningu v San Franciscu masovo rozšírilo hnutie hippies.

Vyše 100 000 mladých ľudí na hudobnom festivale Monterey Pop Festival sa pokúsilo uviesť do praxe kontrakultúrne ideály, zadarmo sa rozdávalo jedlo a drogy.

Múzeum Bethel Woods pri tejto príležitosti organizuje výstavu „Láska na predaj“, ktorá sa venuje komercializácii kontrakultúry. „Kontrakultúra bola všade a Medison Avenue zahrnuli slogany, motívy a postoje hnutia, ktoré sa využívali na predaj áut, nealkoholických nápojov, módy a životného štýlu na Main Street,“ píše sa v správe múzea.

Splynutie bolo predvídateľné, napísal hudobný sever Record. „To, čomu sme ako deti nerozumeli, bolo, že žijeme v komerčnej kultúre,“ napísal vplyvný karikaturista Robert Crumb vo svojej autobiografickej knihe. „Všetko okolo nás bolo kúpené a predané. Ako americká stredná trieda sme v podstate vyrástli na filmoch. Hodnoty, ktoré nás poháňali, boli len súčasťou obrazu. Samotné médium však hralo väčšiu úlohu, než sme si uvedomovali: vytváralo ilúziu. Žijeme obklopení ilúziou profesionálne stvorenou rozprávkami. Sotva máme kontakt s realitou,“ uviedol Crumb.

debata chyba
Viac na túto tému: #hippies #Woodstock