Pekelné bane v Česku sú dnes dúpäťom motorkárov. Nahradili čertov

Najväčšie človekom vytvorené jaskyne v Európe nájdete v Čechách, medzi Českou Lipou a Libercom. Pieskovcové jaskyne, známe tiež ako Bane pekla, ležia v zalesnenej oblasti v blízkosti rieky Svitavky, v srdci Lužických hôr, blízko rekreačnej oblasti Máchovo jazero.

06.07.2017 07:00
debata

Príspevok, ktorý zdieľa geborenuMZufahren (@mz1000sf),

Lomy, ktoré sa občas nazývajú aj Lindavské kostoly, vykopali v 18. storočia za čias grófa Kinského a historici tvrdia, že slúžili ako zdroj piesku na výrobu skla na zrkadlá. Voda na pohon strojov pretekala vytesaným 350 metrov dlhým náhonom cez skalné meandre rieky.

Správca lomu však o tejto teórii pochybuje, pretože podľa neho nikde inde na svete sa piesok podobným spôsobom neťažil.

Príspevok, ktorý zdieľa Lukas Dalecky (@dalecky),

Banská činnosť tu zanechala tunely s celkovou rozlohou 3 500 metrov štvorcových podoprené pevnými skalnými piliermi. Komory sú vysoké 2 až 4 metre a tiahnu sa 100 metrov smerom do pieskovcového masívu.

Prístupné sú zhruba dve tretiny tunelov, zvyšok sa používa ako skladovacie priestory, kde majú prístup len povolaní.

Vnútri Pekelných baní je navzdory názvu vcelku príjemná stála teplota okolo 12 °C. Vchodom do podzemného systému je úzke schodisko v skale nad cestou oproti bývalej sklárni. Ďalšie vchody ležia na brehu riečky a jeden z nich tvorí veľký priestor dómu jaskyne.

Príspevok, ktorý zdieľa Jana Havlová (@jana_havl),

Počas druhej svetovej vojny sa kaverna využívala ako tajná továreň na výrobu hasiacich zariadení. Po skončení bojov ostali opustené, neskôr slúžili ako sklad zeleniny, až kým sa do nich nenasťahoval motocyklový klub.

Netopierí jazdci

Motoklub Pekelné Doly si svoje meno odvodil od tohto pozoruhodného miesta, aj v ich znaku je typický obyvateľ jaskýň – netopier. „Lietajúca myš“ a jej striedajúce sa obdobia čulosti a zimného spánku tiež symbolizuje sezónne otváranie a zatváranie jaskýň. Ich mottom je „jezdi v klidu!“.

Príspevok, ktorý zdieľa Edgar Löhr (@edgarloehr71),

Motorkári tieto jaskyne milujú – neslúžia totiž len ako miesta ich stretnutí, ale aj ako jazdecké ihrisko. V tuneloch, kde sú namaľované cesty, sa na svojich mašinách môžu dokonca aj pretekať.

V útrobách Pekelných baní sa nachádza aj plne zásobený podzemný bar, motocyklisti ako vodiči, samozrejme, preferujú nealkoholické nápoje.

Príspevok, ktorý zdieľa ROBIN Drábek (@hoodrobin16),

Aj keď si motorkári svoj „brloh“ obľúbili, radi sa oň podelia aj s inými. Starý lom je otvorený aj pre rôzne spoločenské podujatia a súkromné akcie. Okrem nezameniteľnej atmosféry je veľkou výhodou aj dostatok parkovacích miest pred kavernou. Vnútri sú vybudované pódiá a k dispozícii sú aj toalety.

Pekelné lomy zlákali aj filmárov – v roku 1984 sa tu natáčala česká rozprávka „S čerty nejsou žerty“ a v roku 2009 sem zavítal americký štáb filmu “Salomon Kane“.

Zdroj: Atlasobscura.com; Pekelnedoly.cz; Rozhlas.cz

Príspevok, ktorý zdieľa Luboš Král (@pantero86),

Príspevok, ktorý zdieľa Lukáš Thomaier (@fugac),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #jaskyňa #motorkári