Tip na víkend: Buďte hosťami Márie Terézie

Hlavné mesto Slovenska je aj mestom kráľov a na oslavu 300. narodenín najznámejšej panovníčky pripravilo veľkolepý program. V sobotu 17. júna môžete byť hosťami Márie Terézie.

16.06.2017 07:00
debata

V Bratislave bolo korunovaných 19 kráľov a kráľovských manželiek a takmer 300 rokov bola oficiálnym sídlom uhorskej monarchie. Pravdou je, že cisársky dvor sa do Prešporka presťahoval vďaka tureckej hrozbe.

Ale nič to nemení na veci, že Bratislava bola sídlom uhorských panovníkov a Mária Terézia bola jednou z najväčších osobností európskych aj slovenských dejín. V Dóme svätého Martina ju korunovali 25. júna v roku 1741.

V sobotu 17. júna v Bratislave vyvrcholia týždňové oslavy narodenia Márie Terézie, uhorskej kráľovnej a rakúskej cisárovnej.

Panovníčka osobne prevedie deti svojím životom v krátkom divadelnom predstavení na Hlavnom námestí o 10. a o 11. hodine.

Až do 16. hodiny na nádvorí Starej radnice si deti môžu vytvoriť insígnie uhorských kráľov. A o 14. hodine sa vyberú po stopách kráľovnej pri interaktívnej prehliadke Mária Terézia a my.

O 15. hodine sa zahraniční hostia môžu vybrať na prechádzku korunovačnou Bratislavou, od Turistického informačného centra na Klobučníckej.

Trasa povedie cez Primaciálne a Hlavné námestie, Michalskou a Kapitulskou ulicou ku korunovačnému Dómu sv. Martina a cez Beblavého ulicu do sídla uhorských kráľov na Bratislavský hrad.

Prehliadka trvá 1,5 hodiny a je v anglickom, nemeckom a maďarskom jazyku. V slovenčine sa o korunovačnej Bratislave dozviete na rovnakej trase o 17. hodine.

Z hradu sa o 16. hodine vyberie späť na Hlavné námestie slávnostný sprievod dvoch kráľov.

Prvá časť sprievodu zobrazuje vojsko a dvor Maximiliána II. Habsburského, ktorého korunovali na uhorského kráľa v Bratislave ako prvého.

V sprievode sa nesú korunovačné klenoty a idú v ňom rytieri s družinami aj vysoký klérus. 

Druhá časť sprievodu je venovaná Márii Terézii, ktorá bola ako jediná žena na uhorskom tróne korunovaná ako panovníčka a nie ako kráľovná manželka.

Mária Terézia bola vo svojej dobe najmocnejšou ženou Európy, veľká reformátorka, osvietenka a humanistka. A na Slovensku mala svoje rodinné sídlo.

Vyvrcholením osláv jej narodenia bude rytiersky turnaj a korunovačná prísaha Márie Terézie na Tyršovom nábreží o 18. hodine.

Pri rekonštrukcii skutočnej udalosti Mária Terézia ocení víťazov a podľa uhorského protokolu zloží slávnostnú prísahu na vzpínajúcom sa koni.

Starú legendu o Katedrále sv. Martina oživí divadelná hra Ešte jeden zázrak na Hlavnom námestí o 20.30 hodine.

Kam za zábavou

16. júna, piatok

  • Bratislava: Otvára sa Magio pláž na Tyršovom nábreží, program
  • Červený Kláštor: Zamagurské folklórne slávnosti, do 18. 6.
  • Raslavice: Šarišské slávnosti piesní a tanca, do 18. 6.
  • Revúca: Dni mesta, aj 17. 6.
  • Turčianske Teplice: Dni mesta, do 18. 6.

17. júna, sobota

  • Banská Bystrica: Deň hasičov, ukážky, súťaže, vchod od mesta, vchod od Radvane, centrála i strešné parkovisko, 9. h
  • Bratislava: Korunovačné slávnosti, program, veľký korunovačný spri­evod dvoch kráľov (16. h , Hlavné nám.), sprievodca (17. h, TIC, Primaciálne nám.), Divadelné predstavenie Naša panovníčka (10. h a 11. h, Hlavné nám.), tvorivé a remeselné dielne – spomíname na Máriu Teréziu ( 11. h – 16. h, nádvorie Starej radnice), interaktívna prehliadka Mária Terézia a my, Detský ateliér (14. h, Stará radnica, Apponyiho palác)
  • Bratislava: Stredovek pri Dunaji, historický festival, turnaj jednotlivcov, lukostrelecký turnaj, buhurt – turnaj päťčlenných skupín bojujúcich medzi sebou, večer dobová hudba, Sad Janka Kráľa, 10. h – 18.30 h
  • Bratislava: Rendez 2017 – zraz historických železničných vozidiel, rušňové depo Bratislava východ, retro jazdy, detský program, 10. h
  • Bratislava: Vajnorské trhy, lokálne produkty, Park pod lipami
  • Červený Kameň: Premeny harfy, koncert Michala Matejčíka, skladby od renesancie po súčasnosť, Rytierska sála, 19. h
  • Fiľakovo: Historické hradné hry, XVIII. ročník, detský program, historické hračky, rytierska bitka, pastierske a lovecké psy, turecká kráľovská čokoláda, jarmok, dielne, mučiareň, barokové tance, lukostreľba, rekonštrukcia dobytia hradu tureckou, kuruckou a sedmohradskou armádou v roku 1682, aj 18. 6.
  • Modra: Modranský piknik, pripomienka slávnej histórie letoviska Harmónia zo začiatku 20. storočia, dobovo ladený program, historické bicykle, jazda prvého česko-slovenského auta Tatra Prezident z roku 1897, bábkové divadlo, módna prehliadka v dobových kostýmoch, hudba, noblesa, swingová tancovačka, foxtrot, tango, kresba a maľba v plenéri, pantomimický workshop pre deti, od 13. h
  • Rimavská Sobota: Hurá prázdniny!, atrakcie a program pre deti, Mestská záhrada
  • Trenčín: Hradovánky na hrade, rytieri, remeselníci, kaukliari, žoldnieri, dobové tábory, workshopy, aj 18. 6.

18. júna, nedeľa

  • Doľany: Deň otcov pri dobrom víne a cimbalovej hudbe, prechádzka vinicami v bričke ťahanej koňmi, historické vinárstvo Vína z Mlyna, 14. h – 20. h
  • Nitra: Nedeľný piknik v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu, hudba, divadlo, detský kútik, hry, skauti a hry, hospodársky dvor, jazdy na detskom elektrickom vláčiku či Nitrianskou poľnou železnicou, 13. h – 17. h
  • Svidník: 63. slávností kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska, liturgia v drevenom chráme z 18. st., folklórno-etnografický program, odhalenie drevených sôch, skanzen SNM – MUK
  • Vychylovka – Nová Bystrica: Už som sa oženil, už je darmo, program v skanzene kysuckej dediny, jazda vláčikom na Historickej lesnej úvraťovej železnici a jazda drezinou, stála expozícia Krása ľudového kroja, 13.30 h
  • Zemplínska Šírava: Otvorenie sezóny, program

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Terézia