Fiľakovský hrad ožije históriou stredoveku

Dvojdňové podujatie "Fiľakovské historické hradné dni" na Fiľakovskom hrade sa uskutoční cez víkend 17. a 18. júna. V sobotu v popoludňajších a večerných hodinách na hradnom nádvorí ožije história stredoveku a raného novoveku. O programe podujatia informovala riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Viktória Tittonová.

16.06.2017 18:00
Hrad Fiľakovo Foto:
Hrad vo Fiľakove
debata

Po otvorení brán o 16:00 čaká podľa riaditeľky najmenších bohatý program s bábkovým predstavením, prekážkovou dráhou, historickými hračkami, bitkou s rytiermi a prezentáciou pastierskych a loveckých psov.

„Aby sa nenudili ani dospelí, budú mať možnosť nazrieť do každodenného tureckého života, ochutnať kráľovskú čokoládu, či navštíviť remeselnícky jarmok a dielne alebo mučiareň v kazemate. O šiestej hodine večer si návštevníci vychutnajú atmosféru pešieho a jazdeckého rytierskeho turnaja, počas ktorého sa predstavia najlepší bojovníci stredoveku. Druhý programový blok s barokovými tancami, sokoliarskym, šermiarskym a janičiarskym predstavením ukončí rekonštrukcia dobytia hradu tureckou, kuruckou a sedmohradskou armádou v roku 1682. Po boji nasleduje zábava, hostina a výučba dobových tancov, spestrená predstavením činnosti inkvizície a ohňovou show,“ prezradila ďalšie podrobnosti sobotného programu riaditeľka múzea.

V nedeľu sa na hrade koná XI. Medzinárodná súťaž v historickej lukostreľbe o titul Lukostrelec Novohradu a hodnosť Obranca Fiľakovského hradu, v ktorej zabojujú strelci zo Slovenska aj Maďarska v niekoľkých disciplínach. Podujatie v spolupráci s Hradným múzeom pripravilo Občianske združenie Koháry.

Založeniu Hradného múzea vo Fiľakove v apríli 2007 predchádzala rekonštrukcia interiéru Bebekovej bašty i jeho adaptácia na múzejné účely. Múzeu bol pri založení delimitovaný majetok Mestského múzea a pridelený do správy Fiľakovský hrad.

Hradné múzeum organizuje krátkodobé výstavy v galérii Mestského vlastivedného múzea a na najvyšších dvoch poschodiach Bebekovej bašty. Areál Fiľakovského hradu hostí počas roka rôzne podujatia pre verejnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Fiľakovo