Čínska cestovka prestane voziť Američanov do KĽDR. Kvôli prípadu Warmbiera

Cestovná kancelária, ktorá pôsobí v Číne a sprostredkovala americkému študentovi Otto Warmbierovi cestu do Severnej Kórey, prestane pre amerických občanov organizovať cesty do tejto komunistickej krajiny. Dvadsaťdvaročného Warmbiera v KĽDR zatkli a po nedávnom prepustení zomrel v USA.

20.06.2017 12:15
Otto Warmbier, KĽDR, Američan Foto:
Americký študent Otto Warmbier, keď ešte žil. Počas rozhovoru s novinármi v severokórejskom Pchjongjangu sa ukláňa.
debata (1)

Do Spojených štátov sa vrátil 13. júna, ale bol v kóme a mal ťažko poškodený mozog. Jeho príbuzní uviedli, že nebol po návrate schopný „hovoriť, nevidel a nereagoval na reč“. Rodina nepochybuje o tom, že ho v KĽDR kruto mučili.

Severná Kórea ho odsúdila na 15 rokov nútených prác za pokus ukradnúť propagandistický plagát z hotela. Prepustila ho údajne z humanitárnych dôvodov, podľa oficiálneho vyhlásenia študent ochorel na botulizmus. Podľa zdrojov BBC bol v kóme rok.

Do KĽDR sa dostal vďaka turistickej kancelárii Young Pioneer Tours, ktorá organizuje z Číny cesty do Severnej Kórey. Teraz jej zástupca oznámil, že Warmbierov prípad ukazuje, že pre Američanov je pobyt v KĽDR „príliš veľké riziko“.

Severná Kórea údajne nepovolila žiadnemu pracovníkovi kancelárie stretnúť sa s Američanom po jeho zatknutí. Severná Kórea v Warmbierovom prípade podľa operátora postupovala „strašným“ spôsobom.

Young Pioneer Tours sa špecializuje na organizovanie pobytov v KĽDR a sídli vo stredočínskom Si-ane.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #KĽDR #cestovná kancelária #Američan