Osem dôležitých rád, ako si užiť letnú dovolenku: Linky, tipy, údaje

V lete si po celoročnej práci doprajeme zaslúžený oddych, no aby dovolenku nepokazili zbytočné starosti, držte sa pár overených rád.

02.07.2017 07:00
dovolenka, leto, letná dovolenka, rodina,... Foto:
Počas letných prázdnin počet úrazov detí výrazne stúpa.
debata

1. Nespoliehajte sa len na karty

Vzhľadom na zmeny poplatkov v bankách si určite preverte, koľko vás bude stáť výber z bankomatu, zmena PIN kódu či kontrola zostatku.

Ak máte možnosť, zoberte si sebou na cestu dve platobné karty. Ideálne, ak sú z odlišných kartových spoločností. Vždy však noste vo vrecku aj nejakú hotovosť v miestnej mene.

2. Zistite, aký adaptér potrebujete

V niektorých krajinách hotely radi zneužívajú, ak si zabudnete adaptér a za požičiavanie vám naúčtujú poplatky. Je preto lepšie kúpiť si ešte pred cestou vlastný.

Ak počas dovolenky striedate viacero krajín, vyberte si univerzálny. Naopak, ak smerujete len do jednej krajiny, kúpte si špeciálny. V oboch prípadoch ušetríte.

3. Pozor na suveníry – za niektoré hrozia problémy

Ak si chcete niečo z dovolenky priniesť a neviete, či môžete, pozrite sa do zoznamu chránených druhov živočíchov a rastlín pod kontrolou dohovoru CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora).

Ohrozenými druhmi sú opice, šelmy, papagáje, dravce, jaštery, korytnačky, koraly, ale aj rastliny – najmä kaktusy a orchidey. Ak vám niečo z toho objavia na letisku colníci, hrozí vám veľký problém.

4. Nezabudnite na cestovné poistenie

Bez cestovného poistenia cestu do zahraničia neplánujte, a tak zbytočne neriskujte. Poistenie si vyberte podľa toho, ako často cestujete do zahraničia. Ak raz ročne, môžete si uzavrieť krátkodobé cestovné poistenie.

Cena pri ňom sa odvíja od toho, koľkí cestujete, čo chcete mať kryté a kam smerujete. Napríklad pre rodinu (dvaja dospelí a dve deti do 14 rokov), ktorá dovolenkuje dva týždne v Európe, vrátane Turecka, vyjde cestovné poistenie približne na 55 eur (vrátane poistenia liečebných nákladov, úrazového poistenia, poistenia batožiny a zodpovednosti a pod).

Ak rodina cestuje mimo Európy, cestovné poistenie by vyšlo približne na 97 eur. V tomto prípade je už lepšie zvážiť celoročné poistenie – na celý rok a do celého sveta vychádza približne na 115 eur. Výhodou celoročného poistenia je, že nemusíte poistku riešiť pred každou cestou osobitne.

5. Poistenie zodpovednosti vám môže ušetriť tisíce

Najväčšie náklady vám hrozia, ak niekomu spôsobíte škodu na zdraví. Každý rok sa stanú prípady, keď turisti na bicykli niekoho zrazia alebo upchajú záchod, a tak vytopia niekoľko izieb. Vo vážnych prípadoch vám hrozí, že budete platiť tisícky eur. Preto sa uistite, že v cestovnom poistení máte zahrnutú aj zodpovednosť.

Pozor však na poistenie k platobnej karte, ktoré nemusí obsahovať poistenie zodpovednosti, prípade má obmedzené plnenie. Alebo kryje rodinných príslušníkov len vtedy, ak cestujú s „majiteľom karty“.

6. Nepodceňujte očkovania a platnosť víz

Nielen v ďalekých exotických krajinách, ale aj v severnej Afrike či na Blízkom východe vám hrozia vážne choroby. Preto si vopred zistite, aké aktuálne choroby hrozia v oblastiach, kam cestujete, a dajte sa zaočkovať včas, aby vakcína mohla počas cesty dostatočne účinkovať.

Typické choroby, proti ktorým sa očkuje do zahraničia, sú žltačka A a B, brušný týfus, zápal pľúc pneumokokového pôvodu, meningokokový zápal mozgových blán, žltá zimnica, ale aj osýpky či cholera.

Nepodceňte ani víza: stránka ministerstva zahraničných vecí vám dá odpoveď na otázky o vízovej povinnosti pre vašu dovolenkovú destináciu alebo, naopak, koľko v krajine môžete pobudnúť bez potreby žiadať o víza.

7. Pripravte svoje auto na dovolenku

Ak cestujete na dovolenku autom, nechajte si ho pred cestou skontrolovať. Oprava počas cesty by vás stála zbytočné nervy a čas, ale aj množstvo peňazí navyše.

Nezabudnite ani na poistenie. Uistite sa, že máte v balíku aj asistenčnú službu, ktorá vám pri poruche alebo nehode poradí, ako postupovať alebo zabezpečí bezplatné odtiahnutie do servisu. Variantov je viac, prípadne sa poraďte so svojím sprostredkovateľom, čo všetko vaše PZP obsahuje a aké možnosti máte.

8. Pozor na ochranu detí a úrazy

Štatistika je neúprosná: počas letných prázdnin počet úrazov detí výrazne stúpa. Najčastejšie sa zrania doma (36 %), na športoviskách (23 %), cestách (21 %) a v škole, resp. predškolskom zariadení (17 %).

Pre zmiernenie následkov môžete ako rodičia urobiť dve veci. Ak sú deti vonku, platí zásada, že ich musí byť dobre vidieť. Pri bicyklovaní preto okrem prilby, chráničov na lakte a kolená potrebujú aj reflexné prvky.

Druhým opatrením je kvalitné úrazové poistenie pre deti. Stojí približne 40 eur na celý rok, ale kryje nielen zlomeniny a popáleniny, ale aj dlhodobé následky ako trvalú invaliditu. Úrazové poistenie dokáže tiež zmierniť výpadok príjmu rodiča, ak musí zostať s dieťaťom doma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #rady #tipy #letná dovolenka