Už aj Rusi ponúkajú turistické orbitálne lety so zastávkou na ISS

Spoločnosť Glavkosmos, čo je dcérska firma ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos, ponúka kozmickým turistom služby pre orbitálne lety na lodiach Sojuz s prípadnou návštevou Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

26.06.2017 13:00
vesmír, kozmonaut, bezváhový stav, pád, astronaut Foto:
Vesmírna turistika je už realitou (ilustračné foto).
debata (1)

Na medzinárodnom aerosalóne v Le Bourget pri Paríži to povedal generálny riaditeľ spoločnosti Denis Lyskov.

„Turistika je potencionálne možná, ale v súčasnej etape ju nespájame s programom ISS. To znamená, že pre vesmírnych turistov dokážeme pripraviť jednotlivé misie, na ktoré poletí jeden náš profesionálny kozmonaut a dvaja turisti. Ide o samostatnú misiu, ale existuje pri nej možnosť spojiť sa s ISS,“ uviedol podľa agentúry TASS Lyskov.

Šéf podniku vyzval prípadných záujemcov, aby kontaktovali Glavkosmos. „Sme pripravení takýto návrh posúdiť,“ dodal.

Pokiaľ ide o letenku na takýto kozmický výlet, cena bude podľa šéfa spoločnosti závisieť na dĺžke letu a takisto na zložitosti jeho programu.

Predtým turistické lety do vesmíru na ruských kozmických lodiach Sojuz s pobytom na ISS poskytovala iba americká spoločnosť Space Adventures.

Prvým vesmírnym turistom sa stal americký milionár Dennis Tito, ktorý zaplatil 20 miliónov dolárov. Cena pre ďalších šesť záujemcov sa aj s nákladmi na prípravu pohybovala do 35 miliónov dolárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #vesmírna turistika