Tipy siedmich známych slovenských travel blogerov: Kam v lete za dobrodružstvom?

Anna Tásler (Trafam), Milan Bardún (Cestujeme bez mapy), Martin Navrátil, Marta Rajková (Travelistan), Aleš Tvrdý (Photo and Traveling), Alexandra Kováčová (Crazy Sexy Fun Traveler), Juliana Antožyová (Life is better in bikinis), Janka Schweighoferová (Travelhacker). Známi blogeri-cestovatelia sa s vami podelia o svoje tipy, kde stráviť leto zaujímavo, netradične, dobrodružne...

28.06.2017 07:00
travel blogeri, koláž, travel blogeri, koláž,...
debata

Milan Bardún: Adrenalín v Slovinsku

Nedávno som absolvoval rafting, canyoning a zipline v Slovinsku v meste Bovec. Páčilo sa mi na tom aj to, že je to pre Slovákov veľmi dostupná a lacná destinácia. Iba z Bratislavy sem cesta po diaľnici trvá okolo piatich hodín cez Rakúsko a Taliansko.

Zaujal ma najmä canyoning v Bovci, ktorý je tu medzi našincami veľmi populárny. Kaňon Sušec je jedno veľké prírodné ihrisko, kde som postupne prechádzal jednotlivými úrovňami, zlaňoval, plával a presúval sa v prúde ľadovej vody.

Ide o adrenalínový zážitok, ktorý zahŕňa zlaňovanie vodopádov či skákanie do jám plných vody.

Prejdenie celého kaňonu Sušec trvá zhruba dve a pol hodiny a je vhodné aj pre úplných začiatočníkov, akým som bol aj ja. Pre mňa ideálne strávený dobrodružný víkend v Slovinsku.

Cestujeme bez mapy: www.bezmapy.com

Milan Bardún, Cestujeme bez mapy
Milan Bardún, Cestujeme bez mapy, www.bezmapy.com Milan Bardún, Cestujeme bez mapy

Anna Tásler: Keňa – ideálna krajina pre dobrodruhov

Ak chcete v lete spojiť oddych na krásnych plážach, no zažiť aj perfektné dobrodružstvo, mojím tipom na dovolenku je jednoznačne Keňa. Pri pobreží, v okolí Mombasy, objavíte priam dokonalé pláže s jemným bielym pieskom. More je rozprávkovo tyrkysové a príjemne teplé, podmorský svet ideálny na prebádanie, pokojne na to postačia aj šnorchle.

Mňa samotnú veľmi milo prekvapili ešte veľmi zachovalé a nezničené (čo už dnes býva raritou), farebné koralové útesy… a tie ryby… a piesčiny, ktoré sa s odlivom objavujú uprostred mora a s prílivom zase strácajú pod hladinou.

Ak sa vyberiete na výlet loďou, či už organizovane, alebo ukecáte miestnych rybárov, aby vás vzali so sebou, je veľmi pravdepodobné, že vás cestou budú sprevádzať dokonca delfíny. Autentické africké dedinky a milí lokálni obyvatelia sú skvelým bonusom k tomu.

A prečo odporúčam Keňu špeciálne v lete, keď prímorská klíma je tam približne rovnaká počas celého roka? Lebo práve od júla sa na safari, ktoré nemôžete vynechať, začína veľká migrácia! Milióny zvierat sa presúvajú po savanách z tanzánskeho národného parku Serengeti na zelené pastviny kenského Masai Mara.

Ak bežne na safari, a nie len v najznámejšom Masai Mara, ale napríklad aj v národnom parku Amboseli a i. vidíte levy, slony, žirafy, zebry, nosorožce a kopec iných divokých zvierat, počas tohto obdobia ich môžete pozorovať niekoľkonásobne viac. Celé stáda migrujú pláňami a o jedinečné divadlo vo voľnej prírode máte zaručene postarané.

Ak sa vám podarí navštíviť aj pravú masajskú dedinu a stráviť s Masajmi nejaký čas, možno sa na život budete pozerať už trošku inak a poprehadzuje vám to priority. Pre mňa to bol zážitok na celý život.

Pár dní sa určite oplatí pobudnúť aj v hlavnom meste Nairobi, kam pravdepodobne priletíte. Vyše 3-miliónová metropola (v priľahlých slumoch žijú ďalšie milióny obyvateľov) je pomerne moderná, s výškovými, aj historickými budovami, či zaujímavými múzeami.

Pre mňa jednoznačne najkrajším miestom je Uhuru park v centre. Obrovské trávnaté plochy, kde piknikujú celé rodiny, jazero s člnkami, lunapark, atrakcie pre deti… ideálne miesto na strávenie príjemného dňa.

Nepochybne je Keňa krajinou mnohých kontrastov a zažiť ju so všetkým, čo k nej patrí bolo jedným z mojich najväčších cestovateľských snov. Som rada, že som si ho splnila a vrelo návštevu tejto krajiny odporúčam všetkým, ktorým v žilách koluje aj trochu dobrodružnej krvi.

Trafam: www.trafam.net

Anna Tásler, Trafam
Anna Tásler, www.trafam.net Anna Tásler, Trafam

Martin Navrátil, Marta Rajková: Dobrodružstvo na Transsibírskej magistrále

Transsibírska magistrála – viete, koľko stojí cesta vlakom z Moskvy do Vladivostoku? Ľudia si často myslia, že je to drahý špás a že cesta stojí aj 1000 eur. Ale pri dnešnom kurze vás cesta vlakom po Transsibírskej magistrále vyjde niečo cez 230 eur na 6 dní a 6 nocí.

Rusko je dnes vďaka pádu rubľa jednou z najlacnejších krajín na svete. Nielen vlak, ale aj hotely, jedlo či iný druh dopravy vyjde lacnejšie ako v exotickom Thajsku.

Ako si vybrať správny vlak? Na Transsibírskej magistrále – a v Rusku vo všeobecnosti – platí, že čím nižšie má vlak číslo (napríklad legendárny vlak č. 1 smerom na Moskvu resp. vlak č. 2 smerom do Vladivostoku), o to je modernejší, je klimatizovaný a je jednoznačne na lepšej úrovni ako vlaky na Slovensku.

Ak sa číslo vlaku blíži k číslu 80 a vyššie, v tom prípade už ide o staršie vagóny a je z nich cítiť opotrebovanosť. Čiže čím nižšie číslo, tým lepší resp. komfortnejší vlak!

Koľko stojí lístok a kde si ho môžete kúpiť? Je to veľmi jednoduché. Na oficiálnej stránke ruských železníc sa zaregistrujete a kúpite si lístok cez internet. Pozrite si nielen číslo vlaku, ale vyberte si aj konkrétne miesto.

Pozrieť si môžete aj to, cez ktoré mestá vlak pôjde, kde bude stáť a ako dlho. A by niekto príliš neveril oficiálnej stránke, lístok si môže kúpiť aj na hlavnej stanici v Bratislave. Neponúkajú tam však všetky vlaky.

Cena lístka sa pohybuje v závislosti od čísla vlaku, teda čím nižšie číslo, tým drahší lístok. Čím vyššie číslo, tým lacnejší lístok. Treba si len položiť otázku, aký komfort potrebujete počas niekoľkodňovej cesty vo vlaku.

Travelistan: www.travelistan.sk

Martin Navrátil, Marta Rajková, Travelistan Foto: Martin Navrátil, Marta Rajková
Travelistan, www.travelistan.sk Martin Navrátil, Marta Rajková, Travelistan

Aleš Tvrdý: Úchvatná Modrá jaskyňa na ostrove Vis

Po mnohých sezónach Slováci „prepisujú mapu“. To kvôli tomu, že najnovšie údaje a štatistiky našich dovolenkárov už neukazujú, že Slovenské more je v Chorvátsku, ale v Bulharsku. Uvidíme, na ako dlho. Chcem sa však podeliť o jedno krásne miesto, ktoré je práve v Chorvátsku.

Trajektom z prístavného mesta Split sa dá dopraviť na ostrov Vis za menej, ako 2 hodiny. Kto má rád plavbu na mori, dobrodružstvo mu začne ihneď po tom, ako sa kovový obor kolísavým tempom vydá na bývalú vojenskú základňu, ktorá bola pre verejnosť opätovne sprístupnená až koncom minulého storočia.

Samotný ostrov Vis je skutočný trpaslík a dá sa prejsť krížom-krážom za niekoľko hodín. Napriek jeho minirozmerom je tu veľa krásnych miest, ktoré si s fotoaparátom v ruke rýchlo obľúbite aj vy.

Asi každému, kto už túto krajinu navštívil, sú známe staré a stiesnené uličky, kde sa dá nielen dokonale skryť pred horúcim slnkom, ale aj ochutnať miestne špeciality.

Jedno z najzaujímavejších miest, aké som tu videl, je určite pláž Stiniva, ku ktorej bol prístup ešte donedávna celkom krkolomný. Pre mňa bola však udalosťou číslo jeden návšteva morskej jaskyne Modra Špilja (Modrá jaskyňa). Aby som sa k nej dostal, musel som si prenajať malú loď, ktorá ma tam vzala. No to, čo ma čakalo, bolo naozaj úchvatné. To jednoducho musí vidieť každý!

Photo and Traveling: www.photoandtraveling.com

Aleš Tvrdý, Photo and Traveling Foto: Aleš Tvrdý
Aleš Tvrdý, Photo and Traveling, Modra Špilja, Modrá jaskyňa Aleš Tvrdý, Photo and Traveling

Alexandra Kováčová: Tajomná Krásnohorská jaskyňa a Slovenský kras

Hoci som precestovala už viac ako 52 štátov sveta, stále sa rada vraciam na Slovensko. Naposledy som si obľúbila náš Slovenský kras, čo je pohorie, ktoré som na Východnom Slovensku mala prejdené najmenej.

Ako som sa tam dozvedela, Slovenský kras je jedinečný z rôznych dôvodov. Odporúčam navštíviť Krásnohorskú jaskyňu, ktorá je jednou zo 6 jaskýň na Slovensku, ktoré sú aj UNESCO prírodnými pamiatkami.

Jaskyňa ma uchvátila tým, že sa v nej prechádza po drevenom chodníku a lanovom traverze nad vodou, a tiež miestami treba vyliezť rebríkmi. Jaskyňa je z veľkej časti v pôvodnom stave, len s najmenšími zásahmi človeka, dokonca tam nie je ani stále osvetlenie. Preto bude mať sprievodca baterku a všetci turisti tiež čelovú baterku na prilbe, aby ste si videli pod nohy.

Krásnohorská jaskyňa sa stala slávnou nielen vďaka zvláštnym koralitom, ktoré pripomínajú karfiol, ale preslávil ju hlavne 34 metrov vysoký stalagnát Kvapeľ rožňavských jaskyniarov, ktorý bol kedysi považovaný za najvyšší kvapeľ na svete a bol zapísaný aj v Guinessovej knihe rekordov.

V súčasnosti je tento sintrový kvapeľ stále najväčším svojho druhu v miernom pásme a rastie závratnou rýchlosťou až viac ako 130 kg za rok. Do jaskyne je vhodné sa objednať telefonicky, lebo na vstup potrebujete sprievodcu speleológa.

Jaskyňa sa nachádza pri dedinke Krásnohorská Dlhá Lúka, kde sa dá dôjsť autobusom z Rožňavy, alebo najlepšie autom z ktorejkoľvek časti Slovenska. Samotná dedinka je veľmi zaujímavá, a to hlavne Remeselný dom, ktorý organizuje rôzne remeselné udalosti.

Táto oblasť Slovenska v Košice regióne má určite svoje čaro. Po blízku je aj Mauzóleum Andrássyovcov a kaštieľ Betliar, ktoré takisto stoja za návštevu, ak Vás zaujíma história.

Crazy Sexy Fun Traveler: www.crazysexyfuntraveler.com

Alexandra Kováčová, Crazy Sexy Fun Traveler
Alexandra Kováčová, Crazy Sexy Fun Traveler, www.crazysexyfuntraveler.com Alexandra Kováčová, Crazy Sexy Fun Traveler

Juliana Antožyová: Tri svety ostrovov Gilis

Všetkým dobrodružnejším cestovateľom s chuťou po exotike by som odporúčala ako ideálnu dovolenkovú destináciu ostrovy Gilis.

Súostrovie Gilis je vzdialené asi hodinu a pol loďou od Bali a ponúka tri rôznorodé ostrovy, kde si príde na svoje každý!

Zatiaľ čo Gili Trawangan je ideálny pre mladých ľudí túžiacich zažiť si nočný život v plážových baroch na pobreží ostrova, Gili Meno má viac romantický nádych ideálny pre mladomanželov alebo rodinky s deťmi. Tretím ostrovom je Gili Air charakterovo niekde uprostred, takže si tu na svoje prídu všetky vekové kategórie.

Medzi ostrovmi Gilis jazdí denne malá loďka, takže si ich zažiť behom vašej dovolenky môžete kľudne aj všetky tri.

Súostrovie Gilis je známe plážami s bielym pieskom, nebíčkovo modrou vodou a krásnym podmorským svetom vhodným na šnorchlovanie, či potápanie. V jógových a masážnych centrách si na Gilis zrelaxujete telo aj dušu.

Ostrovy sú špecifické aj tým, že oproti rušnému Bali sa na Gilis nejazdí na motorkách, ale chodí sa pešo alebo jazdí na bicykloch. Ja sama sa na Gilis vraciam v pravidelných intervaloch a odporúčam ich každému dovolenkárovi ako povinnú zastávku či už na ceste z Bali alebo aj z blízkeho ostrova Lombok.

Ako večerný program odporúčam sadnúť si na pláž a sledovať ten najkrajší západ slnka aký ste kedy videli! Veď sami posúďte :)

Life is better in bikinis: lifeisbetterin­bikinis.net

Juliana Antozyová, Life is better in bikinis
Juliana Antozyová, lifeisbetterinbikinis.net Juliana Antozyová, Life is better in bikinis

Janka Schweighoferová: Úplne iné leto v Škandinávii

Mňa už omrzeli preplnené pláže a horúce počasie, ktoré sa stáva každým rokom neznesiteľnejšie. Keď 90 % Európy v lete mieri do Talianska, Chorvátska, Grécka, či Španielska, ja radím ľuďom, aby išli na sever. Do Škandinávie.

Pre bežného človeka, ktorý celý rok pracoval, aby v lete išiel k moru, je tento tip ťažko pochopiteľný a asi aj nevhodný. Vy, ktorí od letnej dovolenky očakávate niečo iné ako ležanie pri mori a oddychovanie, zbystrite pozornosť. V Škandinávii sa totiž v lete môžete kúpať, robiť turistiku a behať po malebných mestečkách.

Letenky do destinácií ako Štokholm, Bergen, Oslo, Kodaň či Malmö pritom stoja pár desiatok eur. Pre tých, ktorí sú ochotní odlietať z poľského Krakowa či Katowíc dokonca ešte lacnejšie – jednosmerná letenka sa dá často kúpiť pod 10 eur.

V Škandinávii odporúčam prenajať si auto – je to ten najlacnejší a najrýchlejší spôsob dopravy. Pre inšpiráciu, my sme napríklad pristáli v Osle, išli autobusom do švédskeho Göteborg a tam sme si požičali auto, ktorým sme prešli celé Švédsko.

Kúpali sme sa v jazerách pri Jonkoppingu, pozreli si naozaj očarujúci Štokholm a užili si krásnu prírodu. Následne sme auto znovu vrátili v Malmö, odkiaľ sme odlietali.

Požičať si auto je vždy lacnejšie v rámci jednej krajiny – akonáhle chcete auto prenajať v jednej krajine (napr. v Nórsku) a vrátiť v inej (napr. vo Švédsku), platíte nehorázne vysoké poplatky.

Travelhacker, www.travelhacker.blog

Janka Schweighoferová, Travelhacker Foto: LUBOŠ ĎURICA, www.lubosdurica.sk
Janka Schweighoferová, Travelhacker, www.travelhacker.blog Janka Schweighoferová, Travelhacker

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #blogeri