Liptovská motýlia záhrada s 3 000 motýľmi predstaví ich život

Počas leta budú mať návštevníci Liptova možnosť navštíviť aj expozíciu tropických motýľov a rastlín, ktorú zriadia v Liptov Aréne pri akvaparku neďaleko Liptovského Mikuláša. Na rozlohe 1 200 metrov štvorcových bude do 15. septembra lietať do tritisíc motýľov.

03.07.2017 14:00
motýľ, dieťa, hmyz, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Ich existencia na tomto svete netrvá dlho, väčšinou týždeň, nanajvýš dva mesiace. Motýle sú najväčší rad hmyzu po chrobákoch. Práve ich fascinujúci a krehký život si môžu pozrieť všetci návštevníci a spolu so sprievodcom objavia v interaktívnej výstave tajomstvá prírody a spoznajú motýlí život úplne zblízka. Na vlastné oči zažijú vyliahnutie motýľa z kukly, jeho kŕmenie až po vypustenie do motýlej záhrady,“ uviedla pre médiá Zuzana Fabianová, hovorkyňa TMR, ktorá Liptov Arénu prevádzkuje.

Pre deti a aj ich rodičov je pripravené zážitkové učenie o živote 15 druhov exotických motýľov. „Všetci návštevníci tak môžu byť počas leta na moment súčasťou motýlieho pestrofarebného sveta. Prostredníctvom výstavy spoznajú napríklad najväčšieho denného motýľa – sovookáňa kráľovského, ktorého rozpätie krídla môže dosiahnuť až 150 mm alebo modro-čierneho nočného motýľa z čeľade morfo z tropických pralesov strednej a Južnej Ameriky. Babôčkovité motýle z pralesov juhovýchodnej Ázie zase vyzerajú ako oranžový suchý list,“ dodala Fabianová. Na obdiv bude aj motýľ vidlochvost a iné.

„Motýlia záhrada nie je len o výstave, ale aj o možnosti pozorovať nevšedný život motýľov, ich správanie sa a návyky. Motýle objednávame z anglickej motýlej farmy, chodia k nám postupne do skleníkových liahní vo svojom treťom vývojovom štádiu kukiel. Na vyliahnutie musíme striktne dodržať predpísanú teplotu minimálne 27 °C a ideálnu 80-percentnú vlhkosť vzduchu,“ uviedol Peter Šúr, manažér Liptov Arény.

debata chyba
Viac na túto tému: #Liptov #motýle