Dolnozemplínska cyklomagistrála predstavuje Tokajskú oblasť

Denník Pravda prináša nový letný seriál o cyklotrasách - Slovensko zo sedla bicykla. Budeme šliapať do pedálov, aby sme vám ukázali, že aj u nás sú bezpečné cyklochodníky, ktoré vedú mimo rušných ciest a sú vhodné aj pre rodiny s deťmi. Predstavíme pekný kus prírody a zaujímavosti, ktoré sa dajú vidieť zo sedla bicykla. Veľa šťastných kilometrov.

08.07.2017 07:00
Tokaj, cyklotrasa, bicykle, Foto: ,
Dolnozemplínska cyklomagistrála je obľúbeným miestom cyklistov.
debata

Vinohradnícka oblasť Tokaj je miestom, ktoré pozná každý milovník vína. Vinice, ktoré plodia lahodné vína známe po celom svete, sú okrem časti Maďarska aj ozdobou dolného Zemplína, časti okresu Trebišov.

Za ochutnávkami vín chodia do tejto oblasti turisti nielen zo Slovenska. Láka ich možnosť posedieť si v útulných pivničkách a vychutnávať zlatistý mok.

Na ploche vyše 900 hektárov sa na našom území tokajská oblasť tiahne od pohraničného Slovenského Nového Mesta, pokračuje cez Malú a Veľkú Tŕňu, Čerhov, Viničky, Baru, Černochov, Ladmovce, Boršu, až po obec Zemplín.

Kým donedávna spoznávali túto oblasť len z pohodlia áut, od roku 2015 môžu aj zo sedla bicyklov. Umožňuje im to celá sieť cyklotrás, ktorá tu vznikla z iniciatívy združenia Tokajská vínna cesta.

Využili existujúce cesty

Sieť cyklotrás, ktorá má 88 kilometrov, vznikla z projektu Tokaj je len jeden, ktorý bolo sumou 1,23 milióna eur financovaný zo švajčiarskeho finančného mechanizmu prostredníctvom Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce.

Kto navštívi slovenskú časť tokajských... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Tokaj, cyklotrasa, vyhliadková veža, Sudová veža Kto navštívi slovenskú časť tokajských vinohradov a obec Malá Tŕňa, nemôže prehliadnuť dominantu tohto regiónu.

V roku 2015 vďaka švajčiarskym peniazom v Čerhove vybudovali aj turisticko-informačnú kanceláriu a vyhliadkovú vežu v Malej Tŕni.

Projektová manažérka združenia Tokajská vínna cesta Michalela Jánošík Maciková hovorí, že cyklotrasy, ktoré vznikli vyznačením po existujúcich cestách pomocou cyklosmerovníkov, obrázkových smeroviek a informačných tabúľ, zavedú cyklistov po všetkých zákutiach regiónu Tokaj a aj k jeho najzaujímavejším miestam.

„Najdlhšia a aj najznámejšia z cyklotrás je tzv. Dolnozemplínska cyklomagistrála. Je označená červenou farbou a dlhá 22,5 kilometrov. Spája Čerhov s Viničkami. Je to nenáročná trasa, ktorú dokáže bez problémov zdolať rodina s deťmi,“ zdôrazňuje Jánošík Maciková.

Cieľom vybudovania tejto, ale aj ďalších cyklotrás, bolo umožniť turistom spoznať vinársku oblasť aj z bicykla.

Tokaj Foto: STANO JENDEK
Tokaj, vinice, víno, vinohrady, Tokaj

Okrem červenej trasy vznikla v tokajskej lokalite medzi Slovenským Novým Mestom a Viničkami 14,8 kilometra dlhá žltá trasa, medzi Čerhovom a Ladmovcami hrádzou 16,5 kilometra dlhá Vínna – zelená trasa, medzi Čerhovom a ATC Maria Veľaty 10,2 kilometra žltá trasa s názvom Lesíkom.

Ďalšími cyklotrasami sú kratšie označené žltou farbou a nesúce mená Ku krížu, Ovocná a Vinohradnícka.

Na viacerých miestach sa jednotlivé cyklotrasy v oblasti tokajských viníc križujú a turistom umožňujú zo sedla bicykla spoznať doslova každý kút v tejto zaujímavej lokalite.

Dolnozemplínska cyklotrasa

  • trasa: Čerhov, informačná kancelária v strede obce, Viničky, vinárstvo Nagyovci
  • dĺžka: 22,5 km
  • prechádza cez: Čerhov, Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa, Černochov, Malá Bara, Borša, Viničky
  • prevýšenie: 160 metrov
  • náročnosť: rekreačná
  • povrch: asfaltový
  • bicykle: horské, trekingové
zväčšiť Dolnozemplínska cyklotrasa Foto: Pravda, © AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ
Dolnozemplínska cyklotrasa, infografika, mapa, Dolnozemplínska cyklotrasa

Po červenej trase k pamiatkam

Srdcom tokajských cyklotrás je Dolnozemplínska cyklomagistrála označená červenou farbou. Podľa slov Jánošík Macikovej vedie po cestách druhej, tretej i štvrtej triedy. Väčšinou sú málo frekventované. Asfaltová časť s menej kvalitným povrchom vedie aj cez samotné vinice v dĺžke sedem kilometrov.

Kým sa turista vydá na trať, mal by sa pozrieť na webovú stránku www.tokajregion.sk, kde sa môže dozvedieť základné informácie o cyklotrasách, stiahnuť si aplikáciu, ktorá bude po putovaní bicyklom nielen jeho GPS, ale aj informátorom o pamiatkach a zaujímavostiach, ktoré uvidí.

Vínne pivnice na Tokaji. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Tokaj, vínne pivnice, mapa Vínne pivnice na Tokaji.

Trať môže absolvovať vlastným bicyklom alebo si bicykel požičať na troch miestach Dolnozemplínskej cyklomagistrály. V infocentre v Čerhove, vo vinárstve Macik v Dolnej Tŕni alebo v penzióne Zlatá Putňa v obci Viničky.

Za celodenné požičanie bicykla vrátane kompletného vybavenie ako prilby, vesty či pumpy zaplatí 15 eur. Požičať si môže aj elektrobicykel. Cena je 25 eur na deň.

Ideálne je vyštartovať z infocentra v Čerhove. „V tejto obci má možnosť vidieť Dom ľudových tradícií, Tokajskú vínotéku či zaujímavú zvonicu. Ak sa rozhodne pre krátku, 1,4 kilometra dlhú, odbočku z cesty, môže sa dostať bicyklom k lokalite Ku krížu. Je tam postavený slovenský dvojkríž, od ktorého je krásny výhľad na tokajskú oblasť,“ vysvetľuje Jánošík Maciková.

Ďalšou zastávkou je obec Veľká Tŕňa, kde je krásny sakrálny kostol, ale aj staré pivnice. Predseda Tokajskej vínnej cesty Jaroslav Macik zdôrazňuje, že pôvodne boli v 12. storočí vybudované ako úkryt pred Tatármi, od 16. storočia slúžia ako pivnice na zretie tokajských vín.

V Malej Tŕni môže opäť vybočiť z trasy a navštíviť interaktívny náučný chodník v lesíku alebo sa občerstviť v niektorom z vinárstiev. Macik, ktorý je aj majiteľom rodinného vinárstva Tokaj Macik Winery, však zdôrazňuje, že napríklad ochutnávku vín či aj ubytovanie alebo stravu si treba vopred objednať.

V obci Borša je príjemnou zastávkou Rákocziho... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Tokaj, cyklotrasa, Rákocziho kaštieľ, Borša V obci Borša je príjemnou zastávkou Rákocziho kaštieľ.

V Malej Tŕni asi v strede obce majú cyklisti k dispozícii servisný stojan na bicykle, ktorý v prípade potreby slúži ako prvá pomoc. Pokračovaním po červenej trase sa hneď za Malou Tŕňou dostane cyklista k dominante regiónu, ktorou je vyhliadková veža v tvare suda.

Po niekoľkokilome­trovej cyklojazde za Malou Tŕňou sa cyklista dostane do obce Černochov a ďalej do Malej Bary. Odtiaľ pokračuje buď po červenej trase do Borše, kde je historický kaštieľ rodiny Rákocziovcov, alebo sa môže vybrať aj žltou alebo zelenou trasou cez les popri starých kúpeľoch. Po hrádzi Bodrogu sa dostane až do Viničiek, kde môže bicyklel po dohode vrátiť.

V obci Viničky je aj prístav, v ktorom možno aj s bicyklom nasadnúť na loď a previezť sa do mestečka Sárospatak v Maďarsku. Vrátiť sa možno tým istým spôsobom, alebo aj ďalšími cyklotrasami, ktoré sú na pomedzí Maďarska a Slovenska.

Červená trasa, i keď už nenesie názov Dolnozemplínska cyklomagistrála, sa vo Viničkách nekončí. Na bicykloch sa ňou dá ísť aj do obcí Ladmovce, Zemplín a Brehov.

Ďalšími cyklotrasami, ktoré sa v súčasnosti označujú, sa bude dať dostať aj k Zemplínskej šírave a aj na slovensko-ukrajinskú hranicu.

Nielen cyklistika

Navštíviť Dolnozemplínsku cyklomagistrálu a aj ďalšie cyklotrasy v oblasti Tokaja sa oplatí na viac dní. Ubytovať sa dá v penziónoch, ktoré prevádzkujú miestne najväčšie vinárstva a od septembra to bude možné aj v unikátnych obývateľných sudoch.

V jednej z tokajských pivníc. Foto: Stano Jendek; ARCHÍV ZDRUŽENIA TOKAJSKÁ VÍNNA CESTA
Tokaj, pivnica, sudy, víno, vínna pivnica V jednej z tokajských pivníc.

Vo vinárstvach vedia hosťom zabezpečiť nielen ochutnávku vín, ale po objednávke aj kompletnú stravu.

Cyklisti, ale aj ďalší turisti sa v tokajských lokalitách objavujú od jari a spoznávajú ich do neskorej jesene. Tento rok pre nich združenie Tokajská vínna cesta organizuje 9. septembra druhý ročník športového podujatia pre cyklistov, ale aj bežcov. Uskutoční sa v Malej Tŕni.

Predseda spomínaného združenia Jaroslav Macik zdôrazňuje, že tokajská oblasť je napriek všetkým iným aktivitám predovšetkým o kvalitnom hrozne a dobrom víne.

„Rodia sa tu tri základné odrody vín: Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Z nich sa vyrábajú odrodové vína, a ak je priaznivý ročník, aj tokajské výbery. Celkovo sa v tejto oblasti vyrába viac ako dvadsať druhov vín,“ zdôraznil Macik.

Sudová veža priťahuje

Kto navštívi slovenskú časť tokajských vinohradov a obec Malá Tŕňa, nemôže prehliadnuť dominantu tohto regiónu. Je ňou vyhliadková veža v tvare suda, ktorú dalo postaviť zo švajčiarsko-slovenského projektu Tokaj je len jeden záujmové združenie Tokajská vínna cesta. Veža bola v roku 2015 vyhlásená za Stavbu roka na Slovensku.

Sudová veža Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Tokaj, Sudová veža, vyhliadka, vyhliadková veža Sudová veža

„Výnimočnosť tejto stavby spočíva už v jej tvare. Je jedinou vyhliadkovou vežou v tvare suda nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Symbolizuje tým oblasť, kde sa nachádza. Tvorí ju dreveno-železná konštrukcia a vysoká je dvanásť metrov,“ hovorí projektová manažérka združenia Michaela Jánošík Maciková.

Veža je umiestnená oproti vyhliadkovej veži na maďarskej strane Tokaja a ponúka nádherný výhľad na vinohrady, kde sa pestuje vinič, z ktorého sa vyrába lahodné víno známe po celom svete.

Veža je zaujímavá aj nočným osvetlením počas turistickej sezóny, ktorá sa začína na jar a končí sa na jeseň. Je na to využitá fotovoltika, teda o nočný pohľad na túto dominantu regiónu sa stará slnko.

V blízkosti veže je detské ihrisko, altánok určený na oddych turistov, ale aj informačné tabule a panely o výrobcoch vína v tejto oblasti.

Na plošine na vrchu vyhliadkovej veže je ďalekohľad a návštevník tam nájde aj základné informácie o panoráme, ktorá sa mu ponúka. Dozvie sa ako sa volajú obce, ktoré z diaľky vidí, ale aj popis a mená jednotlivých vinohradníckych honov a vinohradov v okolí.

Turistom bola táto unikátna stavba sprístupnená počas slávnosti Dňa otvorených tokajských pivníc na svätého Urbana 30. mája 2015.

Starosta Malej Tŕne Jozef Bojkovský zdôrazňuje, že robí dobré meno ich regiónu, do ktorého už neťahá turistov len dobré víno, ale aj príležitosť pozrieť sa na tokajskú oblasť z výšky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #cyklotrasa #Slovensko zo sedla bicykla