Dovolenka s mobilom: Aplikácie, ktoré by ste mali poznať

Digitálna doba prináša vymoženosti, na ktoré ešte pred pár desaťročiami, ba rokmi neboli mnohí z nás zvyknutí. Ale prečo ich nevyužiť, ak môžeme? Letná dovolenka sa môže vydariť aj vďaka aplikáciám, ktoré nám uľahčia život či prinesú zážitky a zábavu.

09.07.2017 07:00
cestovanie, mapa, dovolenka, leto, balenie,... Foto:
Letná dovolenka sa môže vydariť aj vďaka aplikáciám, ktoré nám uľahčia život či prinesú zážitky a zábavu.
debata (1)

Bývanie

Hotelové ubytovanie je jedna z alternatív, ale už niekoľko rokov sa turisti po celom svete s nadšením vrhajú aj do možností, ktoré poskytuje ubytovanie „po domácky“. Aby sme boli úprimní, nie je to tak celkom pravda. V ponuke služby Airbnb sú totiž nielen byty v centre mesta, ale aj apartmánové priestory či dokonca celé rodinné domy a vily na pobreží, ktoré sú využívané len na prenájom turistom.

Pre družné povahy však služba ponúka okrem iného aj možnosť zdieľať bývanie s majiteľom bytu či nehnuteľnosti. Benefitmi je lacnejšia cena a často tiež cenné rady od lokálnych obyvateľov, ktoré neprekoná žiaden sprievodca z cestovky.

Negatíva môžu spočívať v tom, že každý z nás má inú predstavu o kvalite bývania a jeho čistote, prípadne pravidlách správania sa, ktoré pobývanie u niekoho cudzieho so sebou prináša. Na druhej strane fajčenie na izbe, divoké žúry či pobyt s domácim zvieraťom nie je povolený ani v mnohých oficiálnych ubytovacích zariadeniach.

Popri Airbnb sa však určite oplatí mať prehľad aj o cenách hotelových izieb či vedieť nájsť výhodné ceny ubytovania v danom meste. Aplikácie ako Hostelworld, Oasis či Roomer by mali byť vo vašom hľadáčiku.

Gastronómia, ubytovanie či zábava

Desiatky, ba možno stovky aplikácií sa v jednotlivých svetových regiónoch špecializujú na vyhľadávanie vychýrených reštaurácií, barov či bistier a kaviarní. Medzi Slovákmi je už pár rokov obľúbený Tripadvisor – najväčší cestovateľský portál. Jeho aplikácia podobne ako samotná stránka ponúka bohatú ponuku – od letov, cez hotely až po trávenie voľného času a spomenuté reštaurácie.

Pri nich sú pútačom najmä recenzie od samotných cestovateľov, na druhej strane práve pre anonymné recenzie bol v minulosti portál kritizovaný. Podobným spôsobom funguje vo vybraných krajinách Yelp či Time Out, dobré ohlasy má aj SideKix. V prípade gastronómie existujú aj vyslovene špecializované aplikácie. Poznáte napríklad HappyCow? Ukáže vám prehľad vegánskych a vegetariánskych reštaurácií.

Cestovanie

Pravdepodobne najpoužívanejšou je aplikácia Google Maps. Veľké pokrytie, slušný prehľad, aktualizované údaje. Ale slabiny nechýbajú. V prípade využívania mestskej dopravy, na výletoch do metropol sa čoraz populárnejším stáva Citymapper. Ponúka dôsledný prehľad mestskej dopravy, s časmi odchodov, určovaním dĺžky cesty či napríklad presnou navigáciou pre mestského cestovateľa.

Letný flirt

Kto povedal, že súčasťou prázdninového výletu nemôže byť aj letná láska. Alebo ak chcete, flirt. Moderný svet myslí na spoznávanie sa online už niekoľko rokov. A hoci sa množia hlasy, ktoré protestujú proti zoznamovacím aplikáciám, ich význam sa poprieť nedá.

Ak máte spoznať nových ľudí, vyraziť na príjemnú večeru alebo drink, vyskúšajte to s najznámejšou aplikáciou Tinder. V prípade stretávania sa s cudzincami v zahraničí, zároveň nezabúdajte dbať na svoju bezpečnosť!

Tinder však nemusí byť len o stretnutí „jeden na jedného“, aplikácia nedávno zaradila do svojho obsahu aj možnosť kontaktovania sa medzi skupinami priateľov, čím vlastne rozšírila portfólio služieb a ponúkla aj alternatívu na stretnutie ľudí, ktorí sú si blízku názorovo, vekovo či záujmami.

Byť online!

Áno, vedzte, že aj na toto existuje aplikácia. Jej názov je Cafe Wifi a mapuje priestory v danom meste, na ktorých sa nachádza bezplatné internetové pripojenie. Vzhľadom na to, že vznikla len nedávno, jej pokrytie je výrazne lepšie vo veľkých mestách.

Ale ruku na srdce, signál predsa viac potrebujeme práve vo veľkých mestách – vidiek či prímorské dedinky by sme si mali vedieť užívať aj bez wifi. Autori aplikácie sľubujú, že nasledujúce mesiace urobia všetko pre zlepšenie funkčnosti. Podobné služby ponúka aj aplikácia Wiffinity.

Článok vyšiel v prílohe denníka Pravda – magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilné aplikácie #ženský magazín MiA