Ako Slovákom chutí svet? Zahryznite sa do Gruzínska, Singapuru, Číny či Francúzska

Dať si jedlo na ulici môže byť zážitkom: okrem miestnych pochúťok sa môžete porozprávať s kuchármi či domácimi a môžete sa dozvedieť, čo nepíšu v žiadnom bedekri.

16.07.2017 07:00
debata (1)

Andrea Kalinová: Gruzínske khinkali aj ovocné kože

Pouličné stánky v Gruzínsku ponúkajú najmä chačapuri, lobiani a rôzne druhy pečiva. Malé putiky na trhoch a staniciach zase polievky: kharčo (veľký hovädzí guláš), lobio (fazuľová, veľmi hustá polievka až prívarok), ostrí (bravčové mäso v pikantnej šťave), iné sú orientované na khinkali (veľké pirohy plnené mäsom, bylinkami a vývarom).

Andrea Kalinová Foto: Andrea Kalinová
Andrea Kalinová Andrea Kalinová

V meste sú na každom rohu trhy, na ktorých sa dajú kúpiť napríklad ovocné kože (tklapi) alebo čurčkhela (tradičná gruzínska sladkosť, ktorá pripomína tvarom sviečky). Sú to lieskové alebo vlašské orechy navlečené na nitke a máčané v hroznovom mušte zmiešanom s múkou.

Khinkali Foto: SHUTTERSTOCK
Khinkali, jedlo Khinkali

Chačapuri imeruli je najtradičnejšie gruzínske jedlo, ktoré sa predáva všade a v rôznych veľkostiach. Je to chlebová placka plnená slaným syrom sulguni.

Špecialitou je chačapuri adžaruli, ktoré má tvar „loďky“, do ktorej sa rozklepne vajíčko a pridá maslo. (Ale to sa na uliciach nepredáva, väčšinou len obyčajná chačapuri imeruli alebo obmena lobiani – do nej sa namiesto syra dáva fazuľová plnka.)

Ovocné kože tklapi Foto: SHUTTERSTOCK
Ovocné kože tklapi, jedlo Ovocné kože tklapi

Khinkali sú pirohy plnené mletým mäsom a bylinkami a musia sa jesť čerstvé. Chytia sa do ruky, otočia, posypú korením a potom z nich treba opatrne vypiť vývar. Konce sa nejedia.

A ceny? Napríklad za khinkali zaplatíte 15 až 20 centov za kus, objednávajú sa na hlavu, takých 5 – 10 kusov.

Chačapuri adžaruli Foto: SHUTTERSTOCK
Chačapuri adžaruli, jedlo Chačapuri adžaruli

Miriam Lásková: Ramen či kaya-toast v Singapure

V Singapure sa väčšina ľudí stravuje na ulici, doma sa veľmi nevarí vzhľadom na vysoké ceny potravín. Z množstva ázijských chutí, ktoré som v Singapure ochutnala, ma najviac očarila indická kuchyňa. Nič podobné som nejedla nikde v Európe.

Miriam Lásková Foto: Miriam Lásková
Miriam Lásková Miriam Lásková

Niečo malé, typicky singapurské na ráno, "kaya-toast“, nájdete na každom rohu. Je to hrianka natretá džemom z kokosu, vajec a ktovie z čoho ešte, ale chutí podobne ako hrianka s maslom a medom. Plus sa k nej podáva vajíčko namäkko, do ktorého sa potom hrianka namáča.

Neďaleko Tanjong Pagar je maličká reštaurácia Ramen Keisuke s japonskými polievkami ramen. Ich základ tvorí silný mäsový vývar s rezancami, následne si doň pridávate, na čo máte chuť – huby, krevety, riasy či bambusové výhonky.

Kayatoast Foto: SHUTTERSTOCK
Kayatoast, jedlo, toas, káva, raňajky Kayatoast

Mne stačilo vajíčko na tvrdo. Keďže dostupné boli iba paličky, jej konzumácia mi vždy dala zabrať. „Rozrezať“ vajíčko na tvrdo len pomocou paličiek bola moja obedová výzva. Polievka ramen stála okolo 10 eur.

Polievka ramen Foto: SHUTTERSTOCK
Polievka ramen, miska, jedlo Polievka ramen

Nespočetné množstvo stánkov s lokálnym jedlom ponúka Chinatown complex. Práve tu nájdete aj stánok ocenený Michelinovou hviezdou (Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle). A hoci v Singapure čakáte v dlhých radoch pri akomkoľvek bufete s jedlom, na dĺžku tohto radu som si netrúfla. A „nezlomila“ ma ani Michelinova hviezda.

Stánok ocenený Michelinovou hviezdou Hong Kong... Foto: SHUTTERSTOCK
Stánok, Michelinova hviezda, Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle, jedlo Stánok ocenený Michelinovou hviezdou Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle a nekonečný rad pred ním.

Martina Guzová Delpuech: Quiche do ruky vo Francúzsku

Vo Francúzsku nie je až taký veľký zvyk jesť street food, Francúzi trávia viac času za stolom. Keď však nie je čas, kúpia si niečo „do ruky“ v pekárňach, v ktorých nájdete okrem chleba a typických bagiet aj sendviče, zapekané minipizze a tzv. quiche (slané koláče) rôznych variácií.

Martina Guzová Delpuech Foto: Martina Guzová Delpuech
Martina Guzová Delpuech Martina Guzová Delpuech

Francúzi si často aj v prípade konzumácie na ulici doprajú viac chodov – môže to byť quiche, dezert a nápoj. Výber koláčov v pekárňach je veľmi bohatý. Spomínané menu – quiche, dezert a nápoj – vyjde na 5 až 6 eur.

Keď Francúzi nemajú čas, kúpia si niečo „do... Foto: SHUTTERSTOCK
jedlo, corissant, pečivo, pekáreň, koláče, sladké, rožky Keď Francúzi nemajú čas, kúpia si niečo „do ruky“ v pekárňach, v ktorých nájdete okrem chleba a typických bagiet aj sendviče, zapekané minipizze...

Každý Francúz má ,svoju' pekáreň, na ktorú nedá dopustiť, je to aj môj prípad. V našom mestečku Saint-Ay v údolí Loiry sú dve, ale ja chodím iba do jednej. Zapekané croissanty so šunkou, bešamelom a syrom sú neodolateľné.

Typický francúzsky quiche. Foto: SHUTTERSTOCK
jedlo, quiche, slané koláče Typický francúzsky quiche.

Martina Kravčíková: V Číne je na ulici všetko, čo sa dá zjesť

Čína a vlastne celá Juhovýchodná Ázia je priam rajom street foodu. V podvečerných hodinách sa na uliciach začnú objavovať stoly, na ktorých si kuchári pripravujú suroviny – rezance, sójové oriešky, rôzne druhy mäsa a zeleniny, vajíčka, ryžu, koreniny, omáčky – jednoducho všetko na pravú „čínu“.

Martina Kravčíková Foto: © Wawrik 2013, Martina Kravčíková
Martina Kravčíková Martina Kravčíková

Naleštia woky, zapnú plynovú bombu, pripravia jednorazové drevené paličky a hladoši môžu prísť. Konzumuje sa na „stojáka“ alebo na ministoličkách pri ministolčekoch, ktorými sú niektoré chodníky obsypané tak, že sa okolo nich takmer nedá prejsť. Na stolíkoch sú niekedy rolky toaletného papiera – v úlohe obrúskov.

V Číne je na ulici všetko, čo sa dá zjesť. Foto: SHUTTERSTOCK
čína, jedlo, street food, čínske jedlo, strava, reštaurácia V Číne je na ulici všetko, čo sa dá zjesť.

Bohaté „bufetové“ stoly sú aj súčasťou ,food' bazárov v turistických centrách miest a ponúkajú prehliadku všetkého, čo sa dá zjesť: ryža dusená v bambusových kmeňoch, rôzne druhy pražených rezancov a ryže, polievky, veľa mäsa a, samozrejme, pražené červíky.

Bohaté „bufetové“ stoly sú aj súčasťou „food“... Foto: SHUTTERSTOCK
reštaurácia, tržnica, jedlo, jedenie, čína, Bohaté „bufetové“ stoly sú aj súčasťou „food“ bazárov v turistických centrách miest.

Ako dezert ponúkajú rôzne druhy želé aj koláčiky s plnkou z ružových lupienkov. A ceny? Porcia výborných pražených cestovín alebo ryže od 2 eur, jedlá s mäsom sú o niečo drahšie.

Mne najviac chutili pražené rezance so zeleninou, praženými arašidmi, mungo klíčkami, natenko opečenou a natrhanou omeletou, posypané zelenou cibuľkou a koriandrovou vňaťou, všetko výnimočne ochutené. Mäso som v Číne často nejedla, ale výborné boli napríklad kocky tofu opečené vo woku v štipľavej omáčke.

Práve sa pripravujú najlepšie pražené rezance,... Foto: Martina Kravčíková
čína, street food, jedlo, Práve sa pripravujú najlepšie pražené rezance, pri skanzene neďaleko mesta Pu'er v čínskej provincii Yunnan.

Článok vyšiel v prílohe denníka Pravda – magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #jedlo