Tip na víkend: Cyril a Metod prídu do Bojnej pri Topoľčanoch

Viete, ako vyzerali obydlia starých Slovanov? Ako sa bránili pred nepriateľom a ako trávili svoj bežný deň? Zvládli by ste písanie v hlaholike? Niekdajšia sláva Veľkej Moravy ožíva v sobotu 8. júla na slovanskom hradisku Valy v Bojnej pri Topoľčanoch.

07.07.2017 07:00
Veľká Morava, Archeologické múzeum Foto:
Veľká Morava v Archeologickom múzeu.
debata (1)

Osláviť sviatok Cyrila a Metoda priamo na slovanskom hradisku je určite skvelá príležitosť, ako spoznať históriu svojich predkov. Medzi replikami starých slovanských domov sa bude piecť dobový chlieb, predvádzať remeslá aj bojové umenie a najstaršie písmo Slovanov, ktorí sa na tom mieste kedysi usadili. Nezvyčajný zážitok čaká návštevníkov múzea v prírode pri malej obci Bojná pri Topoľčanoch.

Na Hradisku Valy sa vrátite v čase o 1 200 rokov naspať a ocitnete sa priamo uprostred slovanských obydlí, kde vďaka organizátorom festivalu pulzuje bežný život Slovanov. „Zažijete aj bojové turnaje, pri ktorých tečie skutočná krv, uvidíte skutočný šerm či boj Slovanov o hradisko,“ pozýva Jozef Stankovský, starosta obce Bojná.

Hostí o 11. hodine privítajú sokoliari kráľa Svätopluka a presne na poludnie sa začne turnaj bojovníka. V programe sa vystriedajú dve divadelné predstavenia, koncerty, bojové turnaje a vystúpenia sokoliarov, krst knihy o hradisku aj svätá omša. Vrcholným bodom programu bude bitka o hradisko o 16.30 hodine.

Návštevníkom bude po celý deň k dispozícii kováčska dielňa, dobový chlieb z autentickej hlinenej pece, ukážky práce pôvodných remeselníkov aj rôzne súťaže pre deti. Unikátnou ponukou je výučba písania v hlaholike, najstaršom písme Slovanov.

Veľká Morava v Archeologickom múzeu. Foto: OBEC BOJNÁ, ARCHEOLOGICKÉ MÚZEUM VEĽKEJ MORAVY
Archeologické múzeum, Veľká Morava Veľká Morava v Archeologickom múzeu.

Hradisko Valy kedysi strážilo obchodnú cestu medzi stredným Ponitrím a Považím. Rozkladá sa v severozápadnej časti chotára Bojnej na ploche zhruba 12 hektárov a strážia ho miestami až 8-metrové múry. Je súčasťou širšej lokality, dokumentujúcej slovanské osídlenie od 7. do 10. storočia.

Archeologické múzeum Veľkej Moravy vzniklo z Hradiska Valy len pred piatimi rokmi. Cyrilometodské slávnosti v Bojnej oživia slávu a život Veľkej Moravy na autentickom mieste, kde žili Slovania asi 100 – 120 rokov pod vládou niekdajšieho veľkomoravského kniežaťa.

Medzi najvýznamnejšie archeologické nálezy z Bojnej patria pozlátené plakety, ktoré zdobili prenosný drevený oltár, a unikátny bronzový zvon so železným srdcom.

Je to jeden zo štyroch zvonov v celej Európe zachovaných zo začiatku 9. storočia, dva sú vo Vatikáne a jeden v Nemecku. Jeho zvuk môžete počuť aj dnes po 1 200 rokoch.

Kam za zábavou

7. júla, piatok

  • Bojnice: Netradičné nočné prehliadky zámku s duchmi a so strašidlami, obohatené o staré zámocké legendy, povesti a prekvapenie, od 20. h, aj 8. 7., 21. a 22. 7., 28. a 29. 7.
  • Detva: Folklórne slávnosti Pod Poľanou, do 9. 7.

8. júla, sobota

  • Banská Štiavnica: Nočný výstup na Sitno, Chata A. Kmeťa – Sitno, Ilija, 01. h
  • Beckov: Dni kováčskych majstrov na rade, detská kováčska dielňa, 9.30 h – 17. h, aj 9. 7.
  • Bojná: Cyrilo-metodské slávnosti priamo na slovanskom hradisku Valy, rekonštrukcie slovanských obydlí a bežný život Slovanov, kováčska dielňa, autentická hlinená pec, dobový chlieb, remeslá, výučba písania v hlaholike, bojové turnaje
  • Červený Kameň: Nočné divadelné prehliadky – Barón Pálfi, 18. h – 22. h
  • Čierny Balog: Deň lesa, kultúrny a iný program, amfiteáter, Lesnícky skanzen, 10. h – 18. h
  • Palárikovo: Kovbojský deň na ranči Mohykán
  • Torysa: Furmanské preteky

9. júla, nedeľa

  • Martin: Turčianska harmonika, festival, SNM
  • Vychylovka – Nová Bystrica: Pranie na potoku, ukážka ľudových zvykov, Polievková nedeľa – Kuchyňa starých materí, Skanzen kysuckej dediny, 13. h

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyril a metod #tip na víkend