Cyklotrasa JuRaVa prevedie krásami Malých Karpát

Denník Pravda prináša nový letný seriál o cyklotrasách – Slovensko zo sedla bicykla. Budeme šliapať do pedálov, aby sme vám ukázali, že aj u nás sú bezpečné cyklochodníky, ktoré vedú mimo rušných ciest a sú vhodné aj pre rodiny s deťmi. Predstavíme pekný kus prírody a zaujímavosti, ktoré sa dajú vidieť zo sedla bicykla. Veľa šťastných kilometrov.

15.07.2017 07:00
jurava popri vinohradoch, vinohrady, cyklista,... Foto: ,
JuRaVou bicykluje aj mnoho rodín s deťmi.
debata

Vyjsť z mesta von, užiť si výhľady na vinohrady, spoznať trochu miestnej histórie a zablúdiť do národnej prírodnej rezervácie s nádhernými alejami či k zrúcanine hradu. Tí zdatnejší môžu pokračovať ešte ďalej a spoznávať vŕšky Malých Karpát.

JuRaVu slávnostne otvorili na jeseň v roku 2014. Jej názov prezrádza, kto stojí v jej pozadí a ktoré body na mape prepája.

Pre ideu malokarpatsko-šúrskej cyklotrasy sa spojili tri samosprávy, mestské časti Rača s Vajnormi a mesto Svätý Jur. Vytvorili združenie a vypracovali projekt, s ktorým sa uchádzali o eurofondy. Definitívne sa im to podarilo v roku 2013.

Trasa pôvodne prepájala Raču, Vajnory a Svätý Jur. Dnes sa z nej dá odbočiť aj na Chorvátsky Grob.

Idylka pri Svätom Jure. Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
jurava kone pri Jure, paša, lúka, zvieratá Idylka pri Svätom Jure.

V budúcnosti sa má rozšíriť o ďalšie kilometre. „Získali sme stavebné povolenia na jej dobudovanie do Ivanky pri Dunaji a na cyklotrasu v rámci obce Chorvátsky Grob,“ približuje konateľka združenia Mariana Fiamová. Ďalšie stavebné povolenie majú na vybudovanie mosta ponad Šúrsky kanál.

Do pedálov na nej šliapu najmä rodiny s deťmi. Tie najmenšie si užívajú jazdu na rodičovský pohon.

JuRaVa je pre detského cyklistu ideálna najmä pre jej nenáročný terén, ktorý sa z veľkej časti vlní popri vinohradoch, vodnom kanáli a poliach s výhľadom na bratislavský Kamzík. Prevýšenie je takmer nulové.

„Ak je príjemné počasie, cyklotrasou prejdú kvantá ľudí. Ak je príliš horúco, cyklisti vyrážajú až okolo piatej. Dovtedy sú väčšinou pri vode,“ hovorí Róbert (36). Spolu s bratom vlastnia bufet, ktorý sa nachádza na cyklotrase kúsok od Rače.

Okrem občerstvenia poskytujú cyklistom aj technickú podporu. Zväčša si tu dofúkajú kolesá, prípadne urobia základné úpravy na bicykli.

Vajnorský ľudový dom je expozíciou tradičného... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Vajnorský ľudový dom, izba, múzeum, Vajnorský ľudový dom je expozíciou tradičného bývania.

„Dobíjame tu aj elektrobicykle. Využívajú ich najmä starší ľudia. Vďaka nim môžu ísť vyššie, napríklad na Biely kríž či Malú Baňu,“ hlási spolumajiteľ bufetu.

Sú výraznou pomocou pri zdravotných problémoch, napríklad s kolenami. „Jeden pán mal na začiatku len položené nohy na pedáloch, po troch mesiacoch sa rozhýbal a bicykloval už aj sám.“ Elektrobicykel však využívajú aj mladší.

„Poskytuje im väčší rádius, kam môžu ísť,“ dodáva Róbert. Na záver prezrádza, že pri bufete je zároveň geocachingový bod.

V Rači, vo Vajnoroch a Svätom Jure vedie cyklotrasa hlavne po cestách bez samostatných cyklopruhov. Vyhýba sa frekventovaným ťahom a cyklisti idú zväčša po hlavnej, čo uľahčuje prechod križovatkami. Nie je to však pravidlo. Rodiny s deťmi to môžu vyriešiť tým, že zosadnú z bicykla.

Najmenej pohodlne sa nám prechádzalo Račou, kde sme vyrážali od kruhovej križovatky na Námestí Andreja Hlinku. Cyklisti sa musia pripraviť na množstvo zaparkovaných áut, ktoré ich vytláčajú viac do cesty. Prehliadli sme aj cyklosmerovníky, preto sme bicyklovali podľa toho, ako sme si trasu vopred naštudovali na mape.

Výborným miestom pre oddych je "Pustý... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
jurava pustý kostolík, kostol, chrám Výborným miestom pre oddych je "Pustý kostolík".

Vajnory sú k cyklistom oveľa prívetivejšie. V centre sú vybudované samostatné cyklochodníky, ktoré vedú cez Park pod lipami a na cestách sú namaľované cykloznačky.

Pohodlne sme sa tak dostali až k Vajnorskému jazeru, ktoré v letných dňoch ponúka chladivé osvieženie.

Kúsok pred jazerom pretína cyklotrasa železničnú trať. Z bicyklov treba zosadnúť a preniesť ich v rukách cez nadchod.

Bicyklovačka prírodou vedie sčasti po pôvodných komunikáciách. „Bez úprav ostala časť medzi Račou a Svätým Jurom, ktorá sa bude presúvať v rámci stavby diaľnice D4,“ vysvetľuje Fiamová.

V pôvodnom stave zostal pre nevysporiadené pozemky aj úsek, ktorý vedie popod cestu druhej triedy v katastri Jura. „Po dobudovaní časti pod podjazdom bude zjazdná celá trať na cestnom bicykli,“ tvrdí Fiamová.

Nový asfaltový povrch má cyklochodník, ktorý objíma národnú prírodnú rezerváciu Šúr a vedie po hrádzi Šúrskeho kanála. Často ho preto využívajú aj korčuliari. Stretnúť tu môžete aj jazdcov na koni.

Račianska pamätná izba priblíži históriu... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
jurava Račianska pamätná izba Račianska pamätná izba priblíži históriu mestskej časti.

Jeden z najkritickejších úsekov JuRaVy sa nachádza za Vajnormi, kde cyklochodník križuje cestu smerom do Čiernej Vody. Pred mostom ponad Šúrsky kanál treba z bicykla zosadnúť a prejsť ho pešo. Cyklistov na to upozorňuje dopravná značka.

Smerom od Vajnôr je pred ním dokonca osadená zužujúca zábrana. Na zvýšený pochyb cyklistov upozorňuje vodičov dopravná značka.

Na trase si môžu cyklisti urobiť niekoľko príjemných zastávok. Skôr ako sme v Rači roztočili kolesá, navštívili sme miestnu pamätnú izbu. Spravuje ju miestny odbor Matice Slovenskej a jej návštevu si treba dohodnúť vopred.

Jedna miestnosť predstavuje vinohradnícku a vinársku tradíciu Rače, ktorej dominuje panoramatický pohľad na tunajšie vinohrady z roku 2000.

„Dnes už to vyzerá trochu inak. Do vinohradov sa zahrýza ďalšia výstavba,“ podotýka Eva Šimoničová, podpredsedníčka Miestneho odboru Matice slovenskej Bratislava-Rača.

Druhá miestnosť dýcha miestnou históriou. Na obdiv sú tu vystavené račianske kroje. „Množstvo exponátov nám darovali tunajší obyvatelia,“ spomína. Račianska izba sa pýši cirkevným odevom, ktorý bol darom Márie Terézie miestnemu farárovi.

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE

  • trasa: Bratislavská mestská časť Rača – námestie vo Svätom Jure
  • dĺžka: 27,13 kilometra
  • prechádza cez: Rača, Vajnory, Svätý Jur
  • prevýšenie: minimálne
  • náročnosť: rekreačná
  • povrch: väčšinou asfaltový (80 percent)
  • bicykle: krosové, dá sa prejsť aj na cestnom (bez defektu).

Veľmi pekným miestom na oddych je Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie v extraviláne Svätého Jura, ktorá je v okolí známa ako Pustý kostolík. Posedieť sa dá pod prístreškom, pod korunou stromu či na drevených lavičkách pri kostolíku.

Informačná tabuľa prezrádza turistom zaujímavosti o Šúre, popisuje svätojurské náučné chodníky, pamiatky či odporúča miestne reštaurácie.

Najkrajšou časťou trasy je nepochybne prírodná rezervácia Šúr. Krásne aleje vytvárajú nad cyklistami akýsi zelený slnečník, ktorý ich chráni pred neprestajne dobiedzajúcimi slnečnými lúčmi.

Rezervácia miestami navodzuje pocit, akoby človek prechádzal prírodnými tunelmi. Neskôr otvára pohľad na dve jazerá.

Krásy cyklotrasy JuRaVa

Malokarpatská cyklotrasa JuRaVa vás prevedie idylickými vinohradmi i miestnou bohatou históriou.

Fotogaléria
Vlakom sme bicykle pohodlne dopravili do Rače.
Vajnorský ľudový dom je expozíciou tradičného...
+5Vajnorské jazero ponúka dokonalé osvieženie...

Vajnory ponúkajú prehliadku Vajnorského ľudového domu, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Z viacerých objektov je zatiaľ zrekonštruovaný len prvý obytný dom s tromi dobovo zariadenými izbami.

„Vchádzalo sa cez pitvor, ktorý bol prepojený s kuchyňou. Ďalej bola obytná miestnosť. Pri mnohopočetných rodinách bola oveľa zapratanejšia. Pomestiť sa tu muselo aj desať ľudí. Vzadu bola zvyčajne komora,“ dopĺňa Gabriela Zemanová z občianskeho združenia Podobenka.

Namodro vymaľovaný domček zariadili jeho členovia vlastnými silami. „Nie je preto klasickým muzeálnym priestorom, kde sa nemožno ničoho dotknúť. Usporadúvame tu aj rôzne akcie spojené s tradičnými ľudovými remeslami,“ uzatvára Zemanová.

Pamiatka je otvorená počas konkrétnych dní v určitom čase, aj tu sa však dá návšteva dohodnúť i mimo otváracích hodín.

Ďalším dôvodom na zosadnutie z bicyklov môžu byť pasúce sa kone v mieste, kde sa cyklotrasa odkláňa od Šúrskeho kanála do mesta Svätý Jur. Komu vystačia na konci sily, môže sa vybrať k zrúcanine hradu Biely Kameň na návrší nad mestom.

FINÁLE NA ZRÚCANINE

Zrúcanina stredovekého hradu Biely Kameň. Foto: WIKIPEDIA
Biely kameň Zrúcanina stredovekého hradu Biely Kameň.

Zrúcanina stredovekého kamenného hradu Biely Kameň je skrytá v lese nad mestom Svätý Jur. Pešo sa k nej dá dostať za polhodinu po žltej turistickej značke.

Hrad pravdepodobne nahradil neďaleké veľkomoravské hradisko. Prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1217.

„Nie je však isté, či sa netýkala dreveného hradu na mieste hradiska. Ako kamenný hrad bol pravdepodobne vybudovaný po tatárskom vpáde v roku 1241 na rozkaz uhorského kráľa Bela IV,“ uvádza sa na webe mesta Svätý Jur.

Až do roku 1609 bol sídlom svätojurských veľmožov. Panstvo sa potom presťahovalo do Pálffyovského kaštieľa, ktoré si postavilo v meste. Odvtedy hrad pustol.

Spustošili ho Turci počas svojich nájazdov v roku 1663. Z kamenného hradu sú dnes vidieť zvyšky niektorých múrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #cyklotrasy #Slovensko zo sedla bicykla #JuRaVa