Cez víkend ožije stredoveký žoldniersky tábor na hrade Šariš

V sobotné a nedeľné popoludnie sa návštevníci Šarišského hradu na chvíľu prenesú do obdobia stredoveku. V areáli hradu sa postupne vystriedajú vystúpenia, súboje, dobrovoľnícke súboje, strelci a rôzne aktivity.

08.07.2017 09:00
šarišský hrad Foto: ,
Šarišský hrad
debata

Návštevníci v žoldnierskom tábore zažijú bojové vystúpenia so streľbou z hákovníc, budú si môcť vyskúšať streľbu z luku a kuše, hod kopijou a sekerou na terč, súboj bezpečnými tzv. larpovými zbraňami pod dohľadom rozhodcov a tiež si otestovať rôzne repliky zbraní.

„Výhodou takéhoto podujatia oproti múzeu je, že pracujeme s replikami historických zbraní, ktoré si môžu ľudia ohmatať a vyskúšať. Takto dokážu na základe vlastnej skúsenosti zistiť, aká je zbraň ťažká, veľká a aké umenie a obratnosť si vyžadovalo narábanie s ňou,“ uviedol Richard Čus, vedúci Skupiny historického šermu COHORS, ktorá podujatie organizuje v spolupráci s informačným centrom Veľkého Šariša.

Pre tých menej odvážnych budú pripravené stanovištia pre fotografovanie v stredovekej zbroji. Podujatie je súčasťou série aktivít realizovaných pri príležitosti 800. výročia prvej písomnej zmienky o Veľkom Šariši.

debata chyba
Viac na túto tému: #Šarišský hrad