Na Sicílii evakuovali turistov kvôli požiarom, les horí aj na Vezuve

Talianske úrady evakuovali na Sicílii z prímorského letoviska niekoľko stoviek turistov kvôli nebezpečenstvu lesných požiarov. Podľa agentúry ANSA núdzovo loďami premiestnili asi 700 turistov v sicílskom San Vito Lo Capo. Lesné požiare zúria tiež pri Neapole, kde horí už niekoľko dní aj les v národnom parku Vezuv.

13.07.2017 14:00
debata

Asi 700 turistov z letoviska San Vito na Sicílii v stredu previezli do bezpečia na člnoch po tom, ako na to vyzval miestny starosta. „Je to veľmi naliehavé,“ povedal starosta Matteo Rizzo majiteľom lodí s tým, aby pomohli s evakuáciou.

Tamojšia príjazdová cesta totiž bola neprejazdná. Evakuovaných turistov ubytovali v miestnej základnej škole.

S lesnými požiarmi bojujú hasiči aj v okolí Neapola, kde tiež preventívne evakuovali niekoľko domov, hotelov a reštaurácií.

Vysoký hustý dym stúpa z parku na hore Vezuv. Situáciu zhoršuje dlhodobé sucho, horúce počasie s teplotami na Sicílii až k 40 stupňom a vietor.

Podľa polície sú za lesnými požiarmi zrejme podpaľači. O možnosti úmyselného založenia požiarov hovoril v stredu aj taliansky minister životného prostredia Gian Luca Galletti, ktorý oblasť navštívil.

„Budeme podpaľačov hľadať a ak niekto zapálil Vezuv, chcem ho vidieť za mrežami na 15 rokov,“ uviedol Galletti s tým, že za podpaľačstvo hrozí práve až takto vysoký trest väzenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Neapol #požiar #Sicília