Tip na víkend: Devín chutí po ríbezliach

Vína z červených aj čiernych ríbezlí, džemy, sirupy, bublaninu a ďalšie ríbezľové špeciality môžete ochutnať v sobotu 15. júla na podujatí Ríbezľový Devín. Okrem vinárov pod starým hradom stretnete velocipedistov na historických bicykloch, piknikujúcich džentlmenov a dámy v historických kostýmoch, skvelých hudobníkov aj farmárov a remeselníkov.

14.07.2017 12:30
Devín, víno, ríbezlák Foto:
Bratislavský okrášľovací spolok ako spoluorganizátor prispeje k obnoveniu tradície vytvorením dobovej atmosféry.
debata

Ríbezľový Devín je kulinárske podujatie, ktoré propaguje pestovanie ríbezlí a tradíciu výroby kvalitného ríbezľového vína v Devíne. „Cieľom je príjemným spôsobom pripomenúť slávnu "ríbezľovú“ históriu Devína," hovorí za organizátorov Augustín Mrázik, člen Devínskeho spolku vinárov a vinohradníkov.

Okrem predaja a degustácie vín z červených aj čiernych ríbezlí bude na predaj aj samotné ovocie, ríbezle s cukrom, džemy, sirupy, bublanina a iné pečené dobroty, zmrzlina, dreň a iné výrobky z ríbezlí. Hitom má byť ríbezľový burčiak.

Bratislavský okrášľovací spolok ako spoluorganizátor prispeje k obnoveniu tradície vytvorením dobovej atmosféry. Dámy a džentlmeni z Baťa gentlemen's clubu pozývajú hostí na Piknik pána Sonntaga, ktorý bol vychýreným vinárom z Devína za prvej republiky, ako prvý založil veľkovýrobu devínskeho ríbezláka v roku 1922.

Odporúčaný dress-code pre piknikujúcich je teda obdobie prvej ČSR. Piknikové košíky, pestrofarebné deky a krištáľové poháre sú vítané, dobrého jedla aj pitia bude dosť. Ale plastový riad či vrecká nie, prosím.

Devín má bohatú vinársku históriu, ktorá siaha ešte pred príchod Slovanov, ku Keltom. Starú tradíciu obnovuje generácia súčasných vinárov a vinohradníkov, ktorých je v najmenšej mestskej časti Bratislavy vyše dvadsať.

Cestovaním v čase bude medzinárodné stretnutie... Foto: BRATISLAVSKÉ KULTÚRNE A INFORMAČNÉ STREDISKO
Devín, bicykle Cestovaním v čase bude medzinárodné stretnutie velocipedistov na historických bicykloch.

„V posledných rokoch pribudlo viacero vinárov, ktorí na vinársku súťaž Devínsky strapec priniesli svoje vína a milo prekvapili,“ pochvaľuje si Augustín Mrázik, organizátor podujatia a úspešný producent devínskeho ríbezláka, oceneného na vinárskych súťažiach.

Ríbezľové víno dnes oficiálne vyrábajú štyri vinárstva v Devíne, ale podľa Mrázika mnohí z vinárov majú v pivničke aj nejaký ten demižónik voňajúci po ríbezliach.

Cestovaním v čase bude medzinárodné stretnutie velocipedistov na historických bicykloch či swingová hudba s tanečnými workshopmi, bazár starožitností, sokoliari či štýlové tričká s ľudovými motívmi.

Okrem degustácie devínskych vín je hosťom otvorený Shisha stan a orientálna čajovňa aj pojazdné kaviarne. Cezpoľní pod hrad Devín privezú belgické ríbezľové pivo, nealkoholickú Chmelonádu či zdravé smoothies.

„Staré dobré časy“ pripomenú kvalitné farmárske produkty a remeselné výrobky. Ríbezľový Devín je súčasťou Kultúrneho leta a Hradných slávností v Bratislave a začína sa v sobotu 15. júla o 10. hodine.

Kam za zábavou

14. júla. piatok

  • Beckov: Beckovské slávnosti na hrade, rytierske súboje, stredoveký tábor, dobová kuchyňa, sprievod vojvodu, lukostrelecká strelnica, re­meselný jarmok, majstrovstvá sveta v hode vidlami
  • Strečno: Nočná prehliadka hradu s programom v hrade i podhradí, príbehy troch žien – šľachtičnej Benigny, Júlie Kapuletovej a Žofie Bosniakovej, ohňová šou, vstup od veku 8 rokov, 20. h – 22. h
  • Telgárt: Festival viachlasného chrámového a ľudového spevu, do 16. 7.

15. júla, sobota

  • Banská Štiavnica: Štiavnický živý šach, šermiari, historická hudba, ohňová šou
  • Betliar: Piknik 1890, podujatie v kaštieli, SNM
  • Bratislava: Ríbezľový Devín, festival s tradíciou miestnych vinárov, farmárske a remeselné trhy
  • Jasenové: Utgard – festival raného stredoveku, Historický tábor, dobová kuchyňa, dobové remeslá, lukostreľba, prednášky, aktívny program pre deti a dospelých, turnaje, ohňová šou, dobová hudba, aj 16. 7.
  • Košice: Život na hrade, stredoveký festival, 14. h, aj 16. 7.
  • Malatiná: Bačovské dni, festival valaskej kultúry, aj 16. 7.
  • Oravský hrad: Stará hudba na starom hrade, historická prehliadka obohatená o ukážky dobovej hudby, 10. h – 17. h, aj 16. 7.
  • Spišský hrad: Páni Spiša – historický šerm, aj 16. 7.
  • Trenčianske Teplice: Kone v parku, jazdy na koňoch, kočoch, minizoo
  • Vychylovka: Veteráni v skanzene – Trabantzraz

16. júla, nedeľa

  • Vychylovka: Chovateľský deň v Skanzene kysuckej dediny, výstavy hospodárskych zvierat slovenských plemien, kone, hovädzí dobytok, ovce, kozy, husi, králiky, holuby a hrabavá hydina medzi drevenicami, ľudová hudba, 10. h – 17. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Devín #ríbezle