Vyberáte si dovolenku? Bezpečnosť je dôležitejšia ako exotika

Vyostrená situácia vo svete ovplyvnila i cestovný ruch. Záujem o exotické, ale aj o niektoré európske krajiny poklesol, lebo ich turisti nepovažujú za bezpečné. Slováci preto dávajú prednosť dovolenkovým pobytom pri mori v rámci Európskej únie.

19.07.2017 07:00
Chorvátsko, more, leto, mesto, letovisko,... Foto:
Chorvátska sa odlev turistov nedotkol. Pokojné je tu nielen more, ale aj celková situácia.
debata (5)

Aj keď cestovné kancelárie ponúkajú rôzne zľavy, dovolenka v moslimských krajinách tohto roku neláka. Časy, keď Tunisko, Turecko či Egypt patrili medzi obľúbené destinácie, sa pominuli.

Slovenskí turisti sa v nich už necítia bezpečne. Uprednostňujú štáty, kde nedošlo k teroristickým útokom.

Podľa Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr si tohto roku najradšej vyberajú Grécko, Chorvátsko, Bulharsko a Španielsko.

„O všetkých vymenovaných krajinách možno konštatovať, že sme tam v ostatnom čase nezaznamenali akcie, ktoré by narúšali pokojnú dovolenku,“ uviedol prezident asociácie Stanislav Macko.

Hrozba teroristických útokov sa však podpisuje nielen na výbere letnej destinácie, ale aj na plánovaní cesty.

„Klienti, ak si môžu vybrať, radšej zvolia priamy let ako prestup – napríklad v takom Istanbule,“ vysvetlil Peter Ferjenčík z oddelenia cestovného poistenia poisťovne Union.

Ako však dodal, stopercentne bezpečná krajina už dnes neexistuje. Podľa neho si ľudia skrátka musia zvyknúť, že dovolenka prináša i riziko.

Aké zásady v cudzine dodržiavať, aby ste riziko znížili na minimum?

Tu je niekoľko odporúčaní:

  • 1. Sledujte správy médií a varovania ministerstva zahraničných vecí.
  • 2. Na letiskách sa snažte čo najrýchlejšie dostať do zabezpečených, strážených častí, čo najskôr prejdite kontrolou a po prílete urýchlene opustite letisko.
  • 3. Vyhýbajte sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí, kultúrnym a športovým podujatiam a buďte ostražití na verejných priestranstvách.
  • 4. Teroristi často útočia počas sviatkov (napríklad počas ramadánu, ktorý moslimovia tohto roku už oslavovali).
  • 5. Stále pri sebe majte mobil, aby ste mohli zavolať pomoc. 6. Vždy, keď sa niekam chystáte, oznámte to, aby ostatní vedeli, kde sa pohybujete.

Pozor na bezpečnosť si však netreba dávať len v islamskom svete, ale aj v niektorých európskych krajinách.

Ministerstvo zahraničných vecí napríklad upozorňuje, že vysoký bezpečnostný stupeň (hrozba teroristických útokov je veľká) stále platí v Belgicku, vo Francúzsku majú po atentátoch výnimočný stav a opatrnosť treba zachovať i vo Veľkej Británii.

Pokiaľ ide o prímorské štáty, najbezpečnejšie je v Chorvátsku, Slovinsku, Čiernej Hore, na Cypre a v Grécku.

Cestovný ruch láme rekordy

  • Cestovanie je prirodzenou súčasťou života. Ešte nikdy predtým sa z jednej krajiny do druhej nepresúvalo toľko ľudí ako dnes. Podľa odborníkov bude cestovný ruch napriek všetkým rizikám naďalej rásť. Niektoré krajiny z toho ťažia, iné sa to len učia.
  • Odhady hovoria, že ľudia na celom svete vlani podnikli viac ako 1,2 miliardy ciest do zahraničia. Vyplýva to z poslednej správy Svetového ekonomického fóra (WEF) o cestovaní a turizme. Jej autori zároveň tvrdia, že do roku 2030, keď svetová populácia vzrastie na 8,5 miliardy ľudí, bude takýchto medzinárodných ciest až 1,8 miliardy.
  • Občanom vyspelých štátov sa pritom cestuje oveľa ľahšie ako v minulosti. Podľa Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO) je podiel ľudí, ktorí na to potrebujú víza, najnižší v modernej histórii. Ešte v roku 2008 sa takto mohlo pohybovať len 23 percent svetovej populácie, v súčasnosti je to už 42 percent.
  • Zároveň sa potvrdzuje, že cestovný ruch pomáha pri raste ekonomiky. Podľa WEF tvorí vyše desať percent svetového HDP, sedem percent trhu a v priemere jedno z jedenástich pracovných miest vo svete. Od „pokrízového“ roku 2010 cestovný ruch každoročne rástol asi o štyri percentá a napríklad len vlani poskytol prácu pre viac ako 290 miliónov ľudí vo svete. Podľa výskumov totiž každých 30 nových turistov znamená nové pracovné miesto.
  • To je niečo, čo by mohla využiť aj Európa, ktorá má dobré šance zabodovať. Až šesť z desiatich štátov, ktoré lákajú najviac turistov, leží na starom kontinente a zo spomenutých 1,2 miliardy ciest do cudziny naň pripadlo až 620 miliónov návštev. Európe sa tak v oblasti cestovného ruchu darí udržať si prvé miesto na trhu, pričom má dvakrát vyššie zisky ako rýchlo sa rozvíjajúci turizmus v tichomorskej Á­zii.
  • Odborníci predpokladajú, že v najbližších piatich rokoch by sa počet turistov v Európe mohol zvýšiť o ďalších 84 miliónov. Mohli by tu minúť až 114 miliárd eur a postarať sa o vytvorenie ďalších 615-tisíc pracovných miest.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #bezpečnosť #letná dovolenka