Ako trestajú dopravné priestupky v zahraničí? Pozor na vysoké pokuty cestou na dovolenku

Iný kraj, iný mrav, iné cesty, iné pokuty... To, že dopravné priestupky trestajú inak u nás ako trebárs v Rakúsku či vo Francúzsku, netreba zdôrazňovať. Viete však, v ktorých krajinách sú policajti pri ich riešení prísnejší a kde, naopak, až také tvrdé postihy nehrozia?

24.07.2017 07:00
policajti, polícia, dopravná kontrola,... Foto:
Na Západe si treba dať pozor aj na rýchlu jazdu. Pokuty za nedodržanie maximálnej povolenej rýchlosti vás môžu vyjsť draho.
debata

Česká spoločnosť ÚAMK (Ústřední automotoklub), poskytujúca služby motoristom, si dala námahu a porovnala výšku pokút v 15 európskych štátoch. Ako to dopadlo?

Alkohol v krvi

Pokiaľ ide o jeden z najzávažnejších priestupkov, a to šoférovanie pod vplyvom alkoholu, výsledky boli prekvapujúce. Zo všetkých porovnávaných krajín majú v tomto ohľade najprísnejší prístup práve v Česku a na Slovensku, pretože tu platí nulová tolerancia.

Potom nasleduje Poľsko, kde povoľujú jazdiť s 0,2 promile alkoholu v krvi, a takmer vo všetkých ostatných štátoch tolerujú 0,5 promile (to zodpovedá konzumácii asi dvoch deci vína). Najzhovievavejšia je Veľká Británia, kde je táto hranica až 0,8 promile.

„Zároveň však práve táto krajina patrí k tým, kde sú najvyššie pokuty za jazdu s alkoholom v krvi,“ varuje ÚAMK.

V Británii za tento priestupok hrozia postihy v prepočte až do 5 710 eur, vo Švajčiarsku od 550, v Taliansku od 530, v Nemecku od 500, v Holandsku od 325 a v Rakúsku od 300 eur.

Naopak, v Českej republike je to len od 100 a v Chorvátsku ešte menej – iba od 95 eur.

Prekročenie povolenej rýchlosti

Na Západe si treba dať pozor aj na rýchlu jazdu. Pokuty za najčastejší dopravný priestupok – nedodržanie maximálnej povolenej rýchlosti – vás môžu vyjsť draho.

Pri jej prekročení o 20 km/h ukladajú najvyššie sankcie v Taliansku (od 170 eur, a ak vás prichytia takto jazdiť od 22. do 7. h, suma sa ešte o tretinu zvýši) a vo Švajčiarsku (od 165 eur). V Dánsku a vo Francúzsku je táto sadza od 135 a v Británii od 110 eur.

„Naopak, najnižší postih vás čaká v Poľsku – od 25, v Rakúsku od 30 a v Nemecku od 35 eur. Chorvátsko a Slovensko patria v tomto smere tiež k umiernenejším – od 65 a 80 eur. V Česku je to ešte menej – od 40 eur,“ porovnáva ÚAMK.

Pokuty u našich českých susedov patria spolu s poľskými a luxemburskými k najnižším z vybraných krajín aj pri prekročení povolenej rýchlosti o 50 km/h. V ČR sa totiž začínajú na 190 eurách, kým v Spojenom kráľovstve to môže byť až 2 890 eur.

Vysoké sú i v Rakúsku (do 2 180), vo Francúzsku (1 500), v Holandsku (od 660), Španielsku (od 600) a v Taliansku (od 530 eur). Na porovnanie: na Slovensku je to od 500 eur.

Nerešpektovanie semaforov

V Británii sa prísne trestá tiež jazda na červenú. Previnilec za to môže zaplatiť až 1 140 eur, zatiaľ čo v Chorvátsku alebo Dánsku od 270 a v Holandsku od 230 eur.

Celkom zhovievaví sú v tomto smere českí policajti, ktorí za to môžu uložiť pokutu od 100 eur, Taliani od 170 a Poliaci s Rakúšanmi dokonca iba od 60, resp. 70 eur.

Zlé parkovanie, ignorovanie pásu, mobil v rukách šoféra

Za nesprávne parkovanie trestajú zase najprísnejšie v Španielsku, kde za to vyberajú od 200 eur. Nasleduje Holandsko (od 90), Dánsko (od 70), Belgicko (od 55 eur), a potom viacero štátov ako Taliansko, Chorvátsko či Česko, kde sa sadzba začína na 40 eurách.

Ak vás v zahraničí počas jazdy prichytia nepripútaných bezpečnostným pásom, veľa bude závisieť od toho, kde ste sa tohto priestupku dopustili. Napríklad v Poľsku sú za to len pomerne malé postihy vo výške 25 eur, v Nemecku 30 a v Rakúsku 35.

V Česku je to už 80, ale v Británii až 570, v Španielsku a Dánsku 200, v Holandsku 140 a vo Francúzsku od 135 eur.

Podobné rozdiely vo výške pokút sa týkajú aj používania mobilu počas riadenia. V Poľsku a Rakúsku môžu byť za to vodiči ľahší minimálne o 50 eur, v Česku o 55, no v Taliansku je za to sankcia už od 160 eur a dokonca hrozí zákaz šoférovania na tri mesiace.

Nehovoriac o Španielsku, kde je za to pokuta od 200, a v Holandsku a vo Veľkej Británii až od 230 eur. Dodržovať dopravné predpisy sa teda oplatí, inak môže dojmy zo zahraničnej dovolenky skaziť takýto nepríjemný zážitok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #polícia #policajti #dopravné prieskupky